По-лек автоген: за и против
Anonim

По-лек автоген - сравнително ново изобретение. И почти всеки, който някога е купувал такова нещо за своите нужди, възниква въпросът: „Как работи това сложно нещо?“ Сега ще разкажем за това по-подробно.

Основна разлика

От конвенционалните запалки автогенен, или, както те се наричат ​​от хората, турбо запалки, основно разграничава пламъка. Това не е просто пламтящ език, който е с обичайната си форма и може лесно да бъде потушен чрез прост бриз. Обикновена запалка на вятъра изобщо не се запалва.

Пламъкът на турбо-запалката е с конична форма и е газ, който бързо изгаря под налягане на силен натиск. Такъв пламък не може да бъде потушен от вятър, особено ако сортът е снабден с допълнителна спирала.

Устройство и принцип на работа

Турбо запалката е контейнер с втечнен природен газ, в горната част на който има елементи на запалване, нажежаема намотка и всъщност дюза, от която газът излиза под налягане.

Натискането на клавиша отваря подаването на газ през дюзата и в същото време се задейства пиезоелектричният елемент, с помощта на който малка искра скача между контактите, разположени над дюзата, запалва газовата струя. Докато ключът е в натиснато положение, спиралата работи, което не позволява пламъкът да изгасва дори и при най-силния вятър.

Пиезоелектричният елемент и спиралата, като правило, се захранват с енергия от три малки батерии - таблетки, всяка от които издава един и половина волта. Тези четири и половина волта са повече от достатъчни, за да осигурят електрическа функционалност на запалката (включително намотката), докато напълно използва целия си живот на гориво. По правило, когато изтича газът, 80-90% от енергията остава в батериите. Ето защо, често запалки от този тип са оборудвани с допълнително електрическо оборудване - фенерче, диодно осветление и дори музика.

Плюсове и минуси

Списъкът с предимствата на автогенните запалки може да бъде записан:

  • Независимост от времето. Работи добре с вятър от всякаква интензивност.
  • Благодарение на високото налягане, пламъкът не се отклонява настрани, дори и при силен вятър, следователно опасността от изгаряния се изключва.
  • Интензивността и формата на пламъка по никакъв начин не зависят от ъгъла на наклона. Дори с главата надолу, той работи забележително, поради което пушачите на тръби обожават такива запалки.
  • Надеждност и надеждност на функционалността.

Недостатъците включват факта, че:

  • Газът в такива запалки завършва с половин до два пъти по-бързо, отколкото при конвенционалните аналогови устройства, поради интензивността на изгорелите газове.
  • Цената на автогенните запалки обикновено е с порядък по-висока от обикновените, поради гъстото "пълнене" на електрическото оборудване.

Турбо запалките имат повече предимства от прости подобни устройства. Въпреки факта, че цената на такова устройство е по-висока, определено си струва да се купи. Вие не само ще придобиете качествени продукти, но и ще се предпазите. В евтините запалки, силиций често излита доста често след няколко подстрекавания. Не само, че не е безопасно, такова устройство вече няма да работи. Все още трябва да си купите нова запалка. Така че, защо да купуват евтини прости устройства, след време, ако можете да си купите една надеждна - автогенен?