Най-добрите приказки за безсмъртния Кощей
Anonim

Приказки. Какво означава тази позната и разбираема дума за всеки човек? Вероятно за историите, които майка ми е чела или е казвала на баба си за през нощта. Приказките са тясно свързани с мека възглавница и топло одеяло. За някой с мирис на горещ чай или на вкус на необлечена грис. Те приличат на нещо много скъпо и приятно, просто и поучително, приспиване и потапяне в свят на сладки сънища. Приказките се научават да бъдат състрадателни, добри, да помагат на слабите, да се борят със злото. Те те карат да мечтаеш. Приказките водят до най-добрите качества на характера при децата чрез интересен и завладяващ, понякога малко страшен разказ. Но наистина ли е?

Приказки за нашето детство

Спомняйки си за дългото детство, повечето хора, които вече са минали над трийсет приказни приказки, са неразделна част от безгрижния и бос период от живота си. И сред най-популярните, може би дори изтрити в дупките на невероятни истории, снимки на приказки за известния Koshchey идват на ум. Яркият и страшен характер се откроява рязко заради човешката си, кокалест вид, по-напомняща на разярен престъпник от фашистки концентрационен лагер. Той, както обикновено, изнемогва над златото, постоянно се ядосва и създава някои махинации. И всъщност ги прави над жени, по-често над млади принцеси. Това ще изостри кулата, после ще се превърне в жаба. По всяко време Коши е олицетворение на най-голямото и най-мощно зло. И в хода на всяка приказна история за ужасен злодей винаги има представител на доброто, което води непримирима борба с Кошчей и го побеждава. И като награда, разбира се, получава принцеса за жените си. Но как иначе? Всъщност в приказките доброто трябва да надделее над злото.

Произход на думата "Koschey"

Нека се опитаме да се обърнем към произхода на костния характер. Думата Koschey през 12 век означава затворник, пленник или роб. В Русия, kosyu нарича паркинг. И по-възрастните или старейшините на паркинга се наричаха кошеви. Той е бил пазач на общото съкровище и управител на цялото богатство на селището (паркинг). По-късно, сух старец, често алчен скъперник, започна да се нарича лайно.

Образът на Коще

Сега става по-ясно защо в приказките Коше е точно такъв, какъвто е. Той играе ролята на касиер, пази своето съкровище. Въпреки това, в приказките за роб или затворник Кощей се превръща в тъмничар. Той отвлича други герои и ги държи заключени. Въпреки външната си слабост, Коши е невероятно силен и сръчен. В повечето разкази той се вози на кон, заграден с меч и носи рицарски доспехи. Изглежда много страшно: стар, плешив, немислимо тънък, с нос и закачен, с очите, изгарящи от омраза. Често той се появява като зъл магьосник, представител на тъмно и мрачно царство, подобно на задгробния живот. Следователно, всяка приказка за Кошчей, където главният герой го побеждава, убива безсмъртния магьосник, сякаш ни казва за победата на човека над самата смърт. И това е така, защото всеки член на човешката раса в душата му се стреми към безсмъртие.

Баба Яга - уникален характер

Не е тайна, че често се появява необикновен индивид във филми и приказки за Кошчей. Това е стара и гърбица, която живее в магическа колиба на пилешки бутчета, летяща в хаван с метла в готовност. Тя не може да бъде приписвана уникално нито на злото, нито на добрите герои. Понякога тя действа като ужасна канибалска вещица и иска да погълне главния герой, шампион на доброто и справедливостта. В друга приказка за Кошчей и Баба Яга може да се види как една и съща пакостлива възрастна жена по всякакъв начин помага на някой Иван Царевич в борбата срещу стария и зъл скъперник магьосник. Той ще ви каже от съвета, с времето отварата ще даде правилното нещо, а после топката, която сочи пътя, ще бъде хвърлена. И товарът ще разкрие тайната на смъртта на Безсмъртния. Следователно, във всяка една от приказките за Кошчей безсмъртния и Баба Ягу, известната стара жена става връзката между доброто и злото. И без нея никаква приказка не е немислима.

Малко за красотата любим

Дори и в приказките за Кошчо, задължително съществува героиня, която най-често може да се види само в края на историята. Въпреки това, тя често се споменава в цялата история. Кой е това? Това може да бъде или Василиса Мъдра, или Мария принцеса, или просто Краса Дазле, която в самото начало на разказа е отвлечена от ужасен костен магьосник.

С други думи, в приказката за Иван Царевич и Кощей има определена девица, като правило, булката на главния герой. Тя е далеч от него и принцът дори не предлага къде да я търси. Но в крайна сметка тя отива в далечното кралство Кошчево. По пътя той се среща с жената Яга, която вече ни е позната и която доброволно или под принуда го помага в търсенето му. Но без млада принцеса, чиято основна задача е да седи в тъмницата и да скърби за трудната си съдба, никой Иван Царевич няма да има причина да отиде на дълъг път и да изпълни подвизите си. Беше отвлечена булката, която превърна един забележителен във всички отношения прост човек в истински герой.

Иван Царевич

Обобщавайки някои от предходния параграф, се оказва, че най-удивителният герой на филми и приказки за Кошчей е известният княз с рядкото име Иван.

В различни версии на приказките за Иван Царевич и Кошчий безсмъртният, неговият образ е малко по-различен. Определено може да се каже, че той е много положителен характер и създава добро според всички правила на историята. Понякога той отива да търси майка си, отвлечена от злодея. В друга приказка той, едва девет дни, внезапно си мисли за женитба и за търсене на предполагаемата си булка - Възлюбената красота. Вероятно момичето е било толкова красиво, че е излъгала дори деветдневна маце с нейната красота. Но в тази история Иван Царевич не се държи като бебе. Той е груб за възрастните жени, бие дупки на десетки герои, е невероятно силен и спи дълго време - понякога само няколко дни подред. Между другото, именно по този начин той спал през любимата си красота и решил да подремва девет дни. В друга история Иван гледа по-прилично и помага на всеки, когото срещне по пътя си. В резултат на това онези, на които помага, след това му носят полза в борбата с безсмъртния Кощей.

Елена Красива или друга приказка за Кощея

Връщайки се отново към образа на Космия безсмъртен, нека се обърнем към известната приказка - „Хелена красива”. Запознатата история започва с неуспешната и тъжна сватба на Иван Царевич и Елена Красивата. Изведнъж летящият вихър носи красотата на девойката директно от сватбеното тържество, за да не се знае кой къде. И това е мястото, където приключенията на главния герой започват в приказката за княза и Кошчей. Иван, както обикновено от всички приказки, отива в търсене на годеницата си. И, разбира се, минава през гората, където се намира традиционната хижа на пилешки бутчета. Но този път Баба Яга не знае къде да търси момичето и насочва Иван към нейната средна сестра, а това на свой ред към по-старата. Така че, най-голямата баба-Йожка съветва принца да забрави за красивата Елена, да се върне у дома, да намери нова жена за себе си и да живее спокойно с нея до старост, така че един ден тя може да умре в един ден. В противен случай, обещава му скръб нещастен. Но нашият герой не шие копеле - „Няма да се откажа от Ленка!”, Каза той. Тогава старата тристагодишна мъжа разказва на човека за безсмъртния Кошхей и споменава как да стигне до ужасното си убежище.

Къде е скрита смъртта на злодея?

В продължението на приказка, която разказва не само за принца, но и за Кошчей безсмъртния и за старицата, трябва да кажа, че баба каза на Иван, където е смъртта на злия магьосник и крадец. Тя изпрати човека на стария дъб, където висеше на веригите на златен сандък. Заек се криеше в гърдите. В зайчето патица. В патешкото яйце. И точно в яйцето беше иглата, на върха на която живееше смъртта на безсмъртното зло. Вижда се, че тук образът на Баба Яга се оказа изключително положителен. Разбира се, не е съвсем ясно защо тя помогна на човек. Или поради дългогодишната враждебност с Коши или просто старата жена искаше да направи добро дело поне веднъж на триста години.

Асистентите на Иван

Вероятно не е необходимо да разказвате подробно познатата приказка за Кошчеи. Достатъчно е да споменем, че Иван Царевич, след дълъг период от време, все още намерил този скъпоценен дъб и го отсечел. И тогава нищо не зависеше от него, защото малките герои влязоха в бизнеса: вълк, орел и щука, спасени веднъж от принц. И, изглежда, те не са заслужаващи специално внимание, но дори и без тях приказката нямаше да приключи скоро. Струва си да си представим как нашият Иван преследва заек, който е изскочил от гръдния кош, който е паднал на земята, а след това друг, след като патица лети на килима в небето от самолет и под вода яйце се търси водолаз. Би било забавно шоу. Може би тогава би било съвсем друга история. Може би не по-малко интересна от самата приказка, но твърде дълго, като безкрайна сапунена опера. Затова второстепенните символи значително опростяват целия разказ и същевременно живота на Иван Царевич.

Изображение на победителя

Тъй като приказката за Иван и Кошчий е просто измислена история, тя завършва с победата на главния позитивен герой и смъртта на негативния. Но в преработената версия на приказката Елена не се върна при Иван, защото, както се твърди, обичаше стареца, който свиреше повече от живота си. А това може би не е вярно. Всъщност в живота най-често младите момичета търсят за себе си млад избор. Но има и изключения. Очевидно в тази приказка с нестандартен край се случи изключение. И нашият победител остана, както се казва, с нос. Тъй като той е бил сам, той не се е срещал от тази истинска любов. И трябва да добавя, че самата Хелена красива прокле Иван и неговите потомци чак до четиридесетия вид. И всички последни князе бяха нещастни като прародители.

Уроци от приказките

И така, какво могат да преподават приказките? Въпросът е доста сложен, защото всеки човек избира на коя страна ще се бори. Докато детето все още е малко, родителите му могат да го повлияят, като поставят позитивен личен пример и полезни инструкции. И ако родителите се придържат към страната на добротата и справедливостта, тогава децата са по-склонни да страдат от положителни неща. Самите те ще станат тези герои, които защитават интересите на истината и честта. Никога не забравяйте това.