Остеохондроза по време на бременност: лечение и методи за облекчаване на болката
Anonim

Остеохондрозата е доста опасна болест, която се диагностицира при много хора от различна възраст. Остеохондрозата по време на бременност се усложнява от факта, че повечето терапевтични методи през периода на носене на дете са противопоказани. Но днес ще обмислим как да облекчим състоянието с подобна диагноза при бременни жени.

Какво е остеохондроза?

Остеохондрозата е дистрофична промяна в хрущялните и гръбначните дискове. Сега такава болест се диагностицира при всеки втори жител на планетата, тя започва да се развива като тийнейджър.

Остеохондрозата формира няколко проблеми едновременно. На първо място, нарушение на минералния метаболизъм, което се случва, когато има липса на минерали в организма. Безмилостно ги губим по време на спортни, умствени и физически натоварвания. В допълнение, със заседналия начин на живот и лоша стойка, кръвообращението и храненето на дисковете са нарушени, те са деформирани. Крайният етап - образуването на херния и остеофити, гръбначна осификация.

Остеохондрозата се причинява най-вече от болки в гърба, локализирани в цервикалния, гръдния или лумбалния отдел на гръбначния стълб или засяга целия гръбначен стълб. С течение на времето заболяването може да причини увреждане, защото е изключително важно да не се започва такова патологично състояние.

Внимание! Заболяването често засяга гръбначния стълб, поне - гръдния или цервикалния.

Образуване на остеохондроза - рискови фактори

Най-честите причини, поради които се формира остеохондроза, включват:

 • лоша поза;
 • носене на токчета;
 • хиподинамия (неактивен начин на живот);
 • генетична предразположеност;
 • вродени дефекти на гръбначния стълб, неговите заболявания, наранявания и дори микротравми;
 • възпалителни заболявания;
 • наднормено тегло;
 • нездравословна диета;
 • прекомерно упражнение.

По-долу ще разгледаме по-подробно лечението на остеохондроза по време на бременност.

Бременност и остеохондроза

Тъй като остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, последното, по време на бременност, преживява много по-голямо натоварване, отколкото е позволено. Не само, че гърбът усеща тежестта на плода, така и теглото на жената често се увеличава с 10 или дори 20 кг, което при прекомерен натиск зарежда дори най-здравословния гръбначен стълб. Центърът на тежестта се измества, тазът се отпуска в навечерието на раждането. Променя се хормоналния фон. Тялото губи хранителни вещества, като ги дава на детето. Като цяло, остеохондрозата по време на бременност е проблемно състояние, което изисква специален подход.

Внимание! Остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт.

Планиране за бременност и остеохондроза

Често болестта се проявява по време на бременност. Ако сте били диагностицирани преди зачеването, се препоръчва да се справите с този проблем на етапа на планиране на бременността. По време на носене на дете, ще бъде много по-трудно да се премахне острата фаза на остеохондроза, тъй като лекарите са ограничени във фондове поради податливостта на организма към повечето лекарства и други методи.

Има смисъл да се укрепят мускулите на гърба, особено на долната част на гърба, тъй като лумбалната остеохондроза по време на бременност е най-опасна, да се подложат на серия от физиотерапевтични процедури. В допълнение, лекарите предписват пестициращи лекарства, тъй като лечението на остеохондроза по време на бременност изисква премахване на химичните ефекти на много лекарства.

Препоръчително е да се прави плуване или медицинска гимнастика. Моторната активност ще повиши притока на кръв и ще осигури хранене на мускулите и гръбначния стълб, което ще предотврати възпалението по време на бременност. За съжаление, планирането на бременността в руско-говорящите страни не е толкова често срещано, колкото в чужбина, така че много жени ще разберат за диагнозата си вече в това състояние.

Внимание! Остеохондрозата не може да причини патология на плода, но може да доведе до спонтанен аборт.

Как да се определи остеохондроза?

Симптоматологията е болка в областта, която порази болестта и се изразява в неприятно "лумбаго", болка и напрежение. Зоната на врата, раменете и горните крайници може да са изложени на риск. Често изтръпнали ръце. Има симптоми на вегетативна дистония - замаяност, "мухи" в очите, главоболие и дори намалено зрение. По време на бременността е трудно да се издържи такова състояние поради общото напрежение на нервната система.

Гръдна остеохондроза причинява болка в гърдите, усещане за притискане на гърдите и липса на въздух. Мобилността може да бъде ограничена поради болка в ръцете.

С поражението на лумбалния отдел на гръбначния стълб, болката на стрелящия характер често дава в седалището, краката и дори в слабините. Обикновено се проявява през втория триместър на бременността поради увеличаване на натоварването.

Преди да преценим как да лекуваме остеохондроза по време на бременност, ще обсъдим какво е абсолютно невъзможно за бъдещите майки, които се опитват да облекчат болката.

Компреси. Допуска се само в областта на шията. Във всеки случай е невъзможно да го поставите на долната част на гърба, защото може да се получи разкъсване на плацентата поради кръвния поток.

Ръчен масаж Тук въпросът е спорен, много лекари все още не могат да му дадат едносричен отговор. От една страна, ръчната експозиция може да причини смърт на плода. Но от друга страна, прекомерното напрежение в мускулите на лумбалната област е опасно същото. Ако Вашият лекар все още ви позволява да се свържете с ръководството, изберете добър специалист, който ще действа внимателно и умело. Въпреки че по-безопасно за здравето на плода все още ограничава ръчен масаж.

Ръчен масаж за остеохондроза при бременни жени

Цервикална остеохондроза по време на бременност - как да се лекува? Разбира се, масаж! Много лекари позволяват на пациентите си да посещават сесии на ръчен терапевтичен масаж. Това е особено вярно за остеохондроза на цервикалния регион, когато масажът е изключително необходим. Можете също така да масажирате краката и ръцете, за да елиминирате изтръпването и подуването.

Важно е да се имат предвид няколко точки. Първо, забранените зони по време на масажа са строго забранени за масаж. Това е предимно кръста, точката между палеца и показалеца на ръцете и областта на сухожилието на краката.

Необходимо е да се прави масаж с повишено внимание, бавни и точни движения, без прекомерен натиск. По време на сесията може да се усети приятен "лумбаго", което показва, че на местата, които преди това са били лишени от кислород, започва увеличен кръвен поток. В този момент нервните корени и фасцията се отпускат.

Не забравяйте за "врата" физическо възпитание. Ако седите много, периодично месяте врата и раменете със светли класически упражнения.

Компреси с цервикална остеохондроза

При остеохондроза на шийката на матката болката може да бъде облекчена с компреси на марля с билкова основа. Бандажът се поставя на врата за 15-20 минути, фиксира се с пластмасова торбичка и кърпа. Такъв вакуум ще позволи на активните вещества да проникнат по-дълбоко и да увеличат максимално терапевтичния ефект. За приготвянето на отвара използвайте корен от глухарче, репей, жълт кантарион и други билки, които помагат при остеохондроза. Не забравяйте да се консултирате с лекар преди да използвате билкови лекарства.

Когато врата не работи, лекарите препоръчват използването на специални торбички с горещ пясък или дори компреси с черен пипер.

Ортопедични продукти за остеохондроза

Ако се открие остеохондроза по време на бременност, е необходимо да се намали натоварването на гръбначния стълб. Лекарите често съветват да се използват поддържащи превръзки, за да се разреши този проблем. Видът на превръзката зависи от засегнатия отдел. Специални ортопедични обувки също не пречат. В допълнение, препоръчва се да се закупи ортопедичен матрак и възглавници (под талията и корема).

Ако се открие остеохондроза на шийните прешлени, по време на бременност невролозите често съветват да се купуват специални скоби за шията, които облекчават болката.

Бременност и остеохондроза - практически съвети

Следните съвети ще помогнат за облекчаване на физическото състояние на остеохондроза.

 • Поддържайте равномерна поза. Раменете трябва да са изправени, а гърдите - сплескани.
 • Не се огъвайте прекалено много, докато почиствате. Прекомерното огъване на гръбначния стълб увеличава напрежението в мускулите и увеличава болката.
 • Правете специални упражнения за бременни жени.
 • Опитайте се да ядете правилно.
 • Вземете топъл душ или вана, но не за дълго. Това ще помогне за облекчаване на болката.

И накрая, спешна помощ при силна болка в гръбначния стълб: легнете на пода за 5-7 минути и се отпуснете колкото е възможно повече.

Медицинска гимнастика с остеохондроза при бременни жени

Гимнастиката се счита за най-ефективния метод за справяне с остеохондроза. Направете го по-добре сутрин. Продължителността на подхода не трябва да надвишава 30 секунди, в противен случай настъпва нежелано натоварване за бременната жена.

По принцип е желателно да се изпълнява гимнастика под лекарско наблюдение. Ако имате възможност, посетете часовете по йога за бременни жени - те не само ще подобрят храненето на гръбначния стълб, но и ще ви помогнат да се подготвите за раждане, както психически, така и физически.

Така че, няколко прости, но ефективни упражнения за бременни жени.

 1. Замесете раменете си с кръгови движения.
 2. "Cat." Застанете на четири крака, огъвайки гръбнака нагоре и надолу.
 3. Застанете с ръце на колана си. Бавно и внимателно завийте надясно и наляво.

Лумбалната част на гръбнака, която е засегната от остеохондроза, изисква специално внимание, защото плодът е най-близо до него. За да отпуснете мускулите си, да лежите по гръб и да държите ръцете си по тялото си, да се разтягате, опитвайки се да не натоварвате мускулите на гърба. Отпуснете се. Така че повторете 5 пъти.

заключение

Ако имате остеохондроза, е необходимо редовно да поддържате гръбначния стълб в добро състояние. Особено важно е терапевтичната гимнастика. Също така не забравяйте за ходене, хранене, редовни масажи. Не тичайте назад - и болестта няма да ви притеснява за дълго време. Благослови те!