Ден на майката в Украйна и света: история и традиции
Anonim

Международен ден на майката е, разбира се, най-ярката и най-топлият празник. В края на краищата, майката е главен пазач на дома, обичан и близък любим човек, който винаги ще помага и разбира.

Денят на майката в Украйна се отбелязва сравнително наскоро. За първи път по инициатива на Съюза на украинските жени в Канада той се празнува през 1928 година. Точно година по-късно жителите на западния район на Украйна (галичани) въвеждат обичаите да празнуват тази трогателна почивка всяка година, в облака от опияняващи аромати на буен пролетен разцвет. Това бе улеснено от усилията на известния редактор на седмичното издание в Украйна Е. Кисилевская, която организира първия такъв светъл празник на майчинството.

Обиколка на историята на майчиния празник

Майка като продължение на човешката раса била почитана дори в древни времена. Особени ритуали и церемонии за тази цел се провеждат в Древна Гърция. Така цветният фестивал, посветен на богинята Рий, се счита за най-стария празник, посветен на майчинството. Празнува се през пролетта. От източниците на митологията на ореха Рей е съпругата на бога Кронос, както и майката на древните богове и богини.

В древен Рим местните жители започнали да празнуват празника, посветен на богинята майка Кибеле, на фона на религиозните вярвания. Майка почитала три дни - от 15 до 18 март.

Специален празник бе честването на всички майки в Англия през 17 век. На четвъртата седмица на Великия пост преди Великден децата представиха майките си с един вид традиционен подарък. Беше печена торта, украсена с дванадесет топчета марципан. На този ден всяка майка най-накрая се почувства като истинска жена: съпругът й я освободи от ежедневната работа в кухнята. Между англичаните съществува и традицията да се пече красива торта като знак на благодарност.

Ден на майката - световна ваканция

Днес повече от 50 страни по света празнуват Деня на майката и 23 от тях

те празнуват по едно и също време, а именно на втората неделя на топло май всяка година.

Понякога много хора не знаят колко Ден на майките се празнува в Украйна. Този празник не попада на нито един конкретен номер. От 1999 г. Денят на майката в Украйна е официално насрочен за втората неделя на всеки май.

Денят на майчинството е сравнително млад празник, така че почти никога не го празнуваме в семейния ни кръг. Но в други страни се подготвят предварително за този празник: те се опитват по всякакъв начин да направят живота на майката приказка в този забележителен ден. Домашната работа е отменена, а всеобщото топло отношение и внимание на децата и любимия съпруг водят жените в неописуема наслада. Разнообразие от подаръци, сладкиши, торти, романтични разходки и вечеря на свещи - и това не е ограничението за забавление за майките, например Канада и Германия.

Характеристики на честването на Деня на майката в Украйна

Денят на майката в Украйна е пролетен празник, който обединява всички жители на страната. Това е толкова нетърпелив да изрази благодарността си към мама публично, и тази възможност се дава на всички на главния площад на Киев. Празнични събития, тяхната отлична организация и поведение радват не само реалните, но и бъдещите майки. На сцената можете да дадете на любимата си майка искрена песен или красиви стихове. Букети от деликатни цветя, весела музика, празнични фойерверки и детски смях - само малка част от празничната атмосфера на Деня на майката в Украйна.

Какво да дам на мама?

Дори децата знаят, че Денят на майката в Украйна, без значение колко пъти ще падне в календара, се чества в средата на май. Пролет, благоуханна природа, градини, зеленина и песни на весели птици - всичко говори за предстоящия празник, за радостните проблеми. В края на краищата, майката трябва да бъде доволна от нещо необичайно, и всяко дете иска да се подготви за празника възможно най-добре, за да направи приятно на любимия човек на Земята.

Какво е подарък като мама? Можете да си купите нещо оригинално в магазина. Но най-добрият подарък, разбира се, ще бъде малък занаят, прост, но направен със собствените си ръце. Тя може да бъде домашна пощенска картичка, рисунка, фигура от глина, мъниста и др. За да направите това, се нуждаете от малко въображение, за да свържете творческите способности и търпението, тогава всичко определено ще се получи. И тогава майката ще усети гордостта на детето си и ще благодари на своята малка дама за нейния скъп сърце.