Какво е нормалното наддаване на тегло за новородено?
Anonim

Състоянието на децата винаги тревожи родителите, а здравето и параметрите на новородените са особено важни. През този период тялото се адаптира само за да живее в нашия свят. Активират се системите и органите, които не функционират в майчината утроба: дихателната, храносмилателната и някои други. Сега детето не само диша, но и сам усвоява храната. По-нататъшният му растеж и увеличаване на теглото при новороденото е напълно зависим само от ензимите на червата и от храносмилателната система. Освен това, ако детето получава майчино мляко, което е максимално приспособено към неговите нужди, тогава изкуствениците са принудени да усвояват това, което им е било дадено. Сега никой не трябва да се убеждава в предимствата на кърменето, но не всички майки са готови да направят някои жертви и ограничения за запазване на млякото.

Каква е скоростта на нарастване на теглото при новородените? Веднага след раждането бебето губи малко тегло. Обикновено тази загуба е 5-7%, но загубата от 10% също може да бъде нормална. Особено много тегло губят големи, отложени деца. На третия ден детето добавя няколко грама за първи път и от този момент започва растежът му.

Така, през първия месец от живота, наддаването на тегло за новородено е неравномерно: минус и само тогава плюс. Следователно увеличението за първия месец обикновено е 600—800 грама. Не винаги повишаването на теглото при новородено е нормално. Всяко бебе е различно: апетитът му зависи от здравословното състояние, състоянието на червата и нервната система и дори настроението и менюто на майката. Следователно не може да се очаква, че всяко новородено след 30 дни ще стане точно 600 или 800 грама по-тежко. Например, увеличаването на теглото при новородено, ако е родено с ниско тегло, е по-бързо, отколкото при големи и дебели бебета при раждането. Често тънките бебета сучат почти денонощно, докато по-тежките им връстници спят дълго време.

Педиатърът разполага с маса за увеличаване на теглото за новородени и след като я прочете и сравни с постиженията на детето си, майката е доста изненадана. За един месец такова бебе може да стане по-тежко с 1, 2 или дори с половин килограм, т.е. два пъти по-високо от нормалното.

Като цяло, процентът на наддаване на тегло при кърмачета от първата половина на живота е 1 килограм всеки месец. Това е показателна цифра и за дете, което е кърмено, то почти няма значение. Ако бебето яде майчиното мляко и в същото време уринира поне 12 пъти на ден, няма значение колко е добавил след месец. Тя може да бъде 750 грама и 1, 5 кг. По-важно е правилното наддаване на тегло на новороденото, което е хранено с бутилка. Невъзможно е да се прехранва с кърма, но лесно със смес. Ето защо е важно да се гарантира, че бебето не набира тегло твърде бързо, в противен случай се очакват допълнителни трудности. Затлъстяването от ранна възраст затруднява двигателното развитие, може да повлияе неблагоприятно метаболизма.

Детето, разбира се, трябва да расте и обикновено го прави достатъчно бързо. Но има моменти, които трябва да тревожат родителите много повече: например, психомоторното развитие. Вместо да претеглят бебето след всяко хранене, по-добре е да я купувате по-дълго или да имате масаж. Тя е много по-хубава и по-полезна.