Кой телевизор е по-добър, LCD или "плазма"?
Anonim

Ако имате намерение да си купите телевизор, тогава трябва, не, дори трябва да се справите с времето. Понастоящем е необходима висока точност на изображението. Само най-новите съвременни технологии могат да задоволят и най-взискателните потребители. Най-голямото предимство на модерността е повсеместният достъп до интернет, който може да помогне при избора. Възможно е да се разгледат много модели, описания, както и прегледи към тях. Това ще допринесе за по-подходяща опция за вас: дизайн, цена и други параметри. Най-добрият вариант за модерност е висококачествена телевизия и цифрова телевизия. Тази комбинация ще направи гледането на филми и програми възможно най-удобни. В света има около 130 фирми, занимаващи се с производство на телевизори, сред които има и местни производители. И всички те се занимават с подобряване на качеството на продуктите си, за да спечелят доверието на потребителите. Избирате ли телевизия? Кое е по-добро? Помислете за възможните опции.

Кой телевизор е по-добър - LCD или "плазма"?

Така че е необходимо да се разберат параметрите на екрана. Продават се следните видове:

- проекция;

- LED, те са LED телевизори;

- плазма;

- течни кристали (LCD).

LED телевизор

Разликата между LED TV и LCD се крие в технологията за задно осветяване. Светодиодите се използват в производството на светодиоди, а флуоресцентните лампи се използват в течни кристали. Този факт е и основното предимство на първия, т.е. на светодиода. Те могат да отразяват много повече цветове, отколкото LCD телевизорите. LED има и други значителни предимства: те са по-тънки, консумират по-малко електроенергия, яркостта и контраста са по-добри от LCD. Най-големият недостатък на този телевизор е цената, която е много по-висока. Но след това, като го инсталирате в хола, няма да можете да се радвате, гледайки висококачествения образ. Но в такава ситуация въпросът е съвсем уместен: "Коя LED телевизия е по-добре да купите?" Изборът е ваш.

LCD телевизор

Какво е течнокристален екран? Това е матрица, състояща се от точки. Тези елементи (точки) се наричат ​​пиксели. А пикселът е субпиксел от червен, зелен и син цвят. Вътре в елементите са течни кристали, които променят своето местоположение под действието на електрическо поле. Зад матрицата са подсветките. Когато се движат, кристалите или блокират, или предават светлината от тези лампи. Колкото по-мощна е лампата, толкова по-добър е цветът, но енергийните разходи съответно са по-високи. Тези телевизори привличат купувачи на достъпна цена. Техните недостатъци включват тесен ъгъл на гледане. Но има и плюсове: показателите за яркост и контраст са различни и зависят от модела на телевизора. В тези точки трябва да обърнете особено внимание, когато купувате LCD. Значително предимство е лекотата на такива телевизори. Поради това те могат да бъдат окачени на стената. Но за да се реши накрая кой телевизор е по-добър, LCD или "плазма", помислете за плазмен телевизор.

"Плазма"

Плазменият екран е матрица, но е направен в геометрични клетки. Клетките се пълнят с ксенон или неон. В момента, когато са изложени на електрическо напрежение, газът се превръща в плазма и излъчва ултравиолетова светлина. Към клетъчната стена се нанася специален състав и при натискане на лъчите, в зависимост от състава на слоя, получаваме желания цвят. Ако напрежението е по-високо, клетката свети по-ярко. При смесване на основни цветове се получават различни нюанси. Изображението на този екран се оформя с помощта на управляем електронен модул. Основният плюс - "плазмата" е три пъти по-ярка от LED и LCD. Това е идеалното решение за голяма стая. Така че е време да решите кой телевизор е по-добър, LCD или "плазма", за вас, който ви е най-подходящ. Трябва да се отбележи, че малките плазмени телевизори започват да се пускат сравнително наскоро. Похвалителни прегледи са достъпни за продуктите на Samsung, LG, Panasonic.

Какви параметри да използвате при избора на телевизор?

- диагонално (трябва да бъде три пъти по-малко от разстоянието, на което сте от телевизора, докато гледате);

- разделителна способност на екрана (колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-ясна и по-ярка е изображението);

- HDTV - стандарт, определя качеството на излъчването;

- отговорът на матрицата - има значение, ако попитате: "Кой телевизор е по-добър, LCD или" плазма ", а може би и LED?";

- контраст на екрана;

- яркост на екрана;

- ъгъл на видимост;

- акустика;

- допълнителни функции.