Какво е опасно херпес възпалено гърло при дете и как да се справят с него
Anonim

Според експертите терминът „херпес в гърлото при дете” в медицината не е съвсем правилен, тъй като по време на това заболяване не всички известни херпесни вируси действат като причинител, но така наречените Coxsack вируси. Поради факта, че тези бактерии се предават главно чрез фекално-орални и въздушни капчици, малките пациенти са засегнати от това заболяване. В тази статия ще говорим за това, което е опасно за херпесната възпалено гърло при дете и как да се справяме с него.

Обща информация

Експертите настоятелно препоръчват, ако подозирате тази диагноза, незабавно се консултирайте с лекар и, ако е възможно, изолирайте бебето. Освен това трябва да се подчертаят индивидуалните предмети за лична хигиена (кърпи, съдове и т.н.). Смята се, че инкубационният период от момента на заразяване до появата на първите признаци е около десет до четиринадесет дни.

симптоми

Херпес възпалено гърло при дете се характеризира с изразени признаци на обща интоксикация. Така че, малките пациенти могат да се оплакват от силно главоболие, дискомфорт в коремната област. В допълнение, някои дори треска. Що се отнася до местните симптоми, те се проявяват като обриви по устната лигавица, ларинкса и пряко засягат сливиците. В тази връзка, децата често се появяват доста силни болки в устата и гърлото.

диагностика

При наличието на описания по-горе обрив лекарят обикновено може да диагностицира херпесен тонзилит при дете без допълнително изследване. При съмнение се предписват специални лабораторни тестове, при които антителата към патогените най-често се откриват в кръвта.

Препоръчително лечение

Херпес болки в гърлото при деца, снимката на които е на разположение в статията, е много лесен за лечение. Така че, като правило, предписват се гаргара с антисептици и използването на някои лекарства (най-често под формата на аерозоли или спрейове), които включват дезинфекциращи и аналгетични компоненти. Предписването на антипиретици е възможно само от лекар, самолечението с такива лекарства е неприемливо. Употребата при лечение на антибиотици е разрешена само в случаите, когато съществува реална заплаха от гнойни усложнения.

Какви други методи за лечение на херпесен тонзилит при деца?

Комаровски Е.О., известен педиатър, препоръчва да следвате специална диета с тази диагноза. Тя включва употребата в хранителния режим на пюре, минала топлинна обработка. В допълнение, за известно време е по-добре да спрете да консумирате тежко за храносмилането и прекалено мазните храни. Такива мерки ще намалят болката и нормализират състоянието на малкия пациент. Описаната по-горе хранителна опция ще помогне за максимално бързо възстановяване на бебето. В момента на заболяването дейността на детето е най-добре ограничена.