Официални и традиционни празници и уикенди в Китай
Anonim

Най-важната част от културното наследство на Китай са празниците. На датите на тяхното честване, населението получава почивен ден, за големи и важни празници - от 3 до 7 дни. През цялото това време в страната има раздвижване, тъй като китайците се опитват да прекарат празници извън стените на дома си.

Обща информация

Работната седмица в Китай продължава 5 дни. Официалните празници са събота и неделя. Но празниците са разделени на 2 категории:

  • Заемни (григориански календар) - отбелязани на определени дни;
  • според лунния календар - датите на тържествата се определят от фазата на луната.

Ето защо в Китай на национални празници уикендите се променят от година на година. За да разберете например каква дата е Новата година в Китай, трябва да посочите лунния цикъл.

Официални тържества

Правителствените уикенди и празници в Китай попадат в следните празници:

  • Нова година (според общоприетите правила) 1 януари, китайците не възприемат като празник. Но лоялни към него, защото на този ден не отиват на работа.
  • Денят на основаването на Китайската народна република се отбелязва на 1 октомври. Именно в този ден през 1949 г. бяха обявени основните новини за страната на площад Пекин. Населението почита тази дата и празнува празника за една седмица.
  • Ден на труда на 1 май отбеляза един уикенд. На този ден хората предпочитат да ходят в парка, да танцуват и да пеят песни.

Традиционни празници

Законодателно одобрени и основните национални празници. Уикендите в Китай на някои дати са по-дълги, отколкото на официални събития.

Паметният ден за мъртвите (Qingming) обикновено пада на първото априлско десетилетие. Хората на почивка украсяват гробовете на близки с цветя и горящи свещи. Провеждат се колективни събития по полагане на венци при паметниците на великите хора. Също така, китайците излизат от града на разходка. Затова второто име на празника се превежда като "Ден на разходката по първата трева".

Фестивалът Duan-in или Dragon Boat се празнува на 5-ия ден от петия лунен месец. Ето защо, тя се нарича още "празник на две петици". Празникът се провежда в чест на древния поет и политик, чието тяло хората търсеха на лодки и хвърляха ориз във водата, за да успокои духовете. На този ден, китайците организират разходка с лодка и се лекуват помежду си със сладки, пикантни или солени оризови питки. Уикенд се дава в размер на един ден.

Празникът на средата на есента се празнува през септември-октомври и символизира половината от изминалата година и края на реколтата. Този ден винаги е пълнолуние, така че празникът е свързан с почестите на богинята на луната. Лечението е натруфен с пълнеж и изображение на йероглифи с желания. Празникът се счита за право да прекарва със семейството си.

Китайска Нова година

И все пак, каква е датата на Нова година в Китай? Отговорът на този въпрос е в лунните фази. Chun Jie се празнува от 21 януари до 21 февруари и се превежда като "Пролетен фестивал".

Китайците празнуват Нова година с изобилие от фойерверки и бисквити - шумът плаши далеч от злите духове. Задължителни са на масата Jiaozzi - вид кнедли, които носят късмет. На втория ден трябва да има юфка, така че животът да е толкова дълъг, колкото е и годината е гладка. Всички новогодишни дрехи са абсолютно нови, така че щастието ще дойде през следващата година.

Традиционен подарък е плик с червени пари - Hongbao. Можете да давате плодове, сладкиши, яйца. По това време по улиците на страната се провеждат различни фестивали за костюми.

На новогодишните празници в Китай са 7 дни. Но хората празнуват поне 2 седмици. Това се обяснява с факта, че в края на основния празник се отбелязва и отделно празник - празникът на фенерите, който вечер пускат стотици в небето. Полетът е символ на заминаването на душ от роднини, които празнуват Нова година. В допълнение към фенерчетата, основният атрибут е топки, пълни с оризово брашно - Tang Yuen.

Интересни тържества

В страната има много празници, които не са белязани от празници, но се празнуват с не по-малък обхват и забавление. Те включват:

  • Празникът на зимното слънцестоене (21-23 декември) символизира пробуждането на природата и началото на студено време.
  • Двойна девет ден (октомври). Двойното число "9" се счита за положително число, поради което китайците смятат, че този ден носи щастие.
  • Ден на бакалавърския ден - 11 ноември, празнуван от неженени хора. Смята се за символично да се правят връзки и нови познанства в този ден.
  • Ден на засаждане на дървета - 12 март. Празникът се формира във връзка с постановлението от 1981 г., което задължава всеки жител на страната да засажда най-малко три дървета на година. Хората в този ден отиват в събота.

Официално уикендът в Китай за тези тържества липсва.

Празниците са историческото наследство на Средното царство. Те са уникални в своите традиции и начини на провеждане и се отличават с ярък национален цвят. Уикендите в Китай, свързани с важни дати за страната, дават възможност на хората не само да се отпуснат, но и да прекарат свободното си време с ползи за моралното развитие. В резултат на това съществува духовно единство и повишена ефективност.