Имате ли нужда от часове по математика в по-старата група на детската градина?
Anonim

Детската градина е първото място, където детето започва наистина да се учи. Разбира се, той също така придобива знания у дома, но в DOW обучението беше очевидно изготвено от методисти и планирано. Така че, ако те казват, че годините, прекарани в детската градина, са най-безгрижни, то само защото учат там под формата на игра. Ако учителят ви е казал, че в детската градина детето чака уроци по математика (в по-старите и средни групи това е най-подходящото), в четенето и писането, и дори на английски, не се притеснявайте! Ако говорим за аритметика, вашето дете просто ще бъде научено да преброява в директен и обратен ред, да разграничава числа, да разбира какво е набор и т.н. и дайте някои примери.

Особености на обучението по математика в по-старата група

Вашето дете отиде в по-старата група, вече е на прага на училището, което означава, че е необходимо да му се дадат основните умения на всички основни предмети за първи клас. В DOW, математиката започва да се въвежда в средната група, където децата се учат да броят до пет и да научат основите на аритметиката. Класове по математика в по-старата група, преди всичко, включват повторение на вече изучените (4-5 урока) и разширяване на материала. Продължителността на урока нараства леко (от 20 минути на 25), но количеството на информацията се увеличава няколко пъти. Въз основа на това преподавателят трябва да наблюдава как децата възприемат информацията и да въведат упражнения за игра в плана на урока. Като цяло, трябва да се помни, че уроците се провеждат с малки деца, дори ако това е по-старата група. Урок по математика е най-добре направен изцяло игрив. Тогава нито едно дете, независимо дали е с аналитично или хуманитарно мислене, е отегчено.

Развлекателна математика в предучилищна възраст

По-старата група с радост ще приеме новия материал, декориран в познатите реалности. Така че, като направим план за урок, започнете с интересно и вълнуващо въведение. Ще ви дадем груб план на урок, който може да се използва не само за часовете в детската градина, но и за дома.

Урок "Помощ за мишки"

Този урок е предназначен да повтори броя до пет и да фиксира резултата до десет. Учителят разделя групата на два отбора и казва: „Днес срещнах две малки мишки, те бяха много гладни и знаете, момчета, че малките мишки обичат сиренето. Нека им помогнем, ще ви задам задача, а вие - да отгатнете. За всеки верен отговор екипът получава парче сирене за тяхната малка мишка. " Учителят дава на децата 5-6 задачи за сметката. Ето приблизителни задачи:

  1. "Четири сиви котки седяха на пистата // И всяка котка имаше ... крака."
  2. "Дадох таралеж на мишки // Осем златни обеци // Кой ще ми каже от момчетата // Колко са всички мишки?"
  3. "Птиците прелетяха над реката: врана, щука, три цици, два таралежи, пет гълъба // Колко птици, отговорете скоро!"

Дайте на момчетата време да преброяват елементите, от които се нуждаят. Ако възникнат трудности, помолете ги да нарисуват това, което казвате, и след това да ги преброите. Така ще се развие визуалното внимание. Не забравяйте да дадете за всеки верен отговор наградата на победителя. В крайна сметка, желателно е и двете "мишки" да си вземат обяда.

заключение

Можете да използвате ръководствата за предучилищни учебни заведения или сами да измислите забавни задачи. Основното е да се разбере на детето и родителите, че математическите класове в по-старата група не са страшни, а забавни и информативни!