От каква възраст можете да ходите с кученце и защо?
Anonim

Сънят се сбъдна и дългоочакваното кученце се появи в къщата. Той е сладка, тромава кълбо от кожа, невероятно активна и любопитният му нос изглежда се появява едновременно навсякъде. И тук много въпроси се появяват наведнъж, едно от които: от каква възраст може да ходите с кученце?

Защо кученцата се нуждаят от разходки?

Преди да отговорите на въпроса, на колко години можете да ходите с кученце, трябва да изясните: защо имате нужда от разходки?

Междувременно, ходенето за кученце е много важно. Първо, те са необходими за нормалното физическо развитие. Второ, за умствено развитие и познаване на света. Трето, разходките помагат на детето бързо да се адаптира към външната среда, да преподава правилното поведение на улиците.

Освен това кученцето, като върви пеша, бързо свиква с собственика и започва да го разбира по-добре. В допълнение, ходене учи бебето да се гарантира, че не почвата у дома.

От каква възраст можете да започнете да ходите кученца?

Много нови собственици на кученца искат да започнат да вземат своите домашни любимци за разходки възможно най-скоро. И това е похвално. Все пак трябва да знаете за някои важни моменти.

На каква възраст започват да ходят с кученце? Най-доброто време за ходене е, когато кученцето навърши 3, 5 месеца. В този момент следва да се завърши пълният курс на ваксинация, като се вземе предвид карантинният период след ваксинацията.

Въпреки това, ако е горещ слънчев ден навън, а аз наистина искам да покажа на света на детето, тогава дори на възраст от 1, 5-2 месеца, когато не са поставени всички ваксинации, можете да извадите кученцето за кратко време, без да го вземете.

Важно е да се избягва контакт на бебето с повърхността на земята, други животни и хора. Дори и в ръцете на собственика, кученцето ще получи слънчевата светлина, от която се нуждае, ще остане във въздуха в нова среда и ще се запознае с необичайни миризми и звуци за него.

Има и друго мнение, което определя колко години може да ходиш с кученце. Смята се, че можете да започнете да преподавате kutiat на разходки, когато те са едва един месец. Всяко бебе е снабдено с колострален имунитет от раждането, което придобива с имуноглобулини от коластра и кучи мляко.

Важно е да се разбере, че майката трябва да бъде компетентно ваксинирана преди раждането на бебетата, а към момента на раждането е развила силен имунитет. Ако тези условия са изпълнени, тялото на бебето е защитено от всякаква инфекция до около 3 месеца.

Въпреки това, ако собственикът няма доверие в добрия имунитет на майката, тогава е по-добре да не рискува, и докато кученцето е напълно ваксинирано, е необходимо да се ходи с него, без да отнеме бебето от ръцете си.

Какви ваксинации са необходими кученца?

Откривайки на каква възраст можете да ходите с кученце, трябва да решите за ваксинации, които задължително трябва да бъдат поставени в съответствие с възрастта на малък домашен любимец.

Една седмица преди ваксинацията кученцето трябва да бъде обезпаразитяване, т.е. да се лекува за червеи. По принцип, ветеринарните лекари се придържат към следния график:

  • На 1, 5 - 2 месеца трябва да се направи първата ваксинация срещу чума и парвовирусен ентерит Nobivac Pappi DHP + Lepto.
  • Две седмици след първата ваксинация на Nobivac DHPPi + RL е необходима.
  • Третият е поставен след смяна на млечните зъби за постоянен в 6-7 месеца Nobivac DHPPi + RL с добавяне на ваксинация срещу бяс.
  • След година или 12 месеца след третата ваксинация поставете Nobivac DHPPi + RL.
  • След това всяка година през останалата част от живота си кучето се вкоренява в Nobivac DHPPi + RL.

Трябва да се помни, че само здрави, а не отслабени животни се ваксинират своевременно с обезпаразитяване. В същото време е важно след първата ваксинация да не се ходи на кученце, след втората и следващите ваксинации след 10-14 дни да вървят в карантина.

Как да ходим кученце без ваксинация?

От каква възраст можете да ходите с кученце без ваксинации? Двумесечни кученца могат да бъдат разхождани, но не е позволено да вземат предмети от земята и да забраняват контакт с други кучета, особено бездомните.

Добре е, ако бебето расте извън града, където може да се движи по местната територия, без да се страхува от изземването на други хора. Въпреки това, когато се пази извън града, пешеходната зона трябва да бъде освободена от боклуци и вагони, както и от травматични обекти.

Ежемесечно кученце от големи породи може вече да е свикнал с каишката и да ходи с него на по-дълги разстояния, като се увери, че не грабва нищо от земята.

От каква възраст можете да ходите с кученце без ваксинация в града? При едно двумесечно бебе е по-добре да се носят на ръце и да се пускат само на изпитани и безопасни места, без да го свалят от каишката. Разходката не трябва да надвишава един час на ден при условия на топло време. В неприятни условия (дъжд, вятър, студ), веднага след като кученцето се настани в нужда, то трябва да бъде отнесено у дома.

Правила за ходене на кученца

За да избегнете проблеми при ходене, има няколко правила:

  • в ранните дни, пешеходният маршрут не трябва да се променя, така че кученцето да може да свикне с улицата по-бързо;
  • не хранете животното преди ходене;
  • времето, прекарано на улицата, трябва да бъде кратко, но често трябва да ходите, за да не претоварвате бебето;
  • не ходят в лошо време;
  • Контактът с възрастни чуждестранни кучета трябва да бъде минимален, за да се предотврати нараняване и агресия от възрастно куче.

Малко кученце, като малко дете, изисква голяма отговорност, любов, грижа и внимание. Като следвате препоръките на животновъдите и ветеринарните лекари, можете да сведете до минимум неприятностите, които съпътстват зреенето на животното, като го предпазвате от нараняване и заболяване.