Цветове Британски котки: снимки и описание
Anonim

Една от най-популярните породи котки в света е британската. Този любящ и много красив представител на котката е високо ценен от любителите на котки. Разнообразието от цветове на британските котки, техният характер, поведение и стандарти за порода са описани подробно в тази статия.

произход

В семейството на британските аристократи има персийци. Това е забележимо на лицата им. И не само да гледате на екстериора, можете да прецените произхода на красивата британска жена. Това е наистина добре познат факт в историята на породата.

Породата произлиза от XIX век. Английските животновъди са работили адекватно, внимателно и старателно подобрявайки външността на животното. Днес, британската котка - е очарователно голямо око с великолепен характер.

Стандарт за порода

Световната федерация за котки (WCF) е одобрила следните стандарти за порода:

 • Глава и чело - кръгла форма. Носът е широк, прав. Брадата е много силна. Носът и брадичката образуват вертикална линия. Вратът е дебел, масивен и къс.
 • Очи. Кръгла форма, изразителна и широко отворена. Цветът обикновено е ярко оранжев. Но сред цветовете на британската котка има такива, които изискват стандартните сини очи.
 • Ушите. Широк, гладък и леко заоблен. Ниска настройка.
 • Торс. Широко костно животно с масивно тяло. Колкото по-широка е костта, толкова по-висока порода се счита за котка. Котката е хармонично сгъната, въпреки масивния си гръден кош и рамене. Теглото на една възрастна котка достига 8 кг, възрастна котка - около 5 кг.
 • Опашката. Широк, с плътно прилепнала коса. В края на опашката има заоблена форма.
 • Вълна. Не забравяйте да имате дебел подкосъм. Козината не е прекалено стегната към тялото. Структурата на нейната мека, коса със същата дължина, гъста и лъскава.

Котешки характер

Британската порода се отличава с "философско" разположение. Това са напълно ненатрапчиви животни, които съчетават спокоен нрав и мобилност. Британските котки и котки са добри, защото, въпреки тяхната мобилност, те не разбиват никакви малки обекти по пътя си. Притежавайки бърза реакция, животното просто ще се измъкне внимателно от скъпия предмет.

Тези котки са търпеливи, рядко използват нокти. Те обичат обичта, но няма да настояват да я изискват от собственика. Ако собственикът на котката я вдигна нагоре, тя ще изсуши щастливо. Ако в момента няма време за животно, британецът ще намери нещо за правене. В отсъствието на собственика, котката ще спи или ще играе в предвиденото за това място. Не развалени неща, смачкани котка тичащи у дома и локви на пода това животно няма да направи.

Британските котки, между другото, отлични ловци. Гледайки това плюшено докосващо творение, никога не мислите за тази черта на характера. Въпреки това, не си струва да държите гризач в един апартамент и представител на тази порода. Котката определено ще намери възможност да играе с плъх или хамстер.

Много чисти и спретнати животни. Достатъчно е веднъж да покажеш котето, обясни какво да правиш с четката и тези уроци ще бъдат научени завинаги.

Те живеят заедно с други животни, с изключение на гризачите. Притежават такива качества като търпение. Ако с други котки, които отиват на ветеринарен лекар, се превръща в ад, тогава британската аристокрация се държи повече от достойна. По същата причина британските котки се придобиват от семейства с деца. Разбира се, не можете да позволите на детето да изтезава животно безнаказано. Но ако бебето случайно сграбчи котката за опашката, тя няма да освободи ноктите. Просто се опитайте да се освободите и да напуснете територията.

Що се отнася до конфликтите с други четирикраки жители на апартамента, в който се заселва британската котка, последният ще ги избегне. Напуснете опасната зона или се изкачете до мястото, където потенциалният враг не може да го достигне. Но е малко вероятно да плават нокти. Милиони хора по целия свят обичат представителите на тази порода за красотата на своето „тяло и душа”.

Поддръжка и грижи

Британците са непретенциозни по съдържание. Всички грижи се провеждат ежеседмично. В диетата, в зависимост от възрастта, трябва да присъстват паучи (суха храна), суха храна и чиста вода. Хранете животното за предпочитане със супер-премия храна и холистичен.

Смяна и почистване на тавата, периодично измиване на хранилките, достъп до чиста вода и разресване - основните компоненти на съдържанието на британските красавици и красавици. Годишната ваксинация, както и къпането два пъти годишно, не са толкова тежки грижи за любящите собственици.

Британските котенца изискват малко повече грижи от възрастните си роднини. Факт е, че до една година тези котки имат изтичащи очи. Очите трябва да се измиват с памучен тампон, потопен в топла вода.

Условия на живота

Тези представители на котката ще зарадва собствениците си на дълголетие. Средната им продължителност на живота е 16 години. И това не е необичайно, когато котките от тази порода живеят до 20 години. Ето защо, собственикът е длъжен да обича и инсулт си домашен любимец, и той ще го зарадва в продължение на много години.

Британски цветове

Британските котки се различават по цвят доста разнообразни. И всеки от тях си заслужава да говори по-подробно. Един факт, че броят на цветовете в тази порода е около 200, ни кара да се спрем на тази тема.

Какво включва цвят

Цветът на британската котка не е само цвета на палтото. Това са следните допълнения:

 • цвят на подкосъма;
 • модел на вълна;
 • цвят на очите;
 • цвят на носа;
 • цветни подложки на краката си.

Всеки цвят има свои собствени стандарти. И най-често срещаните и най-редките. Всички изисквания са високи.

Видове цветове

Цветът на британската порода котка може да бъде монотонна, костенурка, сиамска или цветна точка, с примес от бяла, таби, сребърна и златна таби, опушен, сребрист и златен чинчила.

Твърд или плътен цвят

Най-често срещаните цветове сред монохроматичните са синьо и лилаво. Най-редкият цвят на британските котки е светлобежов и канелен (цвят на канела). Твърдите цветове включват също черно, бяло, червено и сметана.

Твърдо лилаво

Люлякът на британските котки се разделя на три вида:

 • Светло лилаво. Цветът на този цвят е розов.
 • Средно лилаво. Оттенъкът е лилав.
 • Тъмно лилаво, или "кафе с мляко".

Вълна еднотонна, равномерно боядисана. Очите на представителите на породата, носещи лилав цвят, могат да бъдат или оранжеви, или медни. Допуска се кехлибарен цвят.

Син цвят

При британските котки синият цвят принадлежи към групата на най-често срещаните. Това е равномерно оцветена вълна. В цвета неприемливо е наличието на леки нюанси, както и различни места. Цветовете на синия цвят варират от светло синьо до цвета на мокрия асфалт. Очите с такъв цвят, според стандарта на породата, са оранжеви, медни или златистокафяви.

Торти

Всъщност, британските котки не принадлежат към сладкиши. Британската котка на костенурката има второ име "tortie".

Какво е цвят на костенурка? Това е "пресечната точка" на черно с червено или сметана. Има повече от 80 варианта на цвят на костенурки, за които трябва да се подчертаят основните:

 • Tortie classic. Те са черно-червени, шоколадово-червени, лилаво-кремави и сини със сметана. Това е най-популярните цветове сред класиката. По-рядко - кремави папрат и червена канела.
 • Опушен цвят. Неговата особеност е наличието на "дим" в козината на животното. Благодарение на тази „мъгла”, цветът изглежда малко размазан, а тонът му е много гладък. Най-популярни са опушен "син крем" и опушен "лилав крем".
 • Торти Таби. Друго име е torbie. Цветът е комбинация от черен цвят, червен цвят и таби. Torbi са разделени на табби "син крем", табби "лилав крем", таби черно и шоколадово червено. Е, рядко - сърна и канела.
 • Торти сиамски. Този цвят на британската котка се състои от черни, червени и точкови цветове. Точка - това е сиамският цвят. Основните видове на този цвят са кремът на синята точка, лилавият крем, точката на шоколадова тортия. Редки, както в предишните списъци на цветове, папрат и канела.
 • Трикольор. Името "костенурка" е широко разпространено, както и калика. Също така се основава на черен цвят и червен и плюс бял нюанс. Триколорът е много красив и доста рядък. Тяхната група включва цветове като черен костенурка, синьо, лилаво, шоколад, фавн и канела. Всички тези цветове са смесени с бяло и костенурка "допълват".

Цветът трябва да бъде хармоничен, а очите на котки с подобни цветове - тъмно злато или мед.

Интересен факт за котките костенурки

Само котките могат да блестят в този цвят. При котките британската порода цвят костенурка почти не се случва. Смята се, че една котка с подобен цвят е генетична мутация. Освен това котките с костенурки са безплодни.

Таби, Сребро и Златно Таби

Цветът на таббито в британската котка е от няколко вида. Първата е така наречената "стандартна" табби. Това е много ярък цвят, базиран на голям контраст. Всички собственици на табби цветове трябва да имат следните характеристики, според стандарта на породата:

 • На челото са необходими ленти от вълна под формата на буквата "М".
 • На шията цвят форми "огърлица".
 • Носът е в хармония с основния цвят, очна линия - също.
 • На ушите трябва да има светло петно ​​отвън.
 • Наличието на ленти на краката.

Класическото класиране се различава както следва:

 • Цвят с цвят. Неговият акцент е, че основният цвят на животното - монофоничен. И допълнителен цвят "прилага" на горната част на тялото. В същото време, когато погледнете котка, изглежда, че главата, частта на ушите и гърба са добре оцветени с боя, толкова хармонични са преходите между тоновете.
 • Таби леопард, или забелязан. Най-често срещаното. Тъмните петна са разпръснати по тялото на котката.
 • Тигър Таби. На основните цветни ивици се виждат ясно. Колкото по-рядко и по-тънка е лентата, толкова по-ценно е животното. Лентите се простират по цялото тяло, започвайки от билото и завършвайки с краката.
 • Мрамор. Мраморният цвят на британската котка е много красив и богат. На гърба на носителите на тази красота са две ленти, а от двете страни се разминават големи кръгове. Чертежът не се прекъсва и не се пресича. Това е може би най-трудният цвят сред табитата.

Сребърен табби, или британска котка Whiskas. Цветът е сребрист цвят със сив оттенък. Наличието на петна се счита за брак.

В допълнение към сребърните Whiskas, се разрешават следните видове цветове:

 • Сребърно синьо.
 • Сребро черно.
 • Сребърен люляк.
 • Сребърен шоколад.
 • Крем сребро.
 • Двуцветно сребро.
 • Сребристо червено.

Всички тези цветове трябва да бъдат отбелязани или с ивици, петна и мрамор.

Златни табита Най-редката цветна британска котка. Основният цвят е златото и моделът е различен. Таббито "злато" може да бъде черно, синьо, цветно, шоколадово. Както и представителите на сребърния цвят, тикане, ивици, петна и мрамор са задължителни.

чинчила

Британските котки Chinchilla са наслада. Има сребро и злато. Собственици на плюшена вълна и огромни светли очи. Сребърна чинчила е „засенчена”, ако една трета от тъмния цвят присъства в цвета си. В благородния сребърен чинчила е позволено да се "оцветява" вълната в тъмен тон само осма част. Това е изключително скъпа котка, чиято цена варира от 500 до 10 000 долара.

По-скъпо от сребърния чинчила е неговият златен роднина. Представители на този цвят имат мек цвят кайсия с тъмен подкосъм по главата, краката и опашката.

Описанието на цветовете на британската котка ще помогне на тези, които искат да имат представител на тази порода, малко да разберат какви са британските аристократи.

заключение

Така че в статията се обсъждат британските котки и техният цвят. Тези животни са добри не само за разнообразния си нюанс на вълна, но и за техния характер. Какви са основните аспекти, които трябва да помните? Първо, стандартът на породата - какво е британска котка според изискванията на WCF. На второ място, основните характеристики на природата на тези красиви представители на котешкия род. Търпението, ненатрапчивостта и чистотата са трите основни качества на породата.

От второстепенните могат да се припишат способностите за лов и благодат. И трето, изискванията за поддръжка и грижи. Най-основното е седмичното разчепване на домашни любимци. Изискванията за фуражите също са доста високи. Това е супер премия и цялостен фураж. Останалата част от любящия собственик ще осигури на своя аристократ по-често да му обръща внимание и да гали.