Образователни играчки за 9-месечно бебе: списък, характеристики и препоръки
Anonim

Дете в 9-те месеца на живота обикновено се проявява като неуморен изследовател на заобикалящия ни свят. През този период любопитството на малкия човек достигна връхната си точка. За да могат физическите и интелектуалните способности на децата да се развиват в правилната посока, е важно интелигентно да изберете играчки за 9-месечно бебе.

Как да направим правилния избор на играчки? Какво трябва да обърнете внимание при организирането на геймплея? Какви действия на родителите ще позволят на бебето да получи независимост? Ще говорим за това, а не само в представения материал.

Физиология на 9-месечно бебе

Основното умение, което децата придобиват в тази възраст, е способността да седят и повече или по-малко да останат на крака без помощ. Ако това не се случи дълго време, родителите трябва да потърсят съвет от специалист. Причината може да са нарушения от неврологичен характер, които са придобити от детето на етап вътрематочно развитие.

Какви играчки за 9-месечно бебе заслужават вниманието на грижовни родители? На първо място - това са устройствата, дизайни, които ще помогнат на бебето да застане на собствените си крака в права поза. Самостоятелно научете как да преместите детето е доста трудно. В крайна сметка, психически незрелият мъж трябва да положи значителни усилия да координира голям брой малки движения. Въпреки това, избирайки играчки за 9-месечно бебе, което ще му позволи да се изправи на крака, не трябва да насилвате нещата твърде много. Важно е да се изчака моментът, когато бебето ще бъде готово да се движи самостоятелно.

Умения, развиващи се при децата на 9-10 месеца от живота

По това време децата имат следните умения:

 • заема седнало положение;
 • да се движат активно на четири крака, да стоят на краката си, да се държат на помощни обекти;
 • направете няколко крачки, като държите ръцете на родителите;
 • отговаря на команди, заявки;
 • посочете към обекти, които се наричат;
 • разкъсваща се хартия, меки неща, смачкани глина или глина;
 • възпроизвеждат артикулиращи звуци, имитират гласовата интонация на възрастните.

Развитието на фините двигателни умения

Какво е необходимо на 9-месечно бебе от играчки? През този период децата вече са наясно с много, познават имената на обектите, могат да отговорят на команди. Затова е важно родителите да избират устройства, които ще позволят развитието на фини двигателни умения на пръстите. Голямо решение тук са такива играчки за 9-10 месечно бебе, като мозайки, прости дизайнери, всякакви кубчета. В този случай не трябва да оставяте собственото си дете само с такива предмети. Детето със сигурност ще опита играчката на зъба, което може да доведе до задушаване в малки части.

На 9 месеца от живота, детето не само научава за другите, но е в състояние да управлява помещението, да отговаря на имената на домакинските вещи. Ако го помолите да покаже къде са кубчетата или пирамидите, детето, с правилната конструкция на въпроса, може да посочи желания обект.

Как да организираме геймплея?

На първо място, родителите трябва да обръщат внимание на образователни играчки за 9-месечно бебе, което ще позволи да се играят прости разбираеми сюжети. Например, с помощта на плюшени мечета или кукли, можете да научите вашето бебе да кима, да танцува в седнало положение, да държи предмети. В процеса на такава игра, коментарите са важни, както и похвали от родителите. За кратко време детето определено ще желае да повтори манипулациите, които възрастните изпълняват с обекти.

Когато купувате играчки за 9-месечно бебе, си заслужава да се съсредоточите върху избора на продукти, които имат най-яркия и колоритен дизайн. Този подход ще привлече вниманието на бебето към геймплея.

Какви играчки се нуждаят от 9-месечно бебе?

В игри с бебе трябва да се съсредоточи върху заявлението:

 • топки, изработени от меки материали, които ще допринесат за развитието на физическите умения на детето;
 • обекти, които правят звуци: всички видове гумени пищялки, дрънкалки, неща;
 • Плаващи аксесоари за игра в банята;
 • кукли от тумблери с различни размери, главно модели за навиване, които могат да вървят самостоятелно;
 • играчки, които са реалистични животински модели (пластмаса, гума, меки модели);
 • часовникови, забавни играчки с изненада;
 • миниатюрни копия на интериорни артикули (игрални мебели, модели за прибори за хранене, образци от дрехи за кукли);
 • играчки на колела, които ще позволят на бебето да упражнява двигателна активност (коли, часовникови модели, колички).

Какво да направите, ако бебето откаже да използва играчките, предлагани от възрастни?

За развитието на психиката на бебето е изключително важно за него да имитира дейността на възрастните. Ако избраните играчки за 9-месечно дете не предизвикват интерес към детето, родителите трябва самостоятелно да демонстрират как да се забавляват с такива артикули. В случаите, когато този подход не работи, трябва да се консултирате с детски психолог. Въпреки това, ако предложената от родителите играчка не харесва бебето твърде много, а външният му вид не предизвиква нищо друго освен истерия, си струва да се отложи продуктът до по-добри времена.

Ролята на книгите в детската игра

Активното взаимодействие с книгите е сериозна стъпка към окончателното развитие на детската реч. Разглеждането на отпечатаните страници заедно с родителите допринася за развитието на интелекта и образното мислене на малкия човек, за разширяването на неговия мироглед. Цветна, висококачествена книга, изпълнена с оригинални, привличащи погледа илюстрации, изпълва необходимостта от 9-месечно бебе да получава нова информация за света и му дава впечатления, които могат да продължат цял ​​живот.

Развитие на разбирането на речта

По време на играта, родителите трябва да обърнат внимание на вербалната комуникация. Има няколко съвета за това:

 • по време на взаимодействието на детето с играчката е необходимо да се посочи обектът, да се опишат неговите съставни части, да се посочи какви действия се извършват с обекта в настоящия момент;
 • ако се обадите на играчката, трябва да дадете време на детето, за да може той да се запознае с новия продукт, да го държи в ръцете си, да го изследва от различни ъгли и да чака речевата реакция;
 • важно е, че речта на родителите по отношение на играчката съвпада с момента на манипулиране с използвания обект;
 • в хода на взаимодействието с играчката не бива да се допуска подробност, тъй като тя няма да позволи на бебето да се придържа към определението, което трябва да осъзнае и запомни.

Как да се каже "не" на дете?

Използвайки играчки за развитието на 9-месечно бебе, е важно да научите бебето да се раздели с любимото си забавление. Ако детето не желае да прави това, понякога, когато ситуацията го изисква, възрастните трябва да изразят гневно изражение на лицето, придружаващо такава реакция с твърдата дума „не“. Този подход работи по-ефективно, отколкото да се опитва насилствено да отнеме детското забавление и да го скрие от погледа.

Класове с играчки за 9-месечно бебе

Има редица игри, които ще помогнат на детето да разбере същността на използваните обекти:

 1. "Caps". Необходимо е да се използват няколко капачки или чаши с различни цветове. От такива устройства е необходимо да се изгради пирамида, така че детето да го види, буквално пред детето. Можете също така да разглобите структурата заедно със собственото си дете. С течение на времето детето ще се научи да извършва такива манипулации сами.
 2. "напръстници". За организирането на такава игра отговарят на същите капачки или чаши. След като постави детето пред набор от такива артикули, е необходимо да се скрие една по една малка играчка под тях, а след това да я издърпайте обратно. Освен това си заслужава да предложите на Чад да си спомни къде е положен предметът и да го намери.
 3. - Кутия с изненада. Техниката ще позволи на детето да прояви интерес към нови играчки. Тук ви е необходим емковен контейнер с капак. Необходимо е предварително да се поставят няколко играчки, като постоянно ги изваждаме и показваме на бебето. В този случай е необходимо да се обадите на всеки елемент, обърнете внимание на детайлите на детето. С течение на времето бебето самостоятелно ще постави в кутията любими играчки.
 4. "Табели" - трябва да използвате няколко цветни плочи, изработени от дърво или пластмаса. Необходимо е да се предложи на детето да грабне всеки от тях по ръба. Необходимо е да се гарантира, че бебето правилно улавя обекта чрез поставяне на палеца отгоре, а останалото чрез подмяна на дъното. Този урок ще помогне на детето да държи уверено предмети в ръцете си.

Полезни препоръки

На 9-10 месечна възраст децата вече започват да показват първата си независимост. През този период бебетата се нуждаят от по-малко грижи от възрастни, отколкото преди. Поради тази причина, организирайки геймплея, си заслужава да насърчите собственото си дете за независимост. Например, трябва да се отдалечите от бебето за известно време, докато той взаимодейства с играчки. По време на къпане във ваната можете да покажете на детето си как да използва кърпа или кърпа. За формирането на независимост е изключително полезно.