Забравени празници - Ден на Октомврийската революция
Anonim

Денят на Октомврийската революция отдавна се смята за празник. Празнува се на 7 ноември. Според стария стил значимо събитие се състоя на 25 октомври, но първо на първо място.

Въстание, даващо уикенд

Великата Октомврийска социалистическа революция се състоя на 25 октомври 1917 година. В нощта на 26 октомври болшевиките завзеха властта. Владимир Илич Ленин води велико въстание. След това събитие в продължение на много години 7 ноември - денят на Октомврийската революция - се счита за национален празник. Правителството реши да даде на гражданите не един, а два пълни почивни дни. Отпочинахме не само на седмия, но и на осмия ноември. Ако уикенд падне преди или след тези два дни, тогава хората официално си почиват за 3-4 дни. Всички го харесваха.

Наистина, в онези дни нямаше толкова дълги новогодишни празници за възрастните, така че дните на Октомврийската революция чакаха всеки да заспи и да не отиде на работа по онова време. Не всички обаче успяха да се предадат на съня на 7 ноември, тъй като на този ден бяха проведени демонстрации. Рано сутринта работниците дойдоха на местата си на служба, взеха знамена, огромни цветя от хартия и отидоха до Червения площад. Беше седми ноември.

Както в СССР празнува празника

Денят на Октомврийската революция беше забавен. В редиците на демонстрантите се чуваха шеги, смях. Това бе улеснено не само от празничното настроение, но и от силните напитки. Въпреки че беше строго забранено, но някои успяха да се преборят с малка група по време от колоната, за да пият алкохол. Разбира се, това се случи много преди да дойде на Червения площад и предимно мъже съгрешиха с такова поведение и дори това не беше всичко.

Пихме не само на демонстрацията, но и у дома. В края на краищата, денят на Октомврийската революция беше смятан за голям празник. Разбира се, това не е Новата година, но обхватът на празника беше невероятен. Домакинята направи много вкусни ястия, включително херинга под кожено палто, Оливие. Празнични поръчки бяха дадени на значимото събитие в предприятията. Комплектите се състоят от пушена наденица, шунка, сладкиши, червен хайвер. В онези дни тези продукти бяха в недостиг, така че денят на Октомврийската революция също е възможност да се хранят добре.

През есенния уикенд хората отидоха да се посещават взаимно, звучаха празнични тостове. Така денят на Октомврийската революция от 1917 г. позволи на съветските хора да си починат и да празнуват.

7 ноември днес

През последните години празникът е забравен. Сега, 4-5 ноември, празнуваме Деня на националното единство. Това беше направено и така, че хората да не изразяват недоволство от изчезналия празник. И не по идеологически причини, а защото е малко вероятно някой да се откаже от допълнителния уикенд. Сега те станаха още повече. Наистина, в допълнение към почивката в началото на ноември, има възможност да не се работи за няколко дни през първата половина на януари.

Не всички спряха да празнуват Деня на Великата Октомврийска социалистическа революция. Представители на КПСС все още почитат и политиците от съветската епоха. Комунистите организират демонстрации, но сега не на Червения площад. Празничните събития трябва първо да бъдат съгласувани с правителството и след одобрение да излязат с банери. На 7 ноември е възможно с писмени лозунги да се видят не само комунистите, но и опозицията става активна и днес. Въпреки това, маршовете се провеждат предимно мирно и без глобални ексцесии.