Арт терапия за деца в предучилищна възраст: цели, принцип на действие, упражнения
Anonim

Арт-терапията буквално се превежда от английски като „арт лечение“. Това е уникален метод за естествено разкриване на личността, който успешно се използва от психотерапевти, психолози, педагози. Това е обърнато много внимание днес, и то с основателна причина. Нека да разберем защо арт терапията е толкова необходима на предучилищните деца.

Кога едно дете прави първите опити да създаде? Точно така, веднага щом започне да седи и да се опитва да задържи лъжицата сама. Овесена каша, картофено пюре и други ястия попадат не само в устата, но без съмнение се намазват на масата и дрехите. Тя дава на бебето неописуемо удоволствие, защото той не само яде, но и познава света около себе си. Детето расте, този период минава, но необходимостта да прехвърлят всичките си мисли и усещания в живота остава. Предучиличката започва да създава с помощта на всичко, което идва на ръка, и го прави на тапети, прозорци, врати и т.н. Родителите дръпват бебето наоколо, и правилно, той трябва да знае правилата. Но какво да кажем за полета на фантазията? И тук точно е необходима арт терапия за деца в предучилищна възраст. Учебната програма в някои предучилищни институции задължително включва този метод.

Какви са целите на арт терапията?

Основните задачи, които този метод включва:

 • развитие на самоконтрол;
 • улесняване на комуникацията в обществото;
 • своевременно идентифициране на психологически проблеми;
 • обучение за концентриране върху чувствата и усещанията;
 • комплексно психотерапевтично лечение (спомагателен метод);
 • идентифициране на творческите способности и др.

Арт терапия за деца в предучилищна възраст: как работи методът

Трябва да се отбележи, че има няколко вида арт терапия, които се основават на различни видове изкуство:

 • изотерапия (живопис, рисуване, моделиране и др.);
 • терапия с пясък;
 • цветна терапия;
 • библиотерапия (писане на стихове, приказки);
 • музикална терапия;
 • танцова терапия и др.

Всеки вид има свои собствени методи. И професионалистите ги овладяват и успешно ги използват в работата си с деца в предучилищна възраст. Всички горепосочени видове имат едно сходство - принципът на действие. Тя се крие във факта, че активността от едно полукълбо на мозъка „превключва” на друга. Лявото полукълбо е съзнание, ум, който не винаги дава свобода на искрените чувства. Дясното полукълбо "включва" процесите на несъзнаваното и виждаме истински емоции. Арт терапия за деца в предучилищна възраст - класове, които позволяват на двете полукълба да работят плодотворно. Работата има за цел да реализира и коригира несъзнателните комплекси и страхове.

Арт терапия за деца в предучилищна възраст: упражнения

 1. Пясъчна работа . Предучилищните ученици много обичат това упражнение, а именно, той решава всички горепосочени задачи. Днес в много детски градини има най-обикновената пясъчница. Изграждайки замъци от него, черпейки от него, създавайки различни фигури, детето се изразява, освобождава се.
 2. Драсканици. Това упражнение ще изисква хартия и химикалка. Детето, изгубено в мислите си, изобразява различни линии, фигури. Тогава той трябва да разгледа рисунката и да обясни какъв е образът. По това време вече можете да го рисувате съзнателно, да добавяте допълнителни удари.
 3. Монотип ("един печат"). Това е много забавен вид арт терапия. За да направите това, с мастило, акварел или мастило, направете рисунка (линия, петна и т.н.) на повърхността, която не абсорбира боя. След това трябва да прикрепите към тази повърхност лист хартия, върху който се отразява изображението. Детето изследва полученото изображение, описва го, рисува.

Арт терапия за деца в предучилищна възраст позволява на децата да се изразяват, допринася за проявлението на вътрешни проблеми и преживявания.