Как да се събира урина от писоара на бебето: инструкции
Anonim

От тази публикация читателите ще могат да се научат как да събират урината на бебето, както и да се запознаят с трикове за събиране на материали за анализ от момчета и момичета. В допълнение, статията предоставя изчерпателна информация за това как правилно да се събира урината, дали да се промие детето, дали да се ограничи пиенето и храненето му предишния ден, какво да се излива в урината и как да се достави в лабораторията, така че анализът да не се налага отново да се повтори.

Какъв е проблемът?

Така че, майката посещава лекаря, който казва, че трябва да премине урината на бебето за лабораторни изследвания. - Добре! - казва жената и си тръгва. Но ако такава ситуация се случи с нея за първи път, тя вероятно няма да може да изпълни инструкциите на лекаря. Всеки човек ще изхожда от собствения си опит и затова решава сутрин, след като е заспал, просто да замени бурканче за бебешки „списък“, за да отнесе съдържанието му в лабораторията. Но в действителност това може да се окаже провал.

Едно бебе, подобно на едногодишно дете, няма да може да отиде, в малък начин, в заместен контейнер в точното време и в необходимото количество. Разбира се, се случват изключения, но като правило децата не искат покорно да изпълняват волята на родителите си, да избягват от „ужасния“ кораб или да се страхуват от нея и въобще да не искат да пишат. За да не измъчвате себе си или детето, трябва да знаете някои правила за събиране на уретрата и как да събирате проба от урина от бебето.

Какво не може да се направи?

Първото и най-важно правило - не допускайте примеси в биологичен материал. Но как да съберем урина от бебета, за да няма нищо чуждо в нея?

 1. Преди детето да напише, е необходимо да се подкопае и изсуши добре с чиста и мека кърпа.
 2. Забранено е използването на уретрата, взета от саксията, освен ако преди да отиде в тоалетната, майката не се измие и стерилизира в продължение на 10-15 минути под поток от пара.
 3. Урина, изцедена от пелена, плъзгачи или пелена, също не е подходяща.
 4. Контейнерът, в който ще се излива уретрата, трябва да бъде кристално чист.

Понякога анализите се извършват чрез бързи тестове - това са ленти с реагент, приложен върху повърхността им. Така че бебетата обикновено проверяват урината за ацетон. За надежден резултат не поставяйте тест лентата директно в пелената. Мама все още ще трябва да се научи как правилно да събира урината от бебето и да изпълнява процедурата според всички правила.

Изисквания за материал за анализ

В допълнение към чистотата, урината за анализ трябва да съответства на други показатели, като време на събиране, температура и срок на годност. Със сигурност всички майки знаят защо е важно да се използва материалът сутрин, веднага след лягане, тъй като по време на бременност те често трябваше да ходят в клиниката рано сутрин, за да дадат в лабораторията буркан урина. Това правило важи и за децата. Но как бързо да се вземе проба от урина от бебе, защото лабораториите работят само до 10 часа? Най-лесният начин да използвате специален писоар. Това намалява риска от навлизане на примеси в уретрата, а самата процедура не отнема много време.

Невъзможно е да се запази урината от вечерта или от нощта, след 2-3 часа образува утайка и биохимичният му състав се променя. По същата причина не трябва да поставяте буркан с биологичен материал в хладилника или да сте с него дълго време на открито през есенно-зимния период - по-ниските температури ще се отразят негативно на резултатите от анализа.

Подготовка за уриниране

За да може лабораторното изследване на уретрата да бъде надеждно и да отразява реалното състояние на тялото, е необходимо да се изключат медикаментите и хранителните добавки преди вземането на урина. Почти всички лекарства се елиминират от тялото през бъбреците с урината, така че е по-добре да ги откажете, това ще помогне за минимизиране на грешките в анализа. Ако е невъзможно да се изключи употребата на лекарства, тогава трябва да предупредите лекаря за това. Познаването на такава информация ще му помогне да разчете правилно данните, получени по време на проучването.

Друг важен нюанс е ограничаването на приема на течности от пациента. Не е необходимо напълно да се откажете от храненето на дете или да го отбиете от гърдата, но не трябва да превишава и дневния прием на течности. Поради това концентрацията на соли и други съединения в урината ще намалее, а цялостният й анализ няма да съответства на действителността.

Какво мога да пиша?

В този раздел няма да говорим за това как да се събира урина от бебета. И къде да го направя. Както казахме по-горе, пота за тези цели не е много подходящ. Почти невъзможно е да се измие и стерилизира напълно. А капацитетът за анализ на пробите трябва да бъде напълно чист. Такива неща са най-подходящи за това:

 • стъклен или пластмасов буркан, малък контейнер;
 • плоска плоча с ниски страни;
 • нова торба с гъст целофан;
 • писоар за еднократна употреба.

Има разлика в това как да се събира урина от момиченце и момче. За да направим това, се нуждаем от различни помощни инструменти и малко по-подробно ще разкажем за него.

Какъв вид опаковка трябва да се тества?

Обемът на урината, необходим за провеждане на адекватно лабораторно и диагностично изследване, трябва да бъде приблизително 20-30 ml. Това означава, че ако има по-малко материал, доставчикът на здравни услуги може да няма достатъчно от него, за да провери всички показатели, но не трябва да носи повече. Отличен вариант е бурканче за бебешка храна. Той има оптимален обем до 100 мл и е лесен за почистване. Качеството на почистването на контейнерите е от решаващо значение. Ако на дъното на резервоара има остатъци от захар (от конфитюр, например), то със сигурност ще се разтвори в урината и нивото му ще бъде значително повишено, въпреки че всъщност това ще бъде просто обичайна грешка за майката, която не е подготвила внимателно ястията. Вие също трябва много добре да промиете битовите химикали от резервоара, които ще се откажат от анализа.

Най-лесният начин да се говори за това как да се събира урина от бебе. С подходящо търпение и няколко действия, които стимулират уринирането, детето бързо пика и майката само трябва да замени предварително подготвения контейнер за потока. Най-добре е веднага да се използват специални буркани за анализ. Един комплект включва резервоар, капачка и стикер, на които можете да напишете името на детето, годината на раждане и адреса. Предимството на такъв контейнер е възможността за неговата евтина и проста обработка в бъдеще.

Как да събираме урина от едно момче, използващо писоар?

Ако майката не успее да улови сина си от необходимостта, ще трябва да се въоръжите със специално устройство - писоар. Цената му е една стотинка, а ползите са огромни. Състои се от торбичка за насипни товари, поставена върху гениталиите на детето. Отворът, предназначен за резба, се третира с медицинско лепило по цялата обиколка. За да се фиксира писоарът върху тялото, е необходимо да се премахне защитата от хартия, като се предотврати изсъхването на лепилото, да се оправи торбичката и, поставяне на гениталния орган на момчето в нея, да се залепи към скротума и пубиса. Острата част на писоара трябва да бъде на дъното.

Не всички родители правят тази процедура първа. Как да се събира урина от торбата за урина и да се предотврати разливането?

 1. Трябва внимателно да прилепите залепените части на торбата до тялото, за да избегнете течове.
 2. Не трябва да носите писоар под пелената, това увеличава риска от неговото изместване.
 3. След като залепите една торба, по-добре е детето да се постави на краката или да се носи с колона, така че цялата течност да потече и да остане в контейнера.

За съжаление, не всяка аптека може да си купи писоар, какво да прави, ако не е възможно да го намериш? Как да събираме урина от бебета?

Използване на наличните инструменти

Има един доказан начин, използван от повече от едно поколение майки. За да я приложите, трябва да приготвите плътна пластмасова торбичка. Кажете веднага, че тази опция е по-подходяща за момчето, а не за момичето. Как да събираме анализ на урина при бебета, използващи опаковката? Те трябва да обгърнат гениталиите и бедрата на детето, образувайки подобие на пелена. В долната част има кухина, в която ще тече урина. Носейки бебе в чантата, трябва да изчакате, докато той изпие, а след това, махайки импровизирания резервоар, внимателно изсипете съдържанието в буркан за анализ.

Вторият вариант за това как да се вземе проба от урина от бебе (момичетата няма да могат да го използват) ще бъде необходим от тези, които трябва да преминат средната част на уретрата. За това се разделя дете, под нея се поставя медицинска пелена или кърпа и ги чака да пише. Малките деца имат малък контрол върху тяхното уриниране, така че те вероятно няма да се налага да чакат дълго. Когато първите капки течност излязат от пениса, трябва бързо да замените контейнера и да хванете урината за анализ.

Как да си направим момиче за тестване на урината?

Най-лесният начин за събиране на урина от едно момиче е писоар. Как да го прикачите и използвате:

 • бебето трябва да се измие добре;
 • опънете саше и внимателно залепете около устните в ъгъла надолу;
 • когато е настъпило уриниране, контейнерът се отстранява и съдържанието му се излива в буркан.

Сега нека поговорим за това как да събираме урина от момиченце, ако е невъзможно да се използва специална чанта (тя не е там, или не е добре). Най-лесният начин е да вземете плитка стъклена или пластмасова плоча, която ще играе ролята на кораб. След измиване и стерилизация на съдовете, трябва да ги поставите топло (не горещо) под задните части и да изчакате момичето да пикае. Тогава урината просто се излива в буркан.

Как да "помогнем" на бебето?

Разбира се, можете да изчакате, докато процесът на уриниране се случи сам по себе си, но не винаги е удобно. За да намалите времето за изчакване, е по-добре да използвате един от тези трикове:

 • произнесете звука "pssss-psss" близо до ухото на детето;
 • носете бебето в банята или в кухнята и включете водата, този шум ще го накара да иска да излезе по-малко;
 • поставяйки голото бебе на мушама или водоустойчива пелена, взимайте топла вода в малка спринцовка и го капнете върху генитала на бебето (подходящо за момчета).

Всеки един от тези начини ще помогне на бебетата да се отпуснат и да вършат работата си възможно най-скоро.

Надяваме се, че препоръките, дадени в статията, ще бъдат полезни за читателите, а също така желаем на всички деца добро здраве!