Техника за развитие на детето "Писмо": отрицателни отзиви и положителни. Иновативна образователна програма за деца
Anonim

Уникалната техника „Писмена книга” става все по-популярна всеки ден. Тя помага на децата да станат по-внимателни, общителни и грамотни. От статията ще научите какво е “Книжка” на Шишкова, за какво е тя, какви са отзивите за нея.

Кой е създал метода на "Писмо"

Кандидат по психологически науки Светлана Юлиановна Шишкова е автор на уникална техника за развитие. Създала е програма за развитие на фонемно слуха, пространствено представяне, развитие на фини и големи двигателни умения, реч, математически умения и др.

Отличен психолог - Светлана Шишкова. "Писмо" се появи благодарение на нея. Учителите започнаха да използват тази програма през 1995 година. Те стигнаха до заключението, че благодарение на тази техника, човек има способности, които дори не са били подозирани.

Когато се провеждат часове, на децата се предлагат такива упражнения, които помагат да се справят с дефекти в речта, да учат правилно и компетентно писане и четене.

Всяка задача е избрана, за да се осигури цялостно развитие. В едно упражнение се съчетават няколко прости задачи. Ето защо детето в същото време научава цветовете и се запознава с номерата.

Е уникален метод "Писмо"? Отрицателните отзиви са редки, тъй като много хора наистина харесват класовете. Те са ефективни и отговарят на важни въпроси.

Какво е "Писмо"?

По правило много деца са неспокойни, невнимателни, често разсеяни. Благодарение на "Писмото" човек се развива и се научава да провежда самодиагностика. Тази техника може да бъде намерена в учебници или в електронна форма. Ръководствата помагат за решаването на важни проблеми както за деца, така и за възрастни.

Благодарение на техниката, грамотността на писмото се засилва, техниката на четене се подобрява, пространственото мислене се развива. Ръководството има много графични диктовки. Благодарение на тях детето научава пространственото представяне на листа. След графични диктовки децата ще могат да отстъпят правилния брой клетки в правилната посока.

Основата на методологията е както традиционните начини на учене, така и съвременните идеи. Ръководството включва упражнения за координиране на писма, тяло, реч и др. По времето, когато има урок по тази програма, човек има две полукълба на мозъка. Затова задачите бързо се усвояват и лесно се запомнят. Много родители, психолози и учители харесват метода „Писмена книга”. Понякога са отрицателни отзиви. Повечето деца и родители обаче са доволни след занятието.

Кой е “Писмото”?

Тази техника се използва от родителите, когато трябва да работят с детето у дома. Логопедите, психолозите и учителите използват ръководството за работа с деца по по-лесен и по-необичаен начин.

Методът "Писмо" няма аналози, така че се счита за уникален, специален и оригинален. По тази програма можете да се ангажирате с дете от 5 до 14 години. Въпреки че авторът С. Ю. Шишков твърди, че е позволено да се започнат занятия от тригодишна възраст. Тя смята, че подобна техника не може да навреди на детето, но ще бъде възможно да се подобри знанията му.

Техниката е изпробвана в предучилищна и юношеска възраст. Експертите са стигнали до заключението, че дори деца на 14 години ще могат да се научат да говорят, пишат и четат по-добре.

Затова и родителите, и учителите харесват техниката „Писмена книга”. Отрицателните прегледи не развалят впечатлението от това развитие.

Почти всички упражнения са изградени под формата на игра. Ето защо децата не могат да чакат да направят упражнение, за да разберат какво ще се случи по-нататък.

Уникалността на техниката

Както бе споменато по-рано, тази програма няма еквивалент. Уникалната техника „Писмена книга” ще помогне както на деца в предучилищна възраст, така и на тийнейджъри да решат много сложни въпроси. Благодарение на програмата децата ще научат много. Техниката "Писмена книга" е уникална в следното:

  • Сензомоторни упражнения. Упражненията се дават така, че децата да се научат да се чувстват и чувстват.
  • Активиране и развитие на по-висши психични функции. Това е памет, внимание, логическо мислене, пространствено представяне.
  • Класове у дома. За упражнения не е необходимо специално да разпределяте цялата стая. Малък ъгъл за дете, химикалки, моливи и хартия е достатъчно.
  • Психологическото развитие на автора.
  • Програмата е разработена не само Шишкова. Тя е подпомагана от специалисти в областта на психологията и медицината. Затова и децата, и възрастните могат да се доверят на програмата.
  • Техниката ще помогне не само на деца със значителни увреждания, но и на здраво дете, за да овладеят бързо материала.

Уникалната техника „Писмена книга” ще помогне на родителите и учителите бързо и лесно да се ангажират с дете. Благодарение на това децата ще се чувстват уверени в бъдещето и ще могат да подобрят знанията си.

Какъв тип дете се нуждае от уроци по тази техника?

Всички деца трябва да обърнат внимание. Всъщност, без възрастни, нищо не може да се научи. Въпреки това има деца, които се нуждаят особено от класове в този метод. Например, ако едно дете е било левак, той е преквалифициран и пише (рисува) с дясната си ръка. Такива деца изостават в обучението си. В края на краищата, лявото полукълбо работи по-добре за тях. Затова е необходимо да се развие дясната страна.

Ако детето посещава логопед, той трябва да практикува по метода, за да коригира и подобри речта си. Често съществуват ситуации, в които децата крият своите нарушения с помощта на дълги думи или изречения.

Програмата "Писмо" помага на децата да развият внимание и памет. Техниката е проектирана така, че детето да се научи да вижда всяко малко нещо, да помни миналия материал.

Ако възнамерявате в бъдеще детето да се запише в престижен университет, програмата ще ви помогне да овладеете необходимия материал за по-нататъшно успешно развитие.

Много родители искат да разкрият таланта на детето или просто да му дадат знания. Програмата "Писмо" ще помогне на всяко дете да се развива в посоката, от която се нуждае или повече.

Формиране на умения за самоконтрол при деца 5-8 години

Всяка дейност е полезна за децата. Те обаче трябва да видят или да открият грешките си. Затова е много важно да научим всяко дете да се контролира. Несигурните деца се страхуват да търсят грешки в работата си. След като извършат домашното, им се струва, че всичко е наред с тях. “Писмо-книгата” на Шишкова ще помогне на децата да формират уменията си за самоконтрол.

От предучилищна възраст децата трябва да бъдат научени да намират грешките си. Ако детето не може да се контролира, програмата предлага да се сравни работата му с пробата. Най-вероятно, в предучилищна възраст ще има желание да открие грешки. Необходимо е не само да се намери грешното решение, но и да се направят съответните заключения. Тогава детето ще научи по-добре.

Положителна обратна връзка за програмата

Често можете да намерите обратна връзка от възрастни, които са ангажирани с деца според метода "Книга". Обратната връзка от родителите и учителите е предимно положителна. Те твърдят, че по време на занятията децата не претоварват, тъй като всичко върви по игрален и забавен начин. Момчетата обичат да правят това, в което се интересуват. Ето защо уникалният метод „Книжка” е толкова често срещан. Кой е ангажиран, отговорите обикновено остават положителни. Децата започват да пишат красиво и равномерно след четири месеца и също спират да объркват писма, звуци и думи. Благодарение на техниката "Писмена книга" се отварят нови таланти. Основната тайна на успеха е в редовността.

След следващия урок децата стават по-уверени и успешни. За родителите и учителите техниката е уникална, тъй като не е необходимо да прекарва много време в часовете. Детето научава материал много по-бързо, отколкото със стандартното обучение.

Учителите забелязаха, че след програмата на брошурата много деца започват да получават само високи оценки. Въпреки това, те не прекарват много усилия и нерви в обучението. В резултат на това и родителите, и учителите се гордеят с децата, които са усвоили методологията „Писмена книга”.

Обратната връзка от родителите говори повече за положителните аспекти, отколкото за негативните. В крайна сметка, децата обичат да правят, когато уроците са забавни и вълнуващи.

Отрицателни отзиви

Отрицателна обратна връзка се намира и в програмата "Писмо". Отрицателните отзиви са рядкост, но трябва да знаете за тях. Някои майки не харесват тази техника, те твърдят, че са станали по-малко да общуват с деца. Ускорената програма се абсорбира от детето бързо, така че получава по-малко внимание. Това становище може да се нарече спорно.

"Писмо" е техника за развитие. Въпреки това, някои родители твърдят, че след 4-5 години детето трябва да бъде обучено с помощта на играчки, а не програми. Децата ще се научат да четат и пишат, когато е необходимо. Следователно не е необходимо те да запушват главите си с различни иновативни разработки в предучилищна възраст. Препоръките са написани от онези родители и учители, които са тествали тази техника с деца в индивидуални или групови занимания.

Препоръки за оборудването на работната зона

За да може детето да се интересува от ангажиране, е необходимо да се разпредели неговото лично пространство. Ще се радва да практикува там, да реализира творческия си потенциал и да развие фини двигателни умения.

Намерете място за глина или глина. Ако детето е на възраст под 3 години, по-добре е да се направи солено тесто за моделиране. В ъгъла трябва да има място за играчки, които развиват моторни умения. Това могат да бъдат пъзели, мозайки, дизайнери и др.

Детето трябва да има материал за нанасяне (ножици, цветна и бяла хартия, картон, лепило, моливи).

Ако детето е малко, не можете да го оставите без надзор. В крайна сметка, бебето може да се нарани дори с хартия.

Paint - това е съществен материал за заетост. Можете да ги направите сами (смесете нишестето с оцветителя, добавете вода и сапунени чипове на едно и също място). Боите трябва да са дебели. Малък уютен ъгъл ще помогне на бебето да се отвори.

Препоръки за класове

За да учат с детето по метода „Брошура”, е необходимо материалът да бъде отпечатан. Когато децата са наблизо, експертите не препоръчват използването на електронно ръководство.

Всички задачи са последователни. Следователно, не трябва първо да изпълнявате третото упражнение, а след това първото. Вие само обърквате детето. Следвайте последователността на задачите. Само тогава ще видите положителен резултат.

Според метода "Писмо" едно упражнение продължава не повече от 30 минути. Придържайте се към това време, не бързайте. Ако материалът е лошо фиксиран, след 3-4 часа, повторете отново.

Редовните часове ще помогнат на децата бързо да научат нови знания. За да консолидирате всяка задача, имате нужда от максимум 5 дни. Ако следвате препоръките, ще видите резултатите за около четири месеца.

Как да смените детето след изучаване на програмата

В резултат на уроците по метода на "Писмото" бебето се научава да фокусира вниманието си. След около 4 месеца речта ще стане още по-грамотна. Децата лесно усвояват нови задачи.

Когато детето е ангажирано в определен период от време по този метод, за него е по-лесно да изучава чужди езици. Децата стават спокойни, балансирани. Те се научават да уважават връстници и възрастни. Програмата помага на децата да станат уверени, общителни и организирани.

Само родителите, учителите, психолозите могат да открият способностите на детето, използвайки програмата "Писмо". Бъдещето на всяко дете зависи от тях.

Къде да закупим програмата "Писмо"

Методи за развитие като много родители и учители. Затова те искат да си го купят сами. Класовете могат да държат всички, които се интересуват. Не е необходимо да има педагогическо образование. Задачите и упражненията са толкова прости, че дори едно дете ще ги разбере. Възрастните могат да контролират само детето си.

Можете да закупите метода "Писмо" в онлайн магазина. Но не забравяйте за измама. По-добре не поемайте рискове, а купувайте стоки чрез плащане. Можете да закупите програмата и в много книжарници.

Сега вече знаете какъв е методът „Книжка“, къде да го купите, как се отразява на човек. Нейната цена варира от 1900 до 3000 рубли, в зависимост от това какво е включено в комплекта.

заключение

Уникалната програма "Писмо" ще помогне на децата лесно да научат таблицата за умножение, да упражняват фини двигателни умения, да разберат основите на правилното поведение в обществото. Експертите съветват периодично да препрочитат инструкциите, за да не забравят основните правила на образованието.

И накрая, децата вече няма да объркват писма, те ще имат фонемни слухове, те ще започнат да пишат според правилата на руския език. Благодарение на техниката, можете да сте сигурни, че детето ви ще бъде грамотно, развито и общително.