Как да станем по-внимателни: практически съвети, упражнения и обратна връзка
Anonim

Детето често се разсейва по време на занятията, представянето на тийнейджърите намалява поради липсата на разбиране в класната стая, а възрастният редовно забравя къде са поставени дистанционното управление или ключовете ... Всеки има един проблем и е свързан с липсата на внимание, което не е когнитивен процес, а организира тяхното функциониране., Внимание - състояние на съзнанието, което ви позволява точно и пълно отразяване на реалността. Как можете да станете по-внимателни и какво е необходимо за това?

Свойства на вниманието

Уникален инструмент за фокусиране върху нещо или някой има редица свойства, които могат да бъдат разработени. Вниманието се характеризира с:

 • по обем - броят на обектите, възприемани едновременно в част от секундата (обикновено от 4 до 6);
 • резистентност - продължителност на задържане;
 • концентрация (яснота на възприятието), позволяваща да не се разсейва от по-малко значими сигнали;
 • превключване - скоростта на преход от едно към друго, по-важен обект;
 • разпределение - способност за паралелни процеси;
 • насоченост (обективност) - избор на определени сигнали като главни вътре или вън.

Как да помогнете на детето си да стане внимателно: препоръки на психолог

За бъдещи успехи в обучението с предучилищна възраст е необходимо да се ангажират, обучават не само когнитивни процеси (памет, мислене, въображение), но и внимание. В предсъзнавания период детето е ситуативно, така че за класовете е необходимо да се създадат определени условия:

 • комфорт, свързан с спазването на ежедневието, не е необходимо да се изпълняват други нужди, фитнес на стаята;
 • емоционално насищане на класовете с промяна на активността, която е привлекателна за бебето;
 • ясно и поетапно изявление на инструкциите с доброжелателен тон, защото организира бебето и развива бъдещо планиране;
 • Помогнете в борбата срещу разсейващи фактори под формата на словесни забележителности: "Първо завършим задачата, а след това ще играем с машината";
 • подкрепа на интереси.

Създавайки необходимата атмосфера, можете да продължите към упражненията, които решават проблема, как да станете по-внимателни.

Упражнения за бебето

Играта "Три точки" за количеството внимание

На детето, разположено в удобна позиция, се дават три задачи. В инструкциите те са изброени едновременно. Задача: изпълнява всички действия правилно и в посочената последователност. За да направи това, той получава един забавен екип: "Едно, две и три, тичам по-бързо." Примерна задача: 1. Пъхнете три пъти. 2. Назовете втората буква на азбуката. 3. Вземете мека играчка.

Ако задачата е успешна, можете да усложните: 1. Пляскайте ръцете си толкова пъти, колкото сте на възраст. 2. Напишете на хартия първите три букви от азбуката. 3. Вземете в ръцете си нещо, чието име започва с буквата “в”.

Игра "Знаци" при превключване на вниманието

По-добре е да прекарате такова забавление с група, но е възможно с едно бебе. Как едно дете може да стане внимателно, ако не знае как да се ориентира в околната среда? Това е подпомогнато от превключващите знаци, изобретени от възрастните в хода на всяка игра: думите „Спрете играта“, звука на алармен часовник или звънец, картина, показана на участниците.

Игра "Коректор" за разпределение на вниманието

Урокът е подходящ за старши предучилищна възраст, който познава буквите. На него му се дава текст с голям шрифт, където трябва да намериш и зачеркнеш всички букви "О". Ако по време на играта детето го прави случайно, то трябва да се коригира. Усложнения на задачата: 1. Изтрийте една буква и подчертайте другата. 2. Изпълнете задачата навреме. 3. Организирайте състезание с друго дете или с възрастен. Съзнателно пропускайки буквите, инструктирайте и двамата да проверяват задачата на противника.

Как да станеш по-внимателен тийнейджър

Тийнейджър е в състояние да изпълнява по-сложни задачи, увеличавайки обема на вниманието. На него може да се предложи знак, където цифрите се поставят в различни геометрични фигури, например 8, 3, 9. Цифрите могат да бъдат всякакви: триъгълник, квадрат, кръг. Преди началото на демонстрационните табели трябва да се предупреди, че номерата ще бъдат показани. Вдигайки ги за секунда, можете да предложите да запишете номерата в един ред, да откриете сумата, продукта. След това помолете да посочите цифрите, на които са изобразени. В следващия урок, броят на номерата и табели трябва да бъде увеличен, ако студентът лесно може да се справи със задачата.

Интересна математическа задача за превключване на вниманието е изискването да се запишат две числа в колона. Следващата двойка числа ще се състои от: горната - на единица от сумата на първите две, а най-долната - само на прехвърлената. Например, 3 и 5 се вземат.По-горе ще бъде 8, по-долу - 3. Следващата двойка числа се формира на същата база. Оказва се, че 1 и 8. Интригата е, че на участника е дадена нова задача, в която единиците на сумата са записани на дъното, а по-ниското число се премества нагоре. След овладяване на новата задача на участника се предлага хаотична промяна според определен сигнал.

Помощ за компютър

Без модерни технологии е по-трудно да се идентифицира и развие такова свойство на внимание като концентрация. Компютърната игра Играйте вниманието със специален ръкав, който е вграден в сензора, регистрира степента на концентрация на вниманието, както и нивото на мислене. Играта е направена на принципа на техниките, използвани от американските астронавти.

Огромен брой компютърни програми отговарят на изискванията за това как да станете по-внимателни. В допълнение към игрите са създадени групи упражнения за разработване на основни свойства на вниманието. "Супер Внимание" - един от тях, който включва единадесет набора от задачи: "Търсене", "Замяна", "Сортиране", "Грешки", "Сума", "Коректор", "Три", "Дъх", "Фигура", "Проверка", "Ритъм". Тези комплекси са достъпни в интернет, те се основават на интереса на децата в училищна възраст.

Групови обучения

В големите градове има психологически центрове, които провеждат групови тренировки за възрастни тийнейджъри и възрастни от различни видове. Един от най-популярните е в развитието на паметта и фигуративното мислене. Успоредно с това всички те решават проблема, как да станат внимателен човек, защото се основават на възприятието, наблюдението, концентрацията. Упражненията се основават на основните свойства на вниманието, разработването и подобряването им. Създадена е цяла ейдетична наука - инструментариум за работа с всякакъв обем информация за хора от различна възраст.

Съществува техника за активиране на дясното полукълбо на мозъка (Санкт Петербург), курсът „Супермомерия”, базиран на Президентското училище (Москва), използвайки идеите и практиките на Джон Аткинсън. Необходима е мотивация за завършване на обучението, основано на съществуващите проблеми, или при работа с информация, или в ежедневието.

Обратна връзка от участниците в програмите за подобряване на вниманието

Във Варшава те по някакъв начин са прекарали продажба на неща, останали в транспорта, които не са били търсени през годината. Много невнимателни пътници се събраха в него, надявайки се да си купят любимите чанти, шапки и ръкавици. Един от тях намери и купи бившия си чадър, в същия ден отново го оставил в автобуса. Налице е нарушение на концентрацията и разпределението на вниманието. Как да станем по-внимателни във всекидневния живот, кой най-вече подхожда на такива хора? Обратната връзка от участниците в програмите за обучение показва, че те могат да прокарват границите на обичайното. Човек с пет повторения помни в продължение на много години това, което не можеше да асимилира по-рано. Жалбите се отнасят само до конкретни обучители, тяхното качество на работа и изграждане на диалог с участниците.

Има специални класове за деца в предучилищна възраст и ученици от началните училища. Родителите също оценяват високо качеството си. Основният критерий е увеличаването на академичното представяне на детето, развитието на умения, които помагат за по-ефективно придобиване на знания самостоятелно. Добри отзиви за компютърни програми, които осигуряват реална помощ на децата в училищна възраст. В същото време, отговаряйки на въпроса как да станем по-внимателни в живота, мнозина са съгласни, че при правилно организирани редовни часове с деца по време на предучилищна възраст, се създава достатъчно основа за самостоятелно развитие на вниманието в по-късния живот.