Завеси в хола: идеи, характеристики по избор, снимка
Anonim

По време на ремонта декорацията на прозореца във всяка стая е последният етап. Няма изключение и в хола. Въпреки това, дизайнът на завесите трябва да бъде проектиран, тъканта трябва да се избере според текстурата и цвета, а хардуерът трябва да се обмисли преди началото на ремонтната работа. В тази статия ще говорим за това какво могат да бъдат завеси на прозорците в хола.

Този елемент на интериора ни е толкова познат, че може да изглежда, че вече е невъзможно да се измисли нещо ново в тази област. Въпреки това, всеки сезон дизайнерите ни предлагат нови, свежи възможности, така че ако искате да създадете хол в модерен стил, завесите трябва да отговарят на определени изисквания.

Интересни новини през 2018 година

Тази година продължава тенденцията на своя предшественик, предлагайки ни да намерим хармонията на природата с външния свят. В модата функционални и прости, но в същото време стилни решения - прекомерен лукс и пищност не са добре дошли. В миналото са останали сложни многослойни структури, драперии, къдрици.

Cut модни завеси тази година трябва да бъде възможно най-просто. Това не означава, че сме обречени на скучна монотонност. Дизайнерите ни предлагат много стилистични опции, широка гама от цветове и много оригинални идеи за декорация.

Дизайнът на завеси в хола през 2018 г. е интересен, защото не поставя строги рамки, така че ако не приемете строгата простота, тогава изберете класически, австрийски или френски завеси, които хармонично ще се впишат в луксозен класически интериор и романтичен Прованс. Комбинацията от тюл или завеси с ролетни щори, които предпазват от слънцето, все още е разрешена. Тази година Kisey е в модата - оригиналните памучни завеси, перфектно в хармония с различни мебели. Крепежите остават традиционни, но завесите на втулката изглеждат по-свежи и по-модерни.

Видове завеси

Модерните завеси на прозорците в хола трябва да отговарят на общия стил на стаята. Само в този случай те ще подчертаят характера на стаята. При проектирането на прозорците в хола се използват:

 • римски щори;
 • класически завеси;
 • ролетни щори;
 • Австрийски или френски завеси;
 • Японски панели;
 • щори.

Изборът на плат

Съвременната текстилна индустрия предлага огромна гама от тъкани, които се различават по структура, цвят, състав. Най-търсените материали от естествени влакна: сатен, ситец, естествена коприна, сатен, кадифе. Изборът на плат е необходимо да се разгледа неговата практичност. Дайте предпочитание на материали, третирани със специални импрегнации за отблъскване на прах и мръсотия. Това е особено важно за дневните, чиито прозорци гледат към оживен път.

Какъв трябва да бъде цветът на завесите в хола

Цветовата схема зависи от няколко фактора:

 • предпочитания на собствениците;
 • хармонично съчетание с мебели и декорация на стени;
 • степента на осветеност и местоположението на помещението.

С тези функции дизайнерите предлагат да се даде предимство на естествените тонове, например зеления диапазон. Универсалните решения включват млечни, бели, светлобежови и кремови завеси - те не подчертават вниманието и равномерно разпръскват цвета. Топли нюанси са подходящи за стаи с изглед към север, а бордо, тъмно кафяво, лилаво ще придадат на интериора спокойствие и тържественост. Светлите цветове ще направят дневната по-просторна.

Ако искате да създадете романтично настроение във вашия хол, използвайте пепел-розово, лавандулово, бледосин тон, а за по-класически дизайн, по-наситени нюанси биха били подходящи: лилаво, тъмно синьо, шоколад, бордо.

Ако говорим за рисунки за завеси в хола, желателно е да се използват изпитани от времето зеленчукови и геометрични отпечатъци. Обърнете внимание на съвременните завеси с 3D-модел. Те създават цялостен състав, изобразяващ цветя, животни или изненадващо натуралистични пейзажи, които разширяват пространството. Този дизайн на завеси в хола може да бъде отличителна черта на интериорната стая.

Монохроматичните завеси са все още актуални, което ще бъде много популярно през този сезон.

Избор на завеси в хола

Вече казахме, че 2018 година ви дава много въображение по отношение на дизайна на прозорците - те могат да бъдат полупрозрачни завеси, дебели завеси, които хармонично се смесват с тънки тюлени, ролкови или памучни пердета. Изборът им зависи от дизайна на хола.

За да направите стаята уютна и красива, е необходимо да се вземе предвид, че по-голямата стая е пълна с мебели и различни декоративни елементи, завесите трябва да бъдат по-прости. Въпреки факта, че модните тенденции на тази година ни диктуват минималистични решения, умерените драперии, ламбрикени, оригинални декоративни елементи под формата на клипове, панделки, шнурове ще бъдат подходящи в хола.

Завеси в чертожна зала в класически стил

Като правило, това са плъзгащи завеси и завеси, които допълват различни декоративни детайли - корнизи и куки от багет, ламбрекени, които сега са малко модифицирани. Но ще разкажем за това малко по-късно. Завеси в салона в класически стил са строги линии и точно проверена, елегантна и проста геометрия на формите. Тези продукти се характеризират със сдържани цветове и почти пълна липса на отпечатъци.

Традиционната декорация на класическите завеси са корнизи от франзели, които са инкрустирани с кристали или украсени със злато. Завеси в чертожна зала в класически стил винаги се извършват от качествени и скъпи материали. Изборът им на практика не се влияе от модните тенденции. Такива материали включват сатен и тафта, тежък жакард и коприна.

Завеси за два прозореца

Завесите в хола с два прозореца, които са разположени на една и съща стена, са декорирани с широк панел от тюл и две кърпи за пердета, които са разположени симетрично от двете страни. Това е доста често срещана комбинация. Ако искате да създадете специално впечатление, използвайте твърди ламбрекени, които ще скрият стрехите.

В случая, когато двата прозореца са на различни стени в хола, принципът на декорация остава същият, но твърдият свързващ ламбрейкен се заменя с многостепенни корнизи, които оформят отворите.

Модерни ламбрекини

Lambrequin е декоративна хоризонтална драперия, която се намира в горната част на завесите. Преди това този елемент е бил използван за камуфлиране на корниза, а в днешно време - за целостта и единството на дизайна на прозореца. Важно е да се знае, че ширината на ламбрекен може да бъде различна, но не трябва да надвишава 20% от общата дължина на завесите.

Ламбрекените се предлагат в различни форми, могат да бъдат твърди и меки, да имат много сложно покритие. В съответствие със стила на интериора на помещението, ламбрекените са направени доста скромни или украсени с различни пискюли, къдрици, шиене, ресни, плитки и къдрици. Този сезон дизайнерите предпочитат минималистични завеси в хола с ламбрекени, тъй като те отговарят на модните тенденции.

Можете да използвате мек ламбрекен с едва забележима завеса или дори без него, или твърда, която е изработена от плътна материя, допълнително подсилена с дублерин или интерлинг, или може да бъде разтегната върху здрава рамка. Специалистите, занимаващи се с интериорен дизайн, смятат, че хитът на текущия сезон ще бъде труден ламбрекен. Наскоро откритите ажурни ламбрикени, които са въздушни конструкции, създадени с лазерна технология, остават популярни. За да изглеждат най-впечатляващи, те трябва да бъдат направени от материали, които контрастират с цвета на завесите.

Друго интересно решение може да бъде асиметрията. Желателно е завесите с ламбрекен в хола да са изработени от естествени тъкани - лен, коприна, сатен, тъкани от бамбукови влакна. Друго откритие на дизайнерите е ламбрекен от хамелеонова тъкан, който променя цвета си в зависимост от ъгъла на видимост и осветлението.

Всекидневна в модерен стил

Завеси в хола в модерен стил трябва да бъдат със средна плътност и меки неутрални нюанси: бежово, бяло, сиво, пясъчно.

 • Римски завеси.

Това е един вид платни щори. Ленти от тъкани в тях са фиксирани чрез хоризонтални тънки джъмпери, а вертикално разположените корди ви позволяват лесно да повдигнете структурата, която е сгъната хармоника.

 • Австрийски завеси.

Това е парче плат, вътре в който на същото разстояние, вертикално, се шият специални въжета. Когато структурата е вдигната, те затягат тъканта, а полукръглите гладки форми се образуват отдолу. Този тип завеси в хола могат да бъдат изработени от различни тъкани - от сито до кадифе, и следователно могат да бъдат използвани в почти всеки интериор.

 • Английски завеси.

Много подобна на предишната версия. Разликата между тези завеси за хола е само, че независимо от ширината на платното, те винаги са прикрепени само към две ленти, които са разположени отстрани. В повдигната форма в центъра се появява широка гладка дъга, а от двете страни остават малки "опашки".

 • Японски завеси.

Те имитират дизайна на прозорците. На стъклото здраво прикрепен към твърда рамка опъната тъкан. Такива завеси в хола, или по-скоро панели, работят на принципа на отделението врати. Корнизите за тях са водачи, които са прикрепени или само отгоре, или отдолу и отгоре едновременно.

 • Френски завеси.

Такива завеси в хола изглежда много впечатляващо. Впечатлява каскадата от вълнообразни набори от мека течаща материя по цялата дължина. Това е чудесна възможност за модерна, но доста просторна всекидневна в класически стил.