Колко кърма се съхранява в хладилник, условия на съхранение
Anonim

Едно от предимствата на майчиното мляко, много майки просто нарича липсата на необходимост от неговото съхранение. Продукт, произведен по естествен начин, както се изисква, идва от „производителя“ директно на „потребителя“. Няма нужда да се мисли за това как да се подготви сместа, как да се стерилизира бутилките, и за много други ненужни неща. Достатъчно е винаги да сте близо до детето си и да слушате неговите изисквания. Но ситуациите са различни и понякога е наложително майката да знае колко кърма се съхранява в хладилника. Отговорът на този въпрос ще бъде представен в нашата статия. И в същото време ще разкажем как да определим свежестта на изразеното мляко, как да изберем съдовете за съхранение и как да ги затоплим правилно.

Ползите от кърменето за бебето

Към днешна дата, все още не са измислили пълен аналог на майчиното мляко. Неговият състав е одобрен от самата природа. Дори и най-скъпите и висококачествени адаптирани смеси не могат да задоволят нуждите на бебето със 100%, както кърмата. Той съдържа:

 • достатъчно витамини в най-благоприятната форма за асимилация;
 • необходимото количество смилаемо желязо - от майчиното мляко се абсорбира в размер на 70%, от краве мляко - 30%, и от заместители - 10%;
 • оптималното съотношение на наситени и ненаситени мазнини, омега-6 и холестерол;
 • висококачествен протеин в балансирано количество, допринасящ за повишаване на имунитета;
 • има достатъчно вода, която позволява да не се спойка детето допълнително преди въвеждането на допълнителни храни;
 • оптималното съотношение между калций и фосфор, което не се наблюдава при никой от известните видове мляко;
 • хормони и биологично активни вещества, необходими за бебето, които не се синтезират самостоятелно.

За да се запазят всички предимства и хранителна стойност на този продукт, жената, която трябва да го изрази по редица причини, винаги трябва да знае колко кърма се съхранява в хладилника. Така тя ще може да даде на бебето си най-ценното нещо, което е присъщо на природата, и да не се съмнява в свежестта на продукта.

Кога трябва да изразявате млякото?

В живота на кърмещата майка понякога има ситуации, в които тя неволно трябва да даде на детето гърда и бутилка. В този случай, жената трябва да се погрижи предварително да се подготви и да постави в хладилника кърмата. Колко храна се съхранява? Това ще зависи от редица фактори. Те включват определено място в хладилника и ястия, използвани за преливане. Но първо, нека изброим няколко случая, когато майката трябва да събира мляко в бутилка:

 1. Необходимо е да оставите бебето дълго време с татко, бавачка или баба. Тази ситуация често се случва, когато майката напуска за работа, когато пътува в дългосрочен бизнес пътуване и т.н.
 2. Проблеми с гърдата. Ако на зърната се появят пукнатини или други микротравми, храненето на жената става истинско предизвикателство. За да се излекува гърдата, ще отнеме малко време, по време на което майката изпомпва млякото си в бутилка и я използва за изхранване на бебето.
 3. Хранене на недоносено бебе. По физиологични причини такива трохи не могат да получат собственото си мляко от гърдите си. Храненето с декантирано мляко от бутилка е временно или само правилно решение.

Как изглежда изразеното мляко?

Майчиното мляко е различно от кравето мляко, което е представено на рафтовете на магазините, не само по състав, но и по външен вид. Първо, ако го оставите да стои известно време, можете да видите как тя се ексфолира. В резултат на това по-тлъстата част на млякото плува, образувайки горния слой. Но това не означава, че продуктът се е влошил и е станал неподходящ за хранене. Достатъчно е само да се разклати така, че млякото да стане хомогенно. След това можете да започнете хранене.

Второ, кърмата се различава по цвят и съдържание на мазнини. Ако говорим за коластра, декантирана през първата седмица след раждането, тя има цвят от ярко жълто до оранжево. След около 2 седмици млякото ще стане зряло, а нюансът ще се промени на синкаво-бяло. В допълнение, съдържанието на мазнини и цвят може да варира по време на изпомпване. Така предното мляко, което се произвежда в началото на храненето, изглежда „без мазнини“, докато млякото на гърба, което идва по-късно към зърното, е по-дебело, което може да се определи от характерния жълт нюанс. Но си струва да си припомним, че независимо от вида, този продукт остава възможно най-балансиран в състава.

Миризмата на мляко, изразено в гърдите

Повечето хора свежестта на продукта се определя от миризмата. Но какво да кажем за кърмата? Как да определим дали е по-свежа или развалена?

Дори ако майката знае колко кърма се съхранява в хладилника и стриктно спазва условията и температурния режим, е важно да се уверите, че тя не е кисела преди хранене. За да направите това, просто отворете бутилката и помиришете продукта. Прясно изразено мляко мирише сладко и приятно, но размразеното нещо прилича на сапун. Миризмата, която понякога е специфична. Ако млякото е развалено, то мирише кисело. Такъв продукт не може да се дава на дете. Трябва да се излее.

Къде да съхранявате изразеното мляко?

Не става дума за хладилник или фризер. Изборът на пространство за съхранение зависи от това колко време планирате да го запазите там. Говорим за контейнери, в които да го изразим. И тук трябва да спазвате някои правила:

 1. Контейнерът за преливане трябва да бъде не само чист, но и стерилен.
 2. Съдът за съхранение трябва да бъде плътно затворен, което ще предотврати проникването на чужди миризми в него.
 3. Ястията могат да бъдат направени от стъкло, прозрачна или непрозрачна пластмаса - това няма да повлияе на качеството на изразеното мляко и неговата хранителна стойност.

Времевият фактор също влияе върху избора на това или онова ястие. За да направите това, трябва да разберете колко дълго кърмата се съхранява в хладилника. По-долу ще се съсредоточим по-подробно върху времето.

Какви ястия са подходящи за съхранение на мляко?

В зависимост от това къде възнамерявате да съхранявате продукта - в хладилника или във фризера, се препоръчва да използвате различни контейнери. Правилният избор на ястия ще зависи от това колко изразено кърмата се съхранява в хладилника и колко се съхранява във фризера. В противен случай може да се влоши много по-бързо.

Следните прибори са предназначени за съхранение на изразеното мляко:

 • за хладилник - пластмасови контейнери или бутилки с плътно затварящ се капак;
 • за фризера - специални торби за еднократна употреба за замразено мляко.

Преди да добавите друга порция към замразеното мляко, първо трябва да се охлажда добре в хладилника. На всички контейнери, особено ако са предназначени за дългосрочно съхранение, трябва да посочите датата на изпомпване.

Съхранение на изразено мляко без хладилник

Какво трябва да направи майка, ако е на работа? За да определи действията си, тя трябва да знае колко изразено кърма се съхранява без хладилник. Проучванията показват, че човешкото мляко има невероятна способност да предотвратява растежа на бактериите и не се влошава при стайна температура за 10 часа. Ето защо, за качеството си майка не може да се тревожи.

Така, работещата майка трябва да помни, че толкова много кърма се съхранява без хладилник, тъй като работният ден продължава - 8-10 часа. При температура от 15 градуса, тя няма да изчезне дори след 24 часа. Ако офисът или на улицата е много горещо, бутилката може да се постави в охладителна чанта или в термос. В противен случай, след 4 часа, може да се вкисне.

Колко кърма се съхранява в хладилника и фризера?

Какви са препоръките за съхранение на този продукт? Конкретните дати зависят от редица фактори. Първо трябва да разберете колко дни кърмата се съхранява в хладилника. При температура 0 ... + 4 ° С може да се съхранява на рафт за не повече от 8 дни. Ако планирате да съхранявате мляко по-дълго, тогава е по-добре да я замразите. Но в този случай е важно да се спазват условията.

Замразеното мляко във фризера в хладилника се съхранява за не повече от две седмици. В отделно фризерно отделение може да се съхранява 3-4 месеца. Най-дълго съхраняваното изразено мляко може да бъде в неподвижен фризер. При температура от около -19 ° С се съхранява в продължение на 6 месеца.

Как да размразяваме правилно млякото?

Също толкова важно е да се научи не само как да се изразява и съхранява майчиното мляко, но и да се подготвя за хранене. Само да го извадите от фризера или хладилника и да го нагреете в микровълновата печка или на печката, ще бъде погрешно. По този начин той може да се доведе до кипене. Какво да направите в този случай?

За размразяване или загряване на кърмата, просто трябва да замените бутилката или контейнера с нея под струя топла вода. Но не го загрявайте твърде дълго. За да се определи дали изразеното кърма е достатъчно затоплено, е необходимо да се разклаща бутилката и да се изтръгне няколко капки от нея на гърба на ръката. Температурата на продукта, предназначен за хранене, не трябва да бъде по-висока от температурата на човешкото тяло.

Колко се съхранява разтопеното кърма в хладилника?

Загрейте млякото под струя гореща вода под властта на всеки човек: бащата, бабата и сестрата. Но не по-малко важен е въпросът колко часа кърмата се съхранява в хладилника, ако вече е бил размразен. Мога ли отново да го замразя и да го използвам отново?

Според педиатри, ако замразеното мляко е затоплено, то тогава може да се остави в хладилника за максимум 24 часа. Преди хранене бутилката се нагрява просто в топла вода. Повторното замразяване на този продукт е забранено.

Становище на д-р Комаровски относно съхранението на кърмата

Много майки се интересуват от това, което един известен педиатър мисли за кърменето. За това лекарят е подготвил цял цикъл от телевизионни програми, публикации и книги, с които е желателно да се запознаят още преди раждането на бебето. По отношение на въпроса колко кърма се съхранява в хладилника, Комаровски напълно се съгласява с представените по-горе препоръки. Става дума за спазване на сроковете и температурните условия.

Освен това лекарят насочва вниманието си към факта, че всички препоръки са направени за тези майки, които:

 • раждаха доносни бебета;
 • те ще хранят бебето с изразено мляко у дома, а не в болницата;
 • измийте ръцете си, преди да съберете млякото в контейнер;
 • изплакнете обилно съдовете в гореща вода с детергент.

Като цяло лекарят е положителен относно кърменето и изразяването му при определени обстоятелства.