Хранене и развитие на детето за 7 месеца. Физическо и умствено развитие
Anonim

Малките деца се развиват толкова бързо, че ние, възрастните, се изненадваме всеки ден от техните постижения и развити умения. Вчера бебето каза първата дума, днес се научи как да прави пирамида, а утре ще пълзи от детската стая към кухнята. Ако до половин година детето е живяло в един режим, то храненето и развитието на детето след 7 месеца вече се променя значително в зависимост от физиологичните характеристики на тялото на детето и придобитите му умения.

Тегло и височина

Въпреки факта, че детето е нараснало малко, той все още се нуждае от вашата грижа, обич и подкрепа. Детето става толкова интересно, че искате да го гледате неуморно. Енергичен и любознателен, той прави още един успех в умственото развитие. Но не забравяйте и за други показатели, които неизменно остават важни за едно дете от тази възраст.

Теглото на детето на 7 месеца, както и преди, трябва да бъде в рамките на физиологичната норма. Изчислете го лесно. За да направите това, обобщете: три окръжности на рамото на детето и едно по едно - горната част на бедрото и най-голямата част на долния крак. От получения резултат изваждаме растеж в сантиметри. Ако цифрата е равна на 19-21 см, тогава трохите ви имат достатъчно количество подкожна мастна тъкан. В този случай, теглото на детето на 7 месеца се увеличава до 8–9 килограма - това се отнася за момчетата. Момичетата получават приблизително 7, 5 до 8, 5 кг. Растежът на мъжките малки едновременно достига 67–69 сантиметра, бебетата - 64–67 cm.

развитие

Какво е вашето бебе вече в тази възраст? Първо, на 7 месеца, детето трябва да овладее най-простите умения: той седи уверено без подкрепа и е в състояние, държейки перилата на яслите, да се изправи на краката си. Започва да изучава техниката на пълзене, въпреки че някои особено ярки проходки вече прелитат през апартамента на родителите. Второ, ако активно се ангажирате с детето, той ще може да имитира звуците, които чува всеки ден. И ще ви зарадва с първите прости срички и дори с кратки едносрични думи.

На раздяла, детето може да люлее писалка. Той изразява своите емоции и желания чрез изражението на лицето. Той обича да играе най-простите ролеви игри като "дами". Детето внимателно преглежда играчките, премества ги от една писалка в друга, гледа с любопитство и вкусове. Да му забрани да гризе нещо е безполезно и не е необходимо. Деца на седем месеца откриват света не само чрез зрение и слух, но и въз основа на вкус и тактилни усещания. Затова внимателно измийте няколко "неопасни" играчки и дайте на детето да се разкъса.

Проблем номер 1: трохичката не седи

Много млади майки са много притеснени за това. Трябва ли да се тревожа, ако бебето (7 месеца) не седи сам? Лекарите казват, че всички бебета са индивидуални: един за шест месеца спокойно приема изправено положение, други се нуждаят от малко повече време за това. Ето защо, не се паникьосвайте, но помогнете на детето бързо да овладее нова техника за него. Например, по-често го седи на скута си или в специален детски стол. Първоначално бебето ще седи само с помощта на опора, но след известно време ще видите как той я разкъсва.

На улицата се опитайте да ходите в количката. Разбира се, ако трохите заспи, гърбът трябва да се спусне, а когато е буден, винаги го вдигайте. Детето не само ще се научи да заема вертикално положение, но и ще се радва на новите пейзажи и лица на хората, които отварят очите му. Освен това, ако детето (7 месеца) не седи, трябва да уведомите Вашия педиатър. Той ще предпише масаж, който ще укрепи гръбначните мускули на бебето и ще ви помогне да решите проблема.

Проблем номер 2: бебето не пълзи

Друга неприятност, с която притеснени майки често се сблъскват. Ако ортопедът не открива аномалии в развитието, но в същото време детето (7 месеца) не пълзи, тогава не насилвайте събитията, а само показвате трохите как да се движат по пода. За да направите това, поканете бебе, което вече е усвоило тази техника. Децата често копират поведението на връстниците си, така че един добър пример ще бъде много полезен. Да, вие сами можете да стоите на четири крака и да пълзите: това ще бъде много забавен урок и за възрастни, и за малък член на вашето семейство.

Не бъдете мързеливи и създайте удобна среда за пълзене: подът не трябва да е студен, хлъзгав и мръсен. Не забравяйте за удобно облекло, което не пречи на движението на бебето, не пречи на него и не търка нежната й кожа. За да може синът или дъщерята бързо да разберат как можете да стигнете до недостъпната играчка, оставете го на другия край на стаята и се обадете на бебето. Децата са много умни: бебето бързо ще разбере какво се изисква от него. Ако дете (7 месеца) не пълзи, гимнастика с него по-често, да се откаже от пешеходци - това също ще значително да ускори процеса.

Други проблеми на тази възраст

Първо, детето започва да е капризно и отказва да яде. И това не е изненадващо: детето ви расте, има свои собствени вкусови предпочитания: например, поглъща огромни количества мляко, но зеленчукова супа, колкото и да се опитвате, я вкарвате в нея. Не се разстройвайте. Можете да опитате да смесите моркови и цвекло, мразени от трохите с по-любимите си деликатеси: месо, риба, картофи. Ако имате късмет, бебето няма да усети присъствието на "нежелани гости" на чинията. В противен случай ще трябва да си купите картофено пюре в буркан в магазина (може би бебето ще го хареса повече) или временно да откаже такъв продукт. Кърменето на бебето не се препоръчва.

Второ, много родители се притесняват, че синът или дъщеря не правят дори и най-малък звук. Лекарите винаги успокояват това: рано или късно той ще говори. Да, и как - устата след това няма да се затвори. Така че изчакайте и се насладете на тишината в къщата. Ако сте напълно непоносими, говорете с детето си по-често, внимателно произнасяйте думите, четете и описвайте елементите, които ви харесват. Това ще предизвика повишаване на детската говорна активност. Но в същото време не забравяйте, че бебето (7 месеца) е все още доста малко и не винаги може да оправдае надеждите ви за „публично говорене“.

храна

Храненето на бебето след 7 месеца остава кърмене, но частично. До този период е необходимо да се разшири диетата и да се направи по-разнообразна, питателна и вкусна. След половин година дайте плодовия сок и пюре чад. Въвеждайте ги постепенно, чрез опити и грешки, за да избегнете стреса върху незрелия стомах и да не предизвиква алергична реакция на младо тяло.

Ако педиатърът даде зелена светлина, можете спокойно да замените едно кърмене със чиния със смлени зеленчуци или мляко. Диетата трябва да съдържа също пилешки жълтък, извара и кефир, варено постно месо или птици, риба. С последното трябва да бъдете възможно най-внимателни: може да съдържа малки опасни кости и да са алергични за вашето потомство. Ако по някаква причина бебето не е бебе, изкуственото хранене на дете (7 месеца), на базата на адаптирани смеси, изисква по-бърз преход от млечни на възрастни хранене. Ето защо, лекарите препоръчват допълнително хранене на бебето месец по-рано.

мечтая

Вашето бебе е нараснало значително и узряло. Следователно режимът на дете на 7 месеца трябва да бъде конструиран по такъв начин, че да не се дава повече от 1/3 от деня за почивка. Детето спи два пъти около час и половина, в идеалния случай на открито: на улицата, на балкона или поне с отворен прозорец. Не се страхувайте да настинете. Ако външното време е дъждовно, то тогава го обличайте по-топло, предпазвайте от течения и ги оставяйте да се наслаждават на спокойни сънища. Времето и продължителността са индивидуални във всеки случай, те зависят от вашите планове, тишината и емоциите, които детето преживява. Ако стриктно спазвате режима, бебето ще заспи по едно и също време. Също като събуждане. Що се отнася до нощната почивка, тя трябва да продължи около 11-12 часа.

Избягвайте активните игри, преди да сложите бебето в леглото: той ще бъде твърде развълнуван, което ще доведе до прищевки, плач, болезнено заспиване и неспокоен сън. По-добре прочетете книга на бебето или направете масаж. Гледайте температурата на въздуха: тя трябва да бъде в рамките на 18-22 градуса, в противен случай детето ще бъде неудобно.

къпане

След шест месеца, вашето малко чудо може да започне да се развива като възрастна баня. Той ще го обича много. Ако бебето вече седи уверено, той ще играе с удоволствие преди процедурата с гумени животни и коли, които ще плуват във водата. Не забравяйте да държите трохичката зад гърба си, тя е твърде малка, за да се справя без вашата помощ. Всяко неуспешно въртене на тялото може да доведе до подхлъзване на бебето, загуба на равновесие и преглъщане на вода.

Често родителите, за да избегнат инциденти, купуват специални бани, кръгове, за техния син или дъщери. Те няма да позволят на трохите да се преобърнат във водата и да се задушат. Така че бебето е удобно да седи, да сложи килим под задника си: той ще бъде толкова мек, удобен и топъл, колкото е възможно. Продължителността на процедурата е 15-20 минути. Температурата на водата не трябва да е по-ниска от 22 ºС и не по-висока от 28 ºС. Храненето и развитието на детето на 7 месеца винаги имат индивидуални характеристики за всеки отделен случай. Същото правило важи и за къпане: понякога децата обичат топла или студена вода. Регулирайте, но не прекалявайте, за да не замръзне или изгори трохичката.

ходене

Вземете бебето на светлината възможно най-често. Ако е топъл сезон извън прозореца, тогава е възможно да прекарате целия ден на открито: детето доброволно спи в инвалидна количка или е будно, гледайки околния непознат свят. Когато отвън е зима, си струва да се ходи два пъти на ден: преди обяд и вечер. Не забравяйте да го покриете с вълнено одеяло и разтворете кожата на лицето си със специален крем, който предпазва деликатната кожа от негативните ефекти от студен въздух.

Лекарите препоръчват ходене при всякакви климатични условия, с изключение на ветровито време и силен студ (под минус 10 ºС). В горещината коригирайте времето за ходене по такъв начин, че да падат по-рано сутрин и късно вечер, когато температурата падне и горещото слънце се крие зад хоризонта. Ако не знаете как да нахраните детето си (7 месеца) по време на крайбрежната алея, консултирайте се с педиатър. Най-вероятно, той ще препоръча да се вземе със себе си на улицата, която не се влошава. Например, буркан с готови картофено пюре, пресен банан или бисквити с чай.

свободно време

Храненето и развитието на дете на 7 месеца е частично различно от режима, който наблюдавахте от раждането. Ако диетата се попълва всяка седмица с нови видове допълнителни храни, тогава ежедневното будност е с образователни игри за развитие. Не ограничавайте свободата на детето: нека пълзят свободно из стаята. Точно преди това, подгответе стаята: сутрин почистете килима, направете мокро почистване на паркета или ламината. Повярвайте ми, ако дори най-малката петънка остане на пода, тя веднага ще влезе в устата на вашето дете. Децата на тази възраст са изключително любознателни и издърпват в устата всичко, което им идва.

Пазете всички опасни и малки предмети далеч от малки очи и ръце. Рафтовете на вратовръзките с гумени ленти - скоро вашият пътник ще стигне до съдържанието им. Когато трябва да напуснете кухнята, поставете детето в безопасно детско столче. Що се отнася до играчките, те трябва да съответстват на възрастта на бебето. Пазете се от ярки китайски дрънкулки, лошо качество или дефектни стоки. Автомобили и кукли не трябва да се правят от дребни части, които лесно се свалят. Ограничете се до едно парченце дрънкалки, плюшени малки животни без дълга дрямка, каучукови и пластмасови занаяти, изработени от добър материал.

Опасностите, които очакват

Те не само се свързват с играчки, но и с други битови неща, с които бебето е в контакт. Първо, това са дрехите му. По-добре е да се елиминират всички струни, лъкове, копчета, къдрици и панделки. Повярвайте ми, ако те не са зашити на съвест, те веднага ще бъдат откъснати и погълнати. Кога да развалят блузата или панталоните на марката, за съжаление е по-добре да ги отложите на най-отдалечения шелф. Не носете синтетични дрехи на бебето си и продължете да миете дрехи и бельо на ръка с помощта на бебешки прах.

Без мобилни телефони, дистанционното управление от телевизора не трябва да бъде в областта на обсега на бебето. Разбира се, децата обичат да ги забавляват много, но те гъмжат от бактерии, така че не ги оставяйте в ръцете на малко дете. Режимът на детето на 7 месеца е възможно най-пълен с активни игри и полезно занимание. Затова, когато фъстъкът е буден, уверете се, че той не се нарани: повдигнете всички покривки и завеси, скрийте въжетата, иглите и лекарствата, сложете специални предпазни устройства върху остри ъгли на мебелите и гнездата.

Полезни съвети

Храненето и развитието на детето след 7 месеца трябва да бъде под контрола на педиатър. Всеки месец не забравяйте да посетите местния лекар за рутинно претегляне, преглед и ваксинация. Следвайте медицинските указания за спане и ходене. Не забравяйте, че освен грижи бебето се нуждае от вашата любов: прегърнете го, кажете нежни думи, но не хапете. Необходимо е да общувате с детето като равни, така че да се развива по-бързо.

Не се карайте със съпруга си и другите членове на семейството в присъствието на дете. Децата в тази възраст са много уязвими: всеки вик или ядосана дума може да травмира психиката на детето. На 7 месеца бебето трябва вече ясно да разбере какво е възможно и кое не. Не се отказвайте от застой: ако играта с мъниста на майка ми е забранена, тогава тя трябва да остане такава във всяка ситуация. Болестите трохи, лошото му настроение или плачът не трябва да бъдат разстроени и принудени да променят решението. По-добре е родителите първоначално да се споразумеят и да разработят обща образователна схема за наследника, като се придържат стриктно към нейните правила и критерии.