Какво не трябва да се прави на църковни празници? Каква работа не може да се направи на църковни празници
Anonim

Какво не трябва да се прави на църковни празници? Откъде идват знаците и забраните в руското православие? В тази религия има тясна връзка с езическата вяра, която съществуваше в умовете и сърцата на хората, преди да разпространят християнството. По чудо то се разкрива в датите на религиозните празници, както и в различни знаци и забрани, включително и тези, валидни по време на тяхното поведение. Помислете какви неща не можете да направите на църковни празници, защо и откъде точно са дошли тези забрани.

Православие и езичество

Преди Владимир Червено Слънце да освети Русия, княжеството е било езическо. Тя се характеризира с политеизъм, а не с отделянето на себе си от света на природата.

Горещ езичник преди, Владимир внезапно видя истинската вяра в християнството. Той започнал да разпространява Православието в цяла Русия.

Но възможно ли е езичеството да бъде напълно изкоренено от руския народ? Разбира се, че не. Той живее не само в знамения, предавани от поколение на поколение, но и в самата църква.

Поганството постепенно се установява в новата култура. И до днес бабите започват да говорят за болести и домакините успокояват сладките в къщата му, за да може да запази семейното си огнище и да ги предпази от различни опасности. Това, което не може да се направи на църковни празници, често съвпада с предхристиянските обичаи в Русия и в църквата се провеждат традиционни ритуали като кръщенета, погребения и погребения, но съдържат много езически ритуали.

Знаци в Православието и езичеството

Оказва се, че независимо от това, което е засадено отгоре, хората все пак ще го променят по такъв начин, че новото ще се впише в неговия живот. Промените се случват едновременно в народните традиции и църковните правила. Така православната вяра и езическата вяра се преплитат и стават едно. Този синтез се нарича народно християнство и според научния религиозен синкретизъм.

Така в Православието се изливат някои езически обреди и обичаи, а църквата се примирява с това. Пример за това е карнавалът, празнуван в деня на пролетното равноденствие, преди Великия пост и продължаващ цяла седмица.


Празникът на Иван Купала, падащ в деня на лятното равноденствие, от друга страна, църквата не разпознава и се опитва да я изкорени със своя празник - деня на паметта на Йоан Кръстител, който кръсти Исус. В хората обаче той продължава да се празнува заедно с православните. И двата празника са свързани с вода. Момичетата хвърлят венци в реката и техните близки се опитват да хванат. В Православието на този ден Йоан избира кръщението чрез измиване и потапяне.

Денят на есенното равноденствие съвпада с един голям празник - Коледа на Св. Богородица. И староверците, и православните уважават този празник еднакво. На този ден жените се молят на Дева с надеждата да забременеят и хората празнуват Нова година. След това горящата факла в селото беше гасена и запалена нова, смятайки, че погасените ще вземат със себе си всички болести и нещастия, а новият ще даде здравословен живот.

възкресение

Не само Православието е преплетено с езическата вяра. Ярък пример за това е командването на римския император Константин през четвърти век.

Ден за почивка за християните - неделя - в същото време е религиозен празник. Тогава хората почиват. Какво не трябва да се прави на църковни празници? Няма конкретен списък със забранени случаи. Всичко това е възможно, по-добре е да се отложи за друг ден.

Езическият култ към поклонение на слънцето също е свързан с почивка в неделя. За първи път в чест на почитането на светилото, римският император Константин въвежда почивен ден в 321 година. Има доказателства, че култа към Слънцето е съществувал много преди това и той го легализира, поставяйки ден за почивка. Ясно е, че такъв закон е издаден, за да спечели симпатиите на християните в империята. На този ден християните отиват на църковна служба.

Първоначално, след кръщението на Русия, възкресението се чества веднъж в първия ден на Великден. Само от шестнадесети век, денят на седмицата се нарича „неделя“ в паметта на Христос. Неговото предишно име - седмицата - започна да се използва вместо думата "седмица". Това потвърждава, че този ден не е работил преди, защото „седмица”, когато разделяме думата, означава „да не се прави”.

Христос е основата на вярата за православните. Установено е, че на този ден Святият Дух е бил излят върху църквата. Такова обяснение бе дадено на християните да се молят на Христос в този ден, а не да работят.

Но не беше ли това взето от езичеството, когато се почиташе слънцето?

Основни православни празници

В християнството има повече от десет големи празника, които определят точните или минаващи дати.

 1. Коледа се празнува на седмия януари.
 2. Богоявление - деветнадесети януари.
 3. Представянето на Господ - 15 февруари.
 4. Благовещение на Пресвета Богородица - седмото април.
 5. Преображение Господне - на деветнадесети август.
 6. Успение Богородично - двадесет и осми август.
 7. Рождество на Пресвета Богородица - двадесет и първи септември.
 8. Възкресението на кръста - септември двадесет и седма.
 9. Въведение в храма на Богородица - четвърти декември.

Датите на други празници варират в зависимост от празника на Великден. Тези дни са:

 • Входът на Господ в Йерусалим се празнува седмица преди Великден.
 • Великден.
 • Възнесение Господне - на 40-ия ден след Великден.
 • Денят на Света Троица или Петдесетница се празнува на 50-ия ден след Великден.

Всички тези дни тържествените услуги се провеждат в специална празнична атмосфера. Какво не трябва да се прави на големи църковни празници?

Коледни забрани

И в неделя, и в Коледа, ако се вгледате внимателно, техните езически корени произхождат от поклонението на Слънцето. Древните за този празник не търсят нищо, за да оскверняват душите си и да не развалят съдбата си. Но ако това наистина се случи, тогава този ден служи за очистване и покаяние. И какво може да направи православното?

Коледа се провежда по време на Великия пост, по време на който християните не се препоръчват да консумират млечни продукти и месо, а по-скоро да консумират предимно зеленчуци и плодове. Чрез физическото, човек претърпява духовно очистване.

Невъзможно е да се вземат водни процедури и на този ден. В края на краищата, по този начин можете да измиете греховете, но трябва да се очистите чрез молитви.

Освен това са забранени и шиенето, плетенето, лова и риболова. Това са ежедневни задължения, а не почивка. Но в езичеството имаше и подобна забрана, а въртенето и всякаква окупация с нишки беше опасно, тъй като можеше да обърка съдбата му.

Кръщение - забрани

На този ден ножиците са враг номер едно за православните. Вие не можете да получите прическа, направи маникюр, педикюр и всичко останало, свързани с тях. Това включва и нишки, класове с тях и други подобни въпроси.
На този ден, за разлика от предишния празник, обичайно е да се плува в езерце. В краен случай, невъзможността да се вземе душ преди зазоряване.
Категорично е невъзможно да лъжеш, да говориш фал и да създаваш неприятности. В противен случай може да предизвикате орални заболявания, както и труд и семейни проблеми.
От 18 януари до 19 януари не можете да имате интимна връзка, тъй като това може да доведе до проблеми с любимия човек.
Удивително е как тези забрани приличат на народни знамения.

Великден и свързани празници - забрани

В неделя е забранено да се ходи на гробището и погребалните услуги, но в това няма категорична забрана. Това е просто ден на забавление и празник, не тъга и тъга.
Какво да не правим на църковни празници през април? От какво трябва да се въздържате?
Каква работа не може да се направи на църковни празници в други месеци, същото е забранено в това. Става дума за миене, почистване и подобни проблеми.
Хората отиват в църкви и се молят, а на великденски яйца с кулич и други благини са благословени. Чудя се какво означават тортите и яйцата в езичеството. Колкото и шокирани да са някои читатели, това е символ на мъжкия орган, който древните славяни похвалиха, когато празнуваха специален празник Паше.
Други дати се отбелязват този месец. Сред тях, 18 април 2015 г., църковна ваканция. Какво не може да се направи на седмица от 13 април до 19 април и на 18-ти, в деня на Св. Йов, московския патриарх?

Не приемат всички видове ексцесии в храната, първите битки, като Масленицата. Обичайно е да посещавате гробището и да почитате заминалите там, но след гробището те трябва да бъдат забравени. В крайна сметка, възкресението се празнува, живот! Следователно спомените за смъртта днес не са необходими.

Пресвета Богородица, Възкресение на Кръста Господен - забрани

Тези дни е забранено да се прави нещо на църковни празници като цяло. Разликите се отнасят само до признаците на хората. Тук отново, както винаги, може да се проследи интеграцията на езичеството в църквата.
В Благовещение не може да оплетите плитки и да правите различни прически.
На Успение не можете да ходите боси, и тогава ще се съберат всички болести.
В Krestovozdvizhenie не можете да започнете нов бизнес, тъй като е вероятно, че те ще развият провал; лошо е да отидеш в гората, тъй като дяволът мисли за животните в този ден и е забранено да се вижда това за човек; Не забравяйте да затворите вратата, така че змиите да не се качват в къщата.
Остава само да познаете с какво са свързани тези езически знаци и защо трябва да се пазят точно тези дни.

В крайна сметка: какво да не се прави на църковни празници и защо

В Православието няма твърди забрани в тези специални дни. Самите министри казват, че ако е необходим труд и в други случаи е невъзможно да се направи това, то, разбира се, това може да се направи и на почивка. Препоръчително е обаче да почивате в тези дни. Но не само да не правите нищо и да гледате телевизия, а да отидете в Божия дом и да се молите.
Това е, което църквата предписва.


Народните традиции обогатяват оскъдните религиозни забрани, изпълвайки ги с мъдростта и силата на езическите предци.