Въшки при котки: имат ли тези паразити и как да ги измъкнат
Anonim

Домашни любимци са голяма радост и отговорност. В допълнение към правилното хранене, котенцете се нуждаят от любов и грижа, редовни ветеринарни прегледи. Често проблем като котешки въшки остава незабелязан дълго време. В резултат на това малките насекоми доставят много проблеми. Освен това, размножавайки се в големи количества, паразитите могат да доведат животното до крайно изтощение.

Много от тях са много заинтересовани от това дали въшките от котките се предават на хората. След като изучихме специалната литература, можем авторитетно да декларираме. Те не могат да живеят върху човешкото тяло, но това няма да улесни Вашия домашен любимец. Изключително важно е да се забележи във времето, ако котките имат въшки и да предприемат необходимите мерки. Запознати с материала на статията, вие ще разберете какво да търсите.

описание

Със сигурност любителите на животните са наясно с това как изглеждат паразитите. Въпреки това, не се бърка с бълхи. Въшки при котки се появяват след контакт със заразени животни. Насекомите могат да бъдат междинни гостоприемници на чревни паразити или червеи. Това са малки, крилати същества със заоблено тяло и триъгълна глава. Специфични за техния домакин. Това означава, че насекомите паразитират само върху котки. Най-често се срещат при животни с дълга коса.

Бълха или въшка

Да ги объркаме е невъзможно. Котешката бълха има плътна, лъскава хитинова обвивка и скача добре. Въшките имат светлокафяв цвят, те наистина приличат на човешки. В същото време паразитите са напълно без да бързат и не е трудно да ги уловят. Ларвите са по-малки. Изненадващо, жената може да положи от 50 до 70 яйца. В този случай, жизненият цикъл е около 25 дни. Трябва да се отбележи, устойчивост на насекоми на инсектициди. Те се размножават много бързо и се разбират добре с бълхи, без да се намесват помежду си, но изчерпват животното.

симптоми

Собственикът задължително трябва да знае дали има въшки при котките навреме, за да предприемат мерки за превенция и лечение. Тези насекоми се хранят с епидермиса, кръвта и секретите на мастните жлези и много обичат да се натрупват на шията, главата и основата на опашката. Чрез проверка на тези огнища можете да определите точно дали дадено животно е заразено.

Ако за апартаментна котка, която живее изключително в рамките на своите граници, проблемът не е толкова спешен, тогава пухкавата красота, която ходи сама по себе си, трябва да се следи отблизо собственика. Ако забележите неразумен сърбеж, анемия и промени в козината, то е време да се свържете незабавно с ветеринарния лекар. Нит и възрастни са видими с просто око, но опитен лекар трябва да предпише лечение.

Но основният симптом не е дори сърбеж. Косата на заразено животно се поръсва. На някои места може да се образува и линията на косата. Особено много вълна върху постелята, където животното спи. Случаите на бягане могат да доведат до пълно оплешивяване. На кожата видими изчисления на кръвта. Ако вълната е лека, тогава се виждат черни точки на космите - изпражненията на паразитите.

При тежка инфекция

Каква опасност имат въшки при котките? На пръв поглед всичко е наред, а животното се почеса. Но имайте предвид, че те се размножават със светкавична скорост. Ако не предприемете действие, то за кратко време цялата повърхност на тялото на вашия домашен любимец ще бъде покрита с струпеи и гребени, а насекомите ще продължат да хапят.

Въшките при котките причиняват постоянен сърбеж, неудържим, пречат на живота, ядат и спят. Паразитни във вълна, насекомите го изтъняват, правят я разрошена и помия. Ако животното отдавна страда от този бич, то тогава то може дори да бъде визуално определено без инспекция.

Тежката инфекция води до екзема. В този случай върху кожата на животното се образуват мехурчета и подутини, а под тях възпаление. Засегнатите области са много сърбящи и докато ги разресват, котката заразява. Това означава, че възстановяването не е възможно, докато причината не бъде елиминирана.

Продължителността на заболяването

Вече сме отговорили на въпроса дали въшките живеят с котки. Да, и доста успешен. Но това е специален вид, който няма да паразитира нито на друго животно, нито на хора. Това обаче не означава, че домашният любимец не може да бъде третиран. За да доведете до състояние, когато има невероятен брой паразити, не е необходимо да обръщате никакво внимание на това. Най-често този проблем се отнася до бездомните животни. И е необходимо да се лекува, защото котката страда.

Как да получите главата от котка

Първоначално трябва да прецените състоянието на вашия домашен любимец. Ако има много драскотини по тялото, тогава може би не трябва да използвате инсектициди. Лекарят ще прегледа животното и ще ви каже какво да правите. Котенцата и бременните котки са особено чувствителни към ухапванията. Освен това, въшките могат да ги заразят с хелминти, което също изисква корекция. В арсенала на ветеринарите има лекарства, които засягат всички паразити, които живеят в вълна и в червата. Въпреки това, без предварителна проверка те не са назначени.

Най-нежните средства

Ако животното е отслабено, тогава трябва да изберете най-безопасните методи за лечение. В този случай лекарят вероятно ще предложи шампоан за въшки за котки. Те съдържат активното вещество, т.е. слаб инсектицид. Сапунена пяна обездвижва насекоми и дори тези, които не умират, лесно се измиват от вълна. Въпреки това, този метод има недостатък, въшки нита са устойчиви на такива ефекти, така че трябва да се измие на животното няколко пъти, за да унищожи всички ларви, когато те са родени и все още не са яйца.

Какво да правите в случай на тежка инфекция

Също така се случва, че са изпробвани няколко шампоани, но състоянието не се променя, тоест въшките на котките продължават да живеят и да се размножават. Снимката в този случай показва постепенното влошаване на общото състояние на космената красота, нейното изтощение. Тогава се препоръчва да се прибегне до други възможности за помощ. По-ефективно средство за защита е специален спрей.

Препоръчва се да се използва само при силно инфектирани котки. Много е важно да няма дълбоки драскотини по повърхността на тялото. Внимателно спазвайте състоянието на домашния любимец по време на процедурата. Ако започва слюнчене, повръщане или треперене, лечението трябва да се спре и животното да се покаже на ветеринарния лекар.

Предотвратяване на инфекции

Най-доброто от всички, ако болестта, която предупреждавате. Днес във ветеринарните аптеки се продава огромно количество различни инструменти. Най-добрите от тях са капки върху холката или яката. Вторият вариант е много удобен, тъй като осигурява дългосрочна защита. Но не всички котки са съгласни да носят такава украса.

Затова най-популярни бяха капките от холката. Съставът се прилага по протежение на гръбначния стълб на животното не може да го оближе. За кратко време, активното вещество се натрупва в мастните клетки и в горния слой на кожата. Така попада в храносмилателния тракт на насекомите. За кратко време паразитите умират. И ефектът ще продължи още няколко седмици. Инсектиращите насекоми също ще умрат веднага след като започнат да се хранят. Препоръчва се срещу въшки да се повтори лечението, така че ефектът да е сигурен.

Вместо заключение

Никоя котка не е застрахована срещу инфекция. Следователно, собственикът трябва редовно да извършва превантивни мерки. Бълхите се забелязват по-лесно, дори няколко човека се открояват по тялото, особено ако козината е лека и къса. Въшките в този случай се оказват само тревожност на животното и загуба на коса. Ако намерите домашен любимец на тези паразити, тогава не се паникьосвайте, защото те са безвредни, а пухкавите трябва да бъдат спасени.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, той ще ви предпише най-добрия инструмент, който бързо ще се отърве от този проблем. Също така се препоръчва да се постави на носилката няколко клона на пелин, така че тези хора, които са се заселили на него, са умрели. Най-добре е обаче постелята да се третира със същото средство като самото животно, тъй като народните средства не винаги са надеждни.