Crimplene - тъкан от синтетични влакна
Anonim

Crimplain е тъкан от синтетични влакна. Въпреки това, тя прилича на естествени материали. Като правило се използва за шиене на рокли, костюми и други продукти.

Krimplen - неразкъсваща се тъкан, лесна за пране, не се свива. Накратко, просто страхотни неща.

Crimplain - полиестерна тъкан

И така, още. Crimplain - синтетична тъкан, еластична, изработена от полиестерна прежда. За дълго време тя е в състояние да запази яркия си цвят. Това се дължи на полиестерни нишки, направени с помощта на фалшив обрат.

Кримплен - плат, известен с голямата си популярност през шейсетте и седемдесетте години. Много хора предпочитат този материал, а не един от естествените. По това време синтетичните тъкани започнаха да се считат за резултат от реалния технически прогрес. От тези материали се шият дрехи, къщите бяха украсени с тях. Памучните ватирани бански легла бяха заменени със синтетични ватирани покривки. Коприната и сатенът като цяло започнаха да се отхвърлят, тъй като те се считаха за атрибути на хората от средната класа, останки от миналото. Накратко, това е знак за така наречения остарял начин на живот. Завесите на светлината на светлината бяха скрити. Вместо това на прозорците се появиха оранжеви, зелени и лилави синтетични завеси. Основният цвят беше допълнен с ярки грах, геометрични фигури, стилизирани абстрактни или растителни модели. Това беше характеристика на модата от онова време. Но нека поговорим по-конкретно за кримпленовой облекло.

Мода от 60-те години

Ярки синтетични тъкани по това време се радваше на голяма популярност. Болезнените цветове и грубата текстура са все още свързани с шестдесетте години. Имаше и доста практичен материал. Той не се нуждае от гладене, отличаваше се с висока плътност и способност да поддържа перфектно своята форма. Зашити облекло, сарафини и леки палта. Нещо повече, дори банските костюми от този материал бяха на мода, което е много изненадващо. Всъщност, въпреки еластичността, кримплинът не е снабден с висока хигроскопичност. В допълнение, този материал е твърде твърд и електростатичен. Той пука, блести и бие тока. Влагата от тъканта не се изпарява през лятото, материалът се залепва за тялото, търка много силно и предизвиква дразнене.

За хората, страдащи от алергични заболявания, инвалидът е абсолютно противопоказан, както и притежателите на чувствителна кожа, която реагира слабо на синтетика. Днес повечето потребители спират до избора на естествени материали, проверени по време и безопасни. И дори високата цена (в сравнение с синтетика) не се взема предвид.

Пик на популярност

През шейсетте години на миналия век в СССР се появява престъпникът. Но върхът на популярността му дойде в средата на седемдесетте. Синтетичните тъкани по това време бяха ужасен дефицит. Въпреки това, ако искате, можете да получите всичко. Например, в богатия град Сочи. Тук е възможно да се срещнат дори момичета-ученички в krimplenovye костюми. Като се има предвид, че униформата в горните класове често вече не се носи, много хора носеха това, което искаха (като част от разрешеното).

Текстурираният костюм за кримпване с шарка беше съкровена мечта на много жени. Въпреки това, цената на такова нещо дойде до 300 рубли. Съответно, не всеки може да си позволи такова удоволствие. В тези ранни години той възлиза на няколко заплати на средностатистическия жител. Но имаше и богати късметлии.

Днес облечеш дрехите

Това се отнася до модата на шейсетте и седемдесетте години. Днес обаче, макар и рядко, има кримски дрехи. Костюми, поли и рокли изглеждат много красиви, перфектно запазват формата си, не се смачкват и са практични. Crimplain е полиестерен материал, като Lavsan. Не отделя вещества, вредни за тялото, и е достатъчно устойчив на топлина. Единствено твърдостта, незначителната хигроскопичност и високата електрификация са сред недостатъците.

Ето защо е препоръчително през лятото да се носят вискоза или памук в роклите на Crimplene. В твърде горещи дни такива дрехи не трябва да се носят. Той предотвратява изпаряването и поглъща пот лошо. В такива рокли е невероятно задушно, а кожата, която остава влажна за дълго време, става податлива на раздразнения.

В студения сезон се препоръчва да се носят топло бельо под престижните костюми и рокли. Между другото, в мразовитите дни, електрифицирането на тъканта е много по-силно. Въпреки това, той може да бъде намален и дори напълно отстранен с помощта на различни антистатици.

Грижа за материала

Съставът на кримпле (текстуриран полиестер) се отличава с някои особености. Следователно тъканта изисква специфични грижи. Необходимо е да се изтрият кримпленовите неща често. Увеличената електрифицирана тъкан допринася за относително бързо замърсяване. Можете да използвате различни пасти и прахове за пране, или лек висококачествен сапун за пране. Нещата трябва да се изплакнат обилно с вода. В допълнение, krymplenovaya дрехи взети в химическо чистене.