Продукти от корали: описание, качество на материала, видове и красота на бижутата, приблизителна цена и прегледи на собствениците
Anonim

Още в древни времена коралите са били използвани за бижута и религиозни предмети. По време на разкопки се намират коралови предмети. Древните хора обичаха да се украсяват и сега ситуацията не се е променила. Тракцията към красотата е поставена в човека още от времето на Адам и Ева.

митология

Във всяка страна коралите са съставили своите легенди. Някои смятат, че червеното е най-разпространеното растение, защото се нарича „градина в морето“. В Египет древните вярвали, че капка кръв от божество е била затворена в частици от червен корал.

В Гърция се смяташе, че когато Персей обезглави Медуза Горгона и пролята кръвта й, се появи камък с цвят на кръвта. Dragonite - така го наричаха в Русия, хората вярваха, че е държан в главата на дракон.

Но дали е правилно да се мисли, че коралът е камък? Не, това няма нищо общо с минералите, произведени от кората.

Преглед на корали

Коралите, като перлите, произхождат от дълбините на водата с помощта на живи същества и е жизненоважна необходимост за най-малките същества, по-точно за подслон. Малките безгръбначни, за да осигурят своята безопасност, изграждат плътни калциеви клетки, се получава вид на външен скелет. Само колония от същества, наречени "полипи" е способна на това.

Те могат да образуват коралови рифове с гигантски размери. След краткия им живот остават калциеви капсули и се появяват корали.

От обичайните видове минерали се правят суровини и се вар, а от редки и красиви се създават прекрасни продукти от корали.

Какви са цветовете

Има около стотина вида корали около лицето на Земята, всички те са с различни цветове и имат красиви нюанси. За съжаление, основната част от този чар не се прилага в бижутерийната индустрия поради непригодност. Само някои видове имат добра сила за употреба в бижута.

Има няколко фактора, които влияят върху оцветяването на материала:

 1. Дълбочината, в която коралът е нараснал.
 2. Количеството светлина, влизащо в резервоара.
 3. Органична материя в нея.

Палитрата не е много богата на цветове, най-често има нюанси на розово и червено. Но има и други цветове на корали, които имат свои собствени имена:

Bianco - перла и бяло.

 • Кожата на ангел - корал с деликатен розов и сребрист оттенък, е по-ценна.
 • Akori - син коралов цвят, с висока цена.
 • Огнена - червена и много ярка.

 • Кръвта на бика е тъмночервена и богата.
 • Акабар - черен корал, най-рядък и ценен.

Коралите са толкова красиви и привличат окото, че изглежда нямат цена.

Коралови сортове

Размножаването на корали е много опасно и трудно. Наистина ценните екземпляри са редки.

Когато минният материал е разделен на такива сортове:

 1. Root - използва се за направата на евтини бижута и фигурки.
 2. От нея се правят малки пенести сувенири.
 3. Благородни - след внимателно сортиране по цветова скала, той се използва от опитни бижутери за създаване на красиви бижута.

След това тези коралови продукти се продават. Те изглеждат елегантно на шията, китката или изрисуват брошка върху дрехите на модата.

Колко са коралите

Подобно на всеки друг материал за производство на шедьоври, корали, познати хора се оценяват по определени критерии:

 • сила;
 • равномерност на цвета;
 • наличието на естествен модел.

Колкото по-високо е качеството и колкото по-ясни са изображенията на материала, толкова по-скъпо ще бъде той. Например цената на фасетен корал от 10 карата може лесно да надвиши 250 долара (15 700 рубли).

Не е лесно да се получи наистина рядка проба, следователно основната част от бижутата не е толкова скъпа. Можете да си купите продукт, изработен от сребро с корали за $ 100 (6200 рубли).

Къде да купя корали

В изложбените центрове и музеи често се организира експониране на декоративни камъни и скъпоценни камъни. При такива събития се придобиват продукти, достойни за внимание от корали. Обикновено там декорациите нямат висока цена, но трябва да обърнете внимание на качеството.

Пътуване до брега на океана или морето, до кораловите рифове, ще помогне да се премине към мечтата за придобиване на коралови шедьоври. Във всеки магазин за сувенири ще има много такива. Добри екземпляри се намират в Австралия, Египет, Япония и Канарските острови.

Продукти от корали се купуват в бижутерийни и антикварни магазини, на бълха пазари. Но съществува риск да се получи фалшив продукт на цената на истински корали.

Фалшиви корали

"Съкровищата" на дълбочините на водата се рушат по време на обработката, затова създаването на шедьовър от тях е много неприятно. И добивът на корали не е лесна работа. Затова много занаятчии започнаха да ги изковават. Най-често срещаните методи са:

 • Натискането. Безвреден и евтин начин. Неравномерните тънки коралови клони се смилат на малки фракции и от получения суров материал се получава желаният продукт, ако реакцията започне да пада върху тях със солна киселина и продуктът започва да пръска, като че ли кипи, което не може да се каже за естествен материал.
 • Изкуствено производство. При правилната температура и определено налягане, изкуствено, минерал, идентичен с корала, се отглежда от боя и калций. Този материал се разпознава чрез рязане или рязане - той е лъскав, а за имитации разрезът е тъп и сив.
 • Пластмаси. Груб метод за използване на коралови подправки. Калцитът не е обект на температура, а фалшификатите лесно се стопяват и излъчват неприятна миризма.

Често занаятчийски минерал се довежда до съвършенство чрез импрегниране със свързващи вещества. Такива продукти от корали на снимката изглеждат страхотно, но струват много по-малко от естествените.

Продукти от черен корал

Акабар е рядък вид корали, включени в Червената книга. Добивът му е забранен в много региони, тъй като расте много бавно - 100, максимум 300 мм годишно. С богата плячка, полипните колонии не могат да се възстановят.

Когато минералът достигне 50-годишна възраст, той може да се използва. Тъмните клони на полипите не съдържат калцит, следователно те са напълно официално импрегнирани с пластмаса. Тъй като иначе не е възможно да се направи декорация от нея. Ето защо, Akabar има толкова висока цена. Продукт от черен корал не може да струва по-малко от 200 долара (12 500 рубли).

Някои артикули на търг се оценяват на щастие. Пример за това са някои продукти:

 • Diamond брошка бухал на клон на черен корал, разходите - 34 600 долара (2, 1 милиона рубли).
 • Колие от 20 черни мъниста от корали и бяло злато, продадени за 11 хиляди долара (692 хиляди рубли.).

Тъмните полипи обикновено са украсени с опали и диаманти, но те никога не са вградени в основата на обикновен метален материал, дори в сребро. Изглежда по-добър продукт с корали в злато или платина. Това подчертава благородството на черния полип.

Червени коралови добродетели

Продукти от червени минерали не излизат от мода още от времето на древна Гърция и Египет. Понастоящем те станаха особено популярни. Повечето корали се обработват в Торе дел Греко, Италия.

Ювелирни занаятчии изпълняват червен корал без добавянето на метал. Полип един по един, нанизан на каучукова нишка, по този начин се правят колиета, мъниста, гривни и мъниста. По-скъпите бижутери бижута са вградени в сребро и злато. Красотата на бижутата радва окото и пленява ума.

Цената на продуктите от червени корали винаги е била не малка, но може да варира. Всеки собственик на тази бижута ще се гордее с покупката си и ще говори за него с възхищение.

Готовите продукти от корали се намират в доста широка гама от цени. Всичко зависи от:

 • плътност на коралите;
 • цвят;
 • размера на кораловия клон;
 • покрие;
 • сглобяване.

Слушалките за авторски произведения от злато и платина, с вложки от корали, винаги са били високо ценени.

Основните качества на коралите вярват:

 • гладка повърхност и гладки ръбове;
 • наситен червен цвят;
 • обтекана овална или закръглена форма;
 • липсата на дупки, перфорации и видими вдлъбнатини.

Дали истинските корали се тестват в лаборатория за оценка на качеството на скъпоценните камъни.

Отзиви

Съдейки по прегледите на собствениците, винаги е приятно и много по-безопасно да имаме декорация от естествен материал. Въпреки това, не всеки има възможност да закупи скъпи мъниста. В този случай е по-добре да си купите продукт от чипинг естествен материал, който е по-малко ценен. Квалифицираните майстори могат да преобразят тези елементи и да създадат истински шедьоври от тях. В никакъв случай не може да се купи боядисан корал. При такива декорации, боята се изтърква с времето и те губят естетичния си вид.