Папагал аквариумни риби: поддръжка и грижи
Anonim

Червеният папагал е аквариумна риба с поразителен външен вид и смешни навици. Той е хибрид на няколко представители на циглаз. Животното, което бързо обича акваристите, се различава от екзотичните си роднини не само с приемлива цена, но и с редица други предимства, които ще научите, като прочетете тази статия.

История на външния вид

През 1991 г., след много години неуспешни експерименти, тайванските развъдчици успяват да размножат потомството на Cichlasoma erythraeum, Cichlasoma citrinellum, Cichlasoma severum или Cichlasoma synspilum. Не е изненадващо, че създателите внимателно крият точната информация, наричайки го търговска тайна.

Хибридният произход е засегнал някои жизнени аспекти на животното. Например, рибата има нарушение на регулирането на образуването на вътрешни органи. Отворът се отваря вертикално и под лек ъгъл, а прекалено извитата долна устна възпрепятства процеса на хранене, който от време на време води до смъртта на гладни домашни любимци. Много представители на хибридни папагали имат ясно разделение на тялото от главата под формата на гърбица на гръбната страна.

вид

Изкуствено отглежданите риби имат всички цветове на дъгата. Най-често магазините за домашни любимци продават сочни оранжеви и червени екземпляри. Те също са кремави. Южноазиатските развъдчици твърдят, че те са със сиво-черен цвят, който се заменя с ярки цветове за пет месеца. Дължината на тялото, като правило, не надвишава 25 см и зависи от размера на аквариума. Има и индивиди, рисувани едновременно в няколко цвята, като естествени цихлиди.

По-старият папагал на аквариумни риби става, снимката на която е представена в прегледа, димерът се превръща в неговата скала. За да забавят процеса на избледняване, животновъдите препоръчват храненето на вашия домашен любимец със специална храна с много каротин. Също така, причината за неясни цветове може да бъде ярко осветление в стаята с аквариума. Препоръчително е да закупите крушка с мощност 0.3-0.5 вата. Има около десетина подвида риби папагал, които се различават един от друг под формата на перки и цвета на люспите.

Сексуалният диморфизъм в изкуствено произведените организми е слабо изразен. Аквариумните риби от папагал могат да се определят като женски само след изчакване на периода на хвърляне на хайвера и появата на външен орган, наречен яйцеклад (къса и широка тръба). Мъжете, от своя страна, са надарени с тесен и остър семепровод.

Начин на живот

Въпреки горните анатомични аномалии, в ръцете на чувствителен и внимателен домакин рибата аквариум папагал ще се превърне в уникално съкровище. Грижата й дава неизмерима енергия и стабилно здраве. В прилични условия, уникалното творение живее около 10 години и повече.

Аквариумни папагали имат игриво и весело разположение. Рибите радостно реагират на ръка, залепена във водата, която иска да ги удари. Те могат да разпознаят този, който им дава храна, и при вида на собственика им започват да се въртят в аквариума по-близо до човека.

репродукция

Папагалови аквариумни риби в повечето случаи са стерилни, подобно на други междувидови хибриди. Въпреки това, има доказателства за успешно оплождане на яйцата на мъжкото Akara и преминаване на женската с Cichlasoma cyanoguttatum. Рибите се хранят, само ако са в добри условия.

Поведението на жените и мъжете се характеризира с чувство на привързаност, благодарение на което те образуват постоянни двойки. Тракцията към чифтосване и развъждане настъпва, когато температурата на водата се повиши (малко над 25 ° C). Процесът започва с факта, че червените папагали интензивно изграждат гнезда чрез изкопаване на дълбоки дупки.

Аквариумна подготовка

Подвижната риба се нуждае от широко пространство, където лесно може да плува. Резервоарът трябва да съдържа поне 200 литра течност. Наличието на поток е желателно в резервоара (той се създава с помощта на специална помпа), защото цихлидите живеят в течаща вода.

Поддържането на аквариумни риби папагал е невъзможно без компресор или друго устройство, което може напълно да осигури кислород на животното. Поддържаната температура на водата трябва да бъде 22-25 ° C с рН 6.5-7.5. Собственикът на рибата е длъжен да сменя приблизително 50% от течността веднъж седмично. Водата трябва да е прясна. Плаващите папагали могат лесно да изскачат от аквариуми от всякакъв размер, така че е препоръчително да се покрие резервоарът със стъклен капак.

За присъствието или отсъствието на растения може да се каже, че рибите са безразлични. Представители на този вид обичат да строят гнезда. Като строителен материал, те първо ще използват декоративна флора. Аквариумът трябва да бъде оборудван с достатъчно количество почва, в която животното да може да копае дупки в различни дълбочини, като по този начин значително променя терена. Почвата трябва да избере тъмен нюанс, тъй като този фон отново ще подчертае уникалния вид на животното. Жилището на рибата може да бъде подредено с камъни, а не с остри клони и различни заслони. Въпреки това, много акваристи споделят успешния опит на водене на цихлиди с някои растения, включително ехинодорус, анубис и криптокорин.

Грижи и поддръжка

Аквариум риби папагал не може да се нарече gourmets, защото колоритен домашен любимец може да яде както жива храна и суха храна. Независимо от това, плаващите пелети и кървенето се считат за основни деликатеси. Специализираната здравословна храна Red Parrot (произведена от Tetra) е създадена с оглед на анатомичната индивидуалност на рибата аквариум папагал (на първо място се отнася до устната кухина). Тази храна също съдържа каротеноиди, които могат да запазят цвета на животното.

Балансираната и разнообразна диета е ключът към дълго и щастливо съществуване на риба. Някои хора имат гастрономически предпочитания. Например, един червен папагал се нуждае от растителна храна, а другият - от протеин.

Не трябва да купувате насипни храни. Преди да купите, трябва да се гарантира неговата свежест и срок на годност. Грижа за акваристите подготвят домашните си домашни храни (смеси, мляно месо и др.). Специализирани източници съдържат много полезни и разнообразни рецепти.

Най-честите заболявания на цихлидите

Аквариумните папагалови риби имат стабилен имунитет, но ако инфекцията е възникнала, е доста трудно да се диагностицира и лекува. Причината за появата на тъмни петна в повечето случаи се дължи на ниското качество на водата (излишък на съдържание на нитрати) или на стресиращо състояние, което се дължи на липсата на подслони. Смяната на течността с гореспоменатите точки постепенно ще отстрани проблема.

Появата на бели зърна, визуално наподобяващи грис, е признак на ихтиофириоза. В борбата срещу тази болест, сера costapur се оказа най-ефективната медицина. За да започнете терапията, трябва да промените 1/3 от водата, да извадите почвата и да почистите филтъра. Тъй като Sera costapur има тенденция да се разлага на светлината, е необходимо да се излее в аквариумната вода през нощта. Количеството лекарство зависи от капацитета на контейнера. Инструментът трябва да се излива ежедневно, преди това да се променя 30% от водата, до изчезването на следи от ихтиофириоза. Средно, лечението продължава не повече от седмица. По това време количеството консумирана храна е леко намалено.

Ако рибата аквариум папагал има съседи, лечението се извършва в половин дози. Това е особено вярно rasborov, Platydoras, cardinals, tetrov и др. В този случай продължителността на лечението се увеличава до две седмици.

Заболявания, засягащи храносмилателните органи, ефективно елиминират метронидазола. Когато плувният балон е нарушен, рибата превръща корема нагоре. Причината за заболяването често става нездравословна диета. Обикновено проблемът се елиминира, ако за известно време на червените папагали се дават обелени грах. Други по-рядко срещани паразити са кожни мехурчета, червеи, бактериални и гъбични инфекции.

Аквариумни съседи

Този вид е надарен с миролюбие, така че може да се разбира с едни и същи хора, които не са в конфликт. Въпреки това, не се препоръчва да се складират индивидите с по-малко от 5 см с папагали (например, грисилис, неони), които те могат просто да поглъщат като храна. Отличната съвместимост на аквариумните риби папагал се наблюдава при:

  • големи стръкове;
  • Лабе;
  • arovanami;
  • черни ножове;
  • сом със средни и големи размери (сиамски водорасли, ancistrus, thoracatum);
  • Южноамерикански цихлиди;
  • представители на семейство Харацин.

Риба от океански папагал

Ярки представители на това семейство живеят в зони с коралови рифове и почти никога не напускат границите си. Дължината на някои индивиди надхвърля един метър. Тялото на големи риби папагал може да изненада със своите ярки и изключително колоритни скали.

Името им оправдава не само цвета, но и структурата на така наречения клюн. Голям брой зъби са гъсто разположени от външната страна на челюстта. Тъй като папагал риби се хранят не само на мекотели, но и на коралови полипи, тази структура на устната кухина им позволява да изстъргват водорасли дори от повърхността на камъка. В тропическата зона на Индийския и Тихия океан са сред най-често срещаните животински видове.