Фон за аквариума - последното докосване на дизайна на аквариума
Anonim

Всеки акварист ще ви каже, че всичко е важно: не само запълване на домашния басейн с население, не само неговия вътрешен дизайн, но и панорамата зад нея. Неуспешният или липсващ фон за аквариума може да развали цялото впечатление за създадена с любов къща за риба. Трябва да признаете, че ако видите очарователен подводен свят пред очите ви, макар и в миниатюра, и весели цветни цветни тапети, то магията някак си се губи. Така че истински акварист със сигурност обръща внимание и дизайн "отзад".

Видове задна стена

Всички видове външен дизайн могат да бъдат разделени на две групи.

  1. Външен фон за аквариума. Лесен за инсталиране (най-често той е филм, залепен отвън), евтин, не прераства с водорасли, така че винаги е добър като нов. Недостатъци: веднага става ясно, че това е "фон". Най-простият представител на моделната гама е само боядисаната стена на аквариума.
  2. Вътрешен скрийнсейвър. Максималният естествен вид, обемът и пълната красота са основните предимства. Изисква спазване на определени правила: материали - нетоксични и не променят състава на водната среда, както и разумността на закрепването. Недостатъци: ако решите да промените дизайна, особено в голям аквариум, ще трябва да се вдигнете сериозно - нещо като размер. В допълнение, обемният фон за аквариума отнема място от обитателите му, което е особено лошо, ако резервоарът не е болезнено широк.

Въпреки негативните аспекти и трудностите, свързани с тях, хората все още предпочитат скрийнсейвъри в 3D стил и най-често правят собствени ръце, като ги тласкат към идеята за дизайн.

зидария

Един от най-успешните проекти, които могат да бъдат вписани във всяка декорация, създадена в къщата за риба. Най-лесният начин да се изгради такъв фон за аквариум от декоративни камъни. Те се нуждаят само от уплътнител. Всеки камък се нарязва на половина, така че едната страна става плоска и е възможно най-близо до стъклото. За да бъдат невидимите празнини, камъните са земни, след което са положени. Това се прави на сухо стъкло, отдолу нагоре, моделът се избира интуитивно или в съответствие с предварително разработен план, заснет на скицата.

Когато уплътнителят, който фиксира елементите, изсъхне (може да отнеме един ден), аквариумът се пълни с вода и се оставя за три дни. Това време трябва да е достатъчно, за да се изчистят всички възможни странични включвания. След това се налива прясна вода и се насаждат наематели.

Вечен мотив - дърво

Не по-малко универсален фон за аквариума, който хармонизира отново с всяка вътрешна среда. Купи за него ще трябва, освен ако лепилото - всичко останало се намира в близката гора, кладенец или кацане. Необходимо е само да се намери мъртво дърво (не дъбово дърво - от дълго време излъчва вредни за рибите вещества за тен) и да го разкъсат. След това алгоритъмът е както следва:

  1. Кората е напоена, за да се отстранят замърсяванията и да се извлекат насекоми.
  2. Суровините се разделят на парчета в съответствие с крайната идея.
  3. Изпечена кора; на всеки половин час водата се променя, за да елиминира танина. Приблизително процесът отнема от 2 до 3 часа, но може да продължи по-дълго.
  4. В горещо и мокро състояние, подравняващият материал се поставя под пресата.
  5. След изсушаване, вътрешността се подстригва до равномерност с нож, шкурка или равнина.
  6. Елементите са залепени с уплътнител, подобен на декоративните камъни.

За да съживите пейзажа, можете да използвате клони и клони. Преди да пуснете рибата, следваме всички същите предпазни мерки.

Авангарден фон за аквариум: направете чудеса със собствените си ръце

В тези случаи, когато се нуждаете от по-пластмасов материал за декориране на задната стена, можете да използвате монтираща пяна. С негова помощ можете да създадете повърхността на луната и фантастични обемни модели. Трябва да се отбележи, че подобен фон за аквариума може да служи и като убежище за малки риби, ако направите пещерни ями в него. Ще има достатъчно един канистрален пяна за два квадрата на стената, а дебелината на слоя трябва да бъде най-малко 3 cm.

На пода се поставя парче полиетилен и се навлажнява. Пяната се напръсква върху нея и се заглажда с шпатула, която също е обвит във филм. За да създадете пещери, можете да вмъкнете тръбен сегмент, отново увит във филм или да ги изрежете по-късно. Понастоящем пяната не се хваща, изсипва се тънък слой пръст / пясък, а върху него все още се образува пяна с образуването на предвидения релеф. Можете да добавите дръжки или малки саксии. Ден по-късно пяната се боядисва с епоксидна смола и тонер, след което вече готовата "пета" се фиксира на стената с уплътнител.

Оживен фон

Смята се, че е най-трудно да се изпълни, отнема най-много време, защото трябва да "расте", но е шедьовър на дизайна. За да създадете оживен фон за аквариум, имате нужда от неръждаема мрежа, която е прикрепена с вендузи вътре в резервоара. По-добре е да се натъкнете на издънка, така че петата да не се отделя, тъй като расте и не се издига нагоре. Решетката е взета два пъти по-голяма от стената, която трябва да бъде подрязана. На едната половина мъхът е положен, покрит с втората половина и са закрепени с въдица. Детайлът се фиксира на определено място. Остава само да отрежете върха, който расте много скоро и след известно време вашият аквариум ще има шик и естествен фон.