Шар пей (кученце): снимка, грижа, кученце от Шар Пей
Anonim

Миналите малки кученца трудно преминават. Сладък kolobochki толкова смешно yapping и играе, искам веднага да вземе един, и дори две от тях. Въпреки това, Shar Pei се откроява сред всички породи. Кученце с него е сгънато чудо, в което не е невъзможно да се влюбиш. Той не е като всеки друг представител на кучешкия свят и затова вероятно се радва на изключителна популярност сред животновъдите. Днес ще говорим повече за характеристиките на грижата за представителите на тази порода.

Първо впечатление

На пръв поглед тези кучета са тромави и неудобни, но много смешни. И не всички от тях могат да се нарекат дивани. Има доста атлетичен и активен Шар Пей, но всички те са едно - сладки и много привързани към своите майстори. Това куче никога няма да навреди дори на малко дете, което ще му позволи да докосне меките си гънки толкова дълго, колкото пожелае.

Шар Пей е много привлекателно кученце. Именно при бебетата гънките са особено изразени. Ако вдигнете трохите на дланите си, тежките гънки дори леко ще висят надолу от тях. Именно те предоставят на породата невероятна популярност.

Малко за историята на породата

Шар-пей кученце от ранна възраст се отличава с безупречни маниери, той напомня на един добре възпитан, мъдър и мъдър китайски човек. Тази порода е толкова древна, че нейните корени са преплетени с историята на Средното царство по време на управлението на династията Цин.

Връщайки се към превъзходните гънки, трябва да кажем, че те се появяват с причина и служат съвсем не за красота. Първо, Shar Pei е получен като бойна порода и са необходими дълбоки меки бръчки, за да се предпазят вътрешните органи от увреждане.

Преведено от китайската дума "Шар Пей" означава "пясъчна кожа". Всъщност твърдата и къса козина, комбинирана с подкожна мастна тъкан, е надеждна пречка за всеки нападател.

Въпреки това, не трябва да се страхувате от борбата с миналото на вашия домашен любимец, тази страница в историята на породата отдавна е зачеркната. Ако по-ранни селекционери са избрали най-агресивните индивиди за възпроизвеждане на потомството и са отглеждали тези черти, то днес, напротив, такива кучета са изключени от разплод, повишавайки спокойния спътник.

Модерен стандарт

Заедно с битките станало нещо от миналото и необходимостта да се покажат най-сгънатите личности. Въпреки факта, че е много красива и необичайна, има някои минуси в този екстериор.

Шар Пей е кученце, което изисква повишена грижа и специално хранене. Той е склонен към алергични реакции, последствията от които са много трудни за излекуване поради факта, че в кожата гънките всяка бактерия се чувства като в оранжерия и затова се размножава с голяма скорост.

Кучетата от сухия тип са заменили умните, плюшени кучета. Днес това е цяла посока в дейността на животновъдите и това води до факта, че по улиците има по-високи лапи, постни кучета, които имат гънки само по лицето и по гърба (за някои представители са само на челото). Разбира се, това е по-практично, кучето става по-малко податливо на различни дерматологични заболявания, но от естетическа гледна точка, за съжаление, губи много.

Описание на породата

Описаните кучета са сравнително малки, но ако имате нужда от диван, тогава очевидно правите грешен избор. Shar-Pei кученца (снимки на тези очарователни момичета създават илюзорно впечатление за сънливост все повече и повече) - това е неизчерпаем източник на енергия. Това е много пъргав, енергичен и общителен куче, нежен и сладък със собствениците и не се разбира добре със съседите си на падока. Тя определено ще се опита да се бори с някого, а често и с много щети за себе си.

Характеристики на ухапването, структурата на челюстите, които са затворени от луксозни гънки около устата - всичко това веднъж направила битката колкото е възможно по-безопасна за опонентите и в същото време грандиозна. Ето защо, провокирайки куче от друга порода, Шар Пей явно не брои силата си.

Със сигурност ще бъдете изненадани от цвета на езика на това куче. Шар пей кученца (снимка по-долу) е пълната противоположност на всички други представители на кучешкия свят. Това е нежно, сгънато чудо със син език и бадемовидни тъмни очи, които винаги изглеждат малко мрачни от гънките. Ушите му са малки и плътни, с триъгълна форма.

Характер и интелигентност

Не бива да вкарвате това куче в меки и плахи хора. Кученца от породата Shar Pei от най-ранна възраст напълно разбират кой е шефът в къщата и определено ще се опита да управлява. Но трябва да се отбележи, че те са напълно лишени от агресивност към човек.

Те са много послушни и търпеливи, интелигентни и лоялни. Шар Пей има малко мрачен поглед, но това е само обвивка, зад която се крие любезно и общително създание. Но не очаквайте това куче да изпълни всички ваши капризи. Шар Пей се ангажира с независимостта и винаги ще се ръководи от собствените си мисли.

Шар пей кученца се нуждае от ранна социализация, в противен случай тяхната самонадеяна природа може по-късно да ви служи лоша услуга. Идеален за тази област в клуба за кучета, където редовно провежда класове. Правилно образовани, тези кучета са много интелигентни същества с деликатен, но силен характер. Те са смели и смели и за секунди могат да вземат решение и да действат според него.

Тези кучета могат да се съхраняват в апартамента. Те са малки, но и много отговорни. Оставен сам у дома Шар Пей няма да хапе мебели и мръсни, и ще ви чака от работа. Въпреки това, в самота, тези кучета са много тъжни и отегчени.

хранене

Но трябва да се отбележи, че тези кучета са много капризни и придирчиви към храната. Някои Shar Pei имат много селективен апетит, т.е. избират един или два вида храна, но не докосвайте останалите. Между другото, отделните членове на тази порода обикновено са много трудни за хранене поне по нещо.

Преди да се говори, как да се нахрани кученце Шар Пей, трябва да се отбележи, че е възможно да се подобри апетита му поради нормална физическа активност, редовни разходки и тренировки. Въпреки това, ако домашният любимец откаже да яде, въпреки глада, трябва да предложите нещо друго.

Тези кучета са много чувствителни към качеството и състава на храната, така че трябва да изберете само най-доброто. Те не могат да се прехранват, в противен случай те ще се превърнат в тромави и мързеливи същества. Тенденцията към алергии също диктува собствените си условия - невъзможно е да се променя често диетичната система.

Суха храна и естествена храна

Така че, най-добрата храна за кученцата Sharpei е специализиран сух микс с добавки, витамини и минерали. Не забравяйте - премиум храна, например, Purina. Най-добре се използва от месец до година и половина. И преди да навършат шест месеца, храната трябва да бъде напоена.

Темпът на растеж на тази порода е много висок, така че недохранването непременно ще доведе до необратими патологии на развитието. Рок лекарите препоръчват на кучето една чаша храна на 3 кг тегло. Кученцето за една седмица трябва да спечели около килограм, преди да получи пълно тегло.

До 3 месеца бебетата се хранят три пъти на ден, след което се прехвърлят на две хранения. По-добре е да не му давате консервирани храни, тъй като придирчиви същества могат напълно да преминат към тях. Или внимателно разбъркайте сушенето с консерви. Но не можете да нахраните кучето с парченца от масата, свинското месо и пилето в костта.

След година и половина, кучето може да бъде прехвърлено на естествена храна. В идеалния случай биха могли да бъдат говеждо и пилешко, няколко вида зеленчуци и зърнени храни. Всички храни трябва да бъдат сухи или дебели. Не се разрешават течни супи. Няколко пъти седмично можете да предложите на вашите кучета яйца, кефир или риба.

Функции за грижа

Грижите на Sharpei (кученце) се свеждат до редовно хранене и ходене. Всеки ден той трябва да бъде на чист въздух поне един час, два пъти на ден. Ходенето трябва да бъде активно - бягане или бързо ходене (за предпочитане нагоре), играещи с топка. Отличен вариант би било разходка с велосипед.

Грижата включва разресване на вълна, около веднъж седмично, както и къпане. Трябва да кажа, че Шар-Пей не може да устои на вода, но веднъж месечно е необходимо. Но не използвайте сапун. След къпане добре изсушете всички гънки, за да избегнете алергии.