Котката не отива в тоалетната: причини, възможни заболявания, методи на лечение, прегледи
Anonim

При котките, както и при хората, възниква запек и това се случва доста често. Това дава на котката много неудобства, а собственикът - ненужно безпокойство, защото иска да помогне на домашния си любимец, но често не знае как. Някои собственици очакват проблемът да се разреши сам, но не се надявайте на чудо. Животното се нуждае от помощ и не може сам да реши проблема си. Статията ще разгледа подробно въпроса: защо котката не отиде до тоалетната, и може ли по някакъв начин да помогне в това.

Защо котенцата не отиват до тоалетната?

Когато в къщата се появи малко котенце, цялото семейство не го напуска. Някой иска да играе, някой просто докосва, а някой следи състоянието му. И често се случва, че малко котенце спира да ходи до тоалетната и този проблем трябва да бъде решен. Но преди да потърсите решение на проблема, трябва да разберете причините за неговото възникване.

 • Малката котка не отива в тоалетната поради стреса, който е получила по време на преместването в нов дом. Това е естествената реакция на котенцето за промяна на ситуацията. Когато котенцата влязат в нов дом, те не могат да ходят в тава за около три дни и това се счита за нормално поведение. Но този процес трябва да се контролира, защото ако след пет дни тавата все още е празна, това означава, че бебето се нуждае от помощ.
 • Подобен проблем може да възникне и при котенца, които все още живеят с майка си, но поради тяхната неопитност или по друга причина, може да не помогне на котенцата да се изправят, въпреки че през първия месец от живота си отговорността за този процес е изцяло върху майката. Тя трябва да им даде специален масаж на стомаха, така че да е по-лесно да отидете до тоалетната.
 • Ако котето е твърде рано да се превърне в естествена храна, храносмилателната система може да не се справи с тази разлика. Е, когато все още получавате майчино мляко, котето вече е запознато с обичайната храна. Тогава процесът на преход от мляко към естествена храна е абсолютно безболезнен.
 • Има такова нещо като вродено заболяване на червата. В този случай, котето без помощта на ветеринарен лекар няма да може да отиде нормално в тоалетната.

Причини за заболяване при възрастен

Причините, поради които котката не отиде до тоалетната, са различни от тези, които са подходящи за коте.

 • Неправилно хранене. Ако хранят хранителните фуражи, които съдържат минимум фибри и протеини, това може значително да наруши стола. Същите симптоми се появяват при онези котки, които ядат прекалено много кости или консумират малко течност.
 • Доста често проблемът с липсата на изпражнения се среща при котките с дълги коси, защото в стомасите им има прекалено много вълна, която попада в тези моменти, когато котката "измива". Косъмчетата, които попадат в стомаха, се образуват заедно, което от своя страна се превръща в сериозна пречка не само за освобождаването на фекални маси, но и за тяхното формиране.
 • Стресовите ситуации оказват отрицателно въздействие не само върху бебетата, но и върху възрастните. Котките и котките могат да бъдат уплашени в резултат на среща с кучето и може би ще бъдат уплашени от твърде шумна компания, която ще остане. Един от развъдчиците в своя преглед каза, че след преместването си котката не е отишла в тоалетната за една седмица, но ветеринарният лекар не е открил никакви смущения в тялото.
 • Когато котката вече е в напреднала възраст, работата на стомашно-чревния тракт може да се влоши значително, тъй като червата вече не са в състояние да работят със същата активност, както в млада възраст. Ето защо изпражненията слабо преминават през техните канали.
 • Всеки знае, че кастрираната котка е много мързелива котка, която изразходва енергията си само за ядене. А през останалото време той просто лъже. Ето защо, те са склонни към затлъстяване, което често води до факта, че процесът на дефекация е труден, и котката не може да отиде в тоалетната без помощ.
 • Ако след стерилизация котката не отиде в тоалетната много повече от четири дни, това е причина да отидете на лекар. Защото така се проявява рефлексния запек, който е следствие от такава операция.
 • И последната точка ще бъдат различни болести, които имат подобни ефекти или симптоми.

Помощ за животните

Без съмнение, ако забележите, че котката не отиде в тоалетната няколко дни, това е сериозна причина да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Но ако няма такава възможност, можете да се опитате сами да помогнете на животното, за да облекчите малко неговото страдание.

 1. Първото нещо е да се преразгледа диетата на вашия домашен любимец. Менюто трябва да включва мляко и зеленчуци. Ако има такава възможност - тогава кефир.
 2. Вазелиновото масло има много добър омекотяващ ефект. Ветеринарите препоръчват да се добавят към храната дори за здрави котки като превантивна мярка. Тя е абсолютно безвредна за животното. Ще бъде достатъчно до пет капки веднъж дневно, така че проблемите със стола при котката да се появят много по-рядко. Някои хора заместват вазелиновото масло с растително масло, но това не може да се направи, защото второто е много лошо за черния дроб на животното.
 3. Ако проблемът е възникнал за дълго време, тогава можете да се опитате да дадете на вашия домашен любимец слабително средство. За това Dufalac и Lactusan са много подходящи. Ако разгледате прегледите на животновъдите, тогава тези лекарства са най-добри за запек при котки.
 4. Някои ветеринари препоръчват поставяне на клизми с котки, които могат да облекчат състоянието на животното. Но има няколко предупреждения: първо, клизма не трябва да се прави у дома, и второ, този метод не трябва да се използва прекалено често, защото чревните мускули отслабват поради това и съществува сериозен риск от хроничен запек.
 5. Можете да използвате съветите вече опитни животновъди, които говорят за ефективността на кондензирано мляко. Разрежда се с нормална течаща вода в съотношение от три до три. На всеки час, домашният любимец трябва да изпие една супена лъжица от тази течност. Но не се пренасяйте прекалено, а пет приема на ден ще бъдат достатъчни. Такава течност ще отпусне стомаха и ще даде възможност на котката да се изпразни нормално.
 6. Ако проблемът възникне в малко коте, можете да опитате да му дадете масаж, който също така отпуска мускулите и помага на детето да си свърши работата. Трябва да вземете памучен тампон, предварително навлажнен с топла вода, и да ги закарате по посока на часовниковата стрелка около корема на бебето.
 7. Може би вашата котка трябва да нормализира чревната микрофлора. В този случай помагайте на специални лекарства, които могат да бъдат предписани от ветеринарен лекар.

Диета за котката

Ако котката често страда от запек, тогава трябва да й се даде диета, която значително ще улесни този процес. Така че, котката трябва да яде следните храни:

 • Ако животното яде суха храна, те трябва да бъдат напоени и периодично да дават супи и каши.
 • Котките рядко се съгласяват да ядат зеленчуци доброволно, но те трябва да се добавят към храната поне в малки количества. Особено ефективен при запек тиквички, тиква и цвекло.
 • Вие не може да направи без млечни продукти.
 • Суровата риба и черният дроб трябва да се добавят в менюто не твърде често.

Ако котката страда от запек, тогава ориз, пилешко месо и бульони, основани на него, както и яйца от пилешко месо трябва да бъдат изключени от диетата му. Ако котката често има проблеми с дефекацията, си струва да отидете на консултация с ветеринарен лекар, който ще ви помогне да изберете специална храна за вашето животно.

предотвратяване

Добре е да знаете как да се борите с констипацията, но още по-добре е да предприемете всички превантивни мерки навреме, така че този проблем изобщо да не възникне. Първо, трябва да обръщате внимание на това, което вашия домашен любимец яде. Много собственици хранят котките си от собствената си маса, което е абсолютно невъзможно. Ако закупите висококачествена суха храна за вашата котка, тогава няма да има проблеми с движението на червата. И ако собственикът избере естествена храна, тогава, съставяйки диетата, трябва да се консултирате с по-опитни животновъди или ветеринарен лекар. В края на краищата менюто определено трябва да включва зеленчуци и месо.

В статията вече се споменава, че котките често поглъщат вълната си и затова не могат нормално да отидат в тоалетната. За да предотвратите това, трябва постоянно да извършвате разресване, особено при дълги коси породи.

Колко пъти котката отива в тоалетната?

Ако говорим за общоприети норми, тогава възрастен човек трябва да отиде до тоалетната за един голям всеки два дни. Тези животни, които ядат суха храна, го правят по-често, а отиването до тоалетната може да бъде до три на ден. Същото се случва и с котките, които консумират много фибри. Както виждате, много тук зависи от това какво яде котката. Но ако котката не отиде в тоалетната в големи, за повече от четири дни, то това вече е причина да посетите лекар.

Проблеми с уринирането

След като бяха разгледани проблемите и начините за тяхното решаване по отношение на запек, заслужава да се обърне внимание на уринирането на животното. В края на краищата, ако котката отива малко по малко в тоалетната, това също е причина за безпокойство. Да забележим това е съвсем просто, тъй като животното задължително ще го информира със своите викове, стенания и безкрайни миици. Но дори и да може да отиде до тоалетната, урината ще бъде освободена много малко и това е малко вероятно да облекчи състоянието на животното. Струва си да се обърне внимание на корема на котката, който се подува, всеки контакт с корема причинява болка. Ако след уриниране да се обърне внимание на тавата, тогава можете да намерите там следи от кръв или дори гной.

Защо котката не отиде в тоалетната по малък начин:

 • Ако домашният любимец няма постоянен достъп до вода, течността в тялото може да не е достатъчна. Малко количество урина води до факта, че камъните се образуват в бъбреците или пикочния мехур, които, както при хората, пречат на отделянето на урина.
 • Този проблем може да се наследи.
 • Тази патология може да бъде вродена, защото понякога котенцата се раждат с диагноза обструкция на пикочните пътища. Невъзможно е да разрешите този проблем самостоятелно и само хирургията може да помогне тук.
 • Неправилното хранене води не само до запек, но и до проблеми с уринирането. Особено ако котката консумира много сурова риба и месо, както и минерални и солни продукти.
 • Котката отива малко в тоалетната, ако има няколко килограма. В крайна сметка, такива домашни любимци се движат много малко, в резултат на което се получава не само запек, но и изтичането на урина се влошава.

Действията на домакина. Отзиви

Разбира се, ако има някакви проблеми в домашни любимци, собственикът трябва незабавно да го отведе до ветеринарен лекар, но не винаги е възможно да се направи това веднага, така че трябва да сте в състояние да помогнете на животното на място. Що се отнася до въпросите за уриниране, съдейки по прегледите, трябва да направите следното:

 • Поставете катетър, специално предназначен за отделяне на урина. Тази процедура е доста сложна и носи много дискомфорт на котката, така че не е препоръчително да го правите сами. Има случаи, когато катетърът е поставен под обща анестезия. Често процедурата не може да се извърши, защото уринарните канали са подути и животното може напълно да загуби способността си да уринира самостоятелно.
 • Трябва да прегледате диетата на домашния любимец и да му осигурите постоянен достъп до чиста и прясна вода.

Чести призиви

Във ветеринарната практика се разглеждат случаи на не само рядко уриниране, но и когато котката често отива в тоалетната по малко. Има много причини за това и всеки от тях заслужава отделна статия. Накратко, болести като цистит, уролитиаза и диабет могат да допринесат за това. В този случай, котката отива често в таблата, но има малко урина, а при някои заболявания тя съдържа кръв. В горещия период домашните любимци пият много течност и затова често могат да отидат до тоалетната, но това не е причина за паника.

Понякога котките го правят, за да маркират своята територия. Това явление е временно и не бива да вълнува собственика.

лечение

Ако откриете заболяване на пикочните пътища на ранен етап, тогава има голяма вероятност животното да бъде напълно излекувано. Но най-важното в този въпрос е да не се опитвате да диагностицирате самостоятелно и да предписвате лечение. Защото по този начин може да нанесете още повече вреда на животното. Освен това, ако забавите посещението на специалист за дълго време, тогава съществува реален риск заболяването да стане хронично и всяко лечение ще стане безсмислено.

заключение

Както виждате, има много причини, поради които една котка може да не иска да отиде до тоалетната. Но ако обръщате внимание на това във времето, можете да помогнете на животното и да предотвратите развитието на болестта. Всеки собственик трябва да знае как да помогне на домашния си любимец, и не забравяйте, че такава помощ все още не може да замени квалифицирания.