Какво е нормалното тегло на плода на 32-та седмица от бременността
Anonim

До 32-та седмица на бременността бебето може да заеме стабилно положение в утробата, като постепенно се подготвя за раждането му. През този период движенията не са толкова активни, както преди. Това се дължи на факта, че в стомаха на майка ми има все по-малко място.

Гестационна възраст

С приближаването на дългоочакваното раждане всяка жена започва да преброява дните преди началото си. Въпреки това, не всички майки напълно разбират точния термин, в който се намират. 32 седмици от традиционния лунен цикъл може да бъде равен на 7 месеца - това ще бъде правилно. Въпреки това, в медицината този подход за преброяване не се използва.

Акушерският месец е включен в 28 дни. Следователно 32 седмици бременност означава, че майката е на 8 месеца. Именно този период ще бъде посочен в картата за ултразвук и в архивите на лекарите.
Не бъркайте акушерския и общия лунен месец. Лекарите винаги поставят продължителността на бременността и приблизителната дата на раждане в календара си. Ето защо, докато се роди бебето, остават точно 2 акушерски месеца.

Тегло на детето на 32-та седмица

Към тази дата плодът вече може да достигне до 2000 g, но това не е добър знак във всички случаи. Според експерти, теглото на плода на 32-та седмица от бременността, нормата на която трябва да бъде в рамките на 1800 g, зависи от различни фактори.
Ако през последното тримесечие майката е силно болна и прибягва до приемане на антибиотици, си струва да се чакат малки отклонения. В този случай, теглото на плода на 32-та седмица (нормата) ще бъде 1600-1700 г. Такова отклонение не е критично за детето, тъй като все още има много време за получаване на оптимално телесно тегло. Въпреки това, майката трябва да се грижи за храненето и витаминните добавки.
Заслужава да се отбележи: ако една жена има голяма фигура и великолепни форми, тогава теглото на плода (32 седмици), чиято скорост може да варира от 1800 до 2100 g, ще бъде подходящо. Ако майката сама по себе си е тънка и малка, то детето й може да е малко по-малко от обикновено. Всичко е в реда на нещата. Теглото на плода зависи от физиологията на майката.

Също в този аспект, хормоналната среда на жената играе важна роля. Ако нивото му се отклонява от нормата, тогава телесното тегло на ембриона ще се различава от препоръчаното тегло през 1800 г. Развитието и растежът на бебето се влияе от начина на живот на майката: нейните лоши навици, хигиена, хранене и режим.
В допълнение, експертите отбелязват някои отклонения от нормата в случаите, когато бременността започва в много ранна възраст (32 седмици): плодът вероятно няма да тежи повече от 1400 g, дължината на гръбначния стълб може да бъде по-малка от 35 cm, а крайниците не са мобилни. Това се отнася за случаите, когато зачеването настъпва при момичета на възраст под 15 години.

Развитието на плода на 32-та седмица

По това време растежът на бебето може да достигне до 43 см, а теглото му може да бъде в рамките на 1700-1900 г. На 32-та седмица детето вече е обърнато с главата надолу и краката му се опират на ребрата на майката. Започвайки от 8-ми акушерски месец, феталните движения могат да причинят значителен дискомфорт на бъдещата майка.
В този период бебето вече е напълно оформено. Сега дори има своя буден режим и режим на сън. Трябва да се отбележи: колкото по-близо до раждането, толкова по-дълго е детето в покой. Според статистиката той спи до 90% от времето.

От гледна точка на физиологията, до 32-та седмица от бременността бебето вече е пропорционално. Краката и ръцете му станаха закръглени, бръчките се изгладиха, кожата му придоби еластичност. Случило се е, че по това време има много малко място в стомаха на майката, така че детето е принудено да остане в позицията на плода. Поради тази причина новородените бебета често имат извити, заоблени крака, но в близко бъдеще ще се изправят.
На 32-та седмица плодът почти приключи своето развитие. Единственият орган, който продължава да узрява е белите дробове. Мозъчната кора вече е покрита с мозъци, образуват се цикли на активност, както и нервни рефлекси. В случай на преждевременно раждане, детето ще може да реагира емоционално на околната среда. В този момент органите на зрението му позволяват да вижда сравнително добре и зениците се разширяват и свиват в зависимост от яркостта на светлината.

Бременното тегло на 32 седмици

През целия период жената бързо набира лири. Този факт не трябва да се разстройва, но е важно да се прави разлика между нормално и прекомерно тегло, прекомерно тегло. До края на бременността увеличаването на общото телесно тегло не трябва да надвишава 16-17 kg.
Що се отнася до 32-33 седмици, теглото на плода е вече доста голямо. Затова майката все още ще се възстанови. Така до този момент оптималното увеличение на телесното тегло на бременна жена е 12 кг. Естествено, всичко зависи от първоначалното изграждане на жената. Като цяло, нормалното нарастване през 32 седмици ще бъде от 10 до 15 kg тегло.

Ако има отклонения в този показател, тогава трябва да се погрижите за промяна на диетата. На първо място, храната на майката има пряко влияние върху формата на тялото и развитието на плода, затова не се препоръчва да се преяжда. По-добре е да се яде храна на малки порции, но по-често. Също така в диетата трябва да се включат повече протеини (домашни птици или зайци). Диетолозите често предписват увеличаване на дневните дози риба и млечни продукти на бъдещите майки.

Коремът на седмица 32

Много жени се оплакват от силно дразнене и суха кожа в ребрата. Това се дължи на факта, че теглото на плода на 32-та седмица от бременността вече е от съществено значение за тялото на майката. Под неговото тегло кожата може дори да се напука. Най-често се наблюдават стрии. Всичко това води до силен дискомфорт в корема.
Стречи и пукнатини се образуват първо под пъпа и бедрата, след което се появяват по ребрата и по гърба. Колкото повече бебето расте, толкова повече кожата ще дразни, но няма нужда да се замисляте върху нея. За да помогне на бременните жени ще служат различни овлажняващи и стягащи гелове и кремове.

Чувства на седмица 32

Дискомфортът по това време не се ограничава само до кожата. Когато бременността е 32 седмици, теглото на плода играе важна роля в поставянето на вътрешните органи на бъдещата майка. Колкото по-тежко е бебето, толкова повече натиск върху бъбреците и пикочния мехур. Често се случва вътрешните органи на една жена да претърпят временна деформация и също да се преместят встрани.

Ако теглото на плода на 32 седмици е над нормалното, то тогава мама започва да изпитва натиск върху диафрагмата и белите дробове, а оттам и недостиг на въздух и голяма нужда от постоянен свеж въздух. Също така по това време, матката започва да оказва натиск върху стомаха и червата, така че запек и пристъпи на киселини са доста вероятни. Един от най-деликатните и често срещани проблеми при бременните жени през последния триместър е хемороиди, които могат да се влошат до раждането.

Нормално ултразвук за 32 седмици

До края на 8-ми акушерски месец бъдещите майки трябва да имат планирано ултразвуково изследване. На ултразвук първата стъпка е да се оцени цялостното развитие на детето, както и състоянието на плацентата.
Това е последното, но едно рутинно изследване преди раждането на бебето. При него се оценява теглото на плода (32 седмици - нормата е в рамките на 1, 8 kg), височината (40-43 cm), размерите на крайниците и вътрешните органи. Всички патологии се откриват при по-ранни ултразвук, а сега се изследва общото състояние на детето и неговата позиция в утробата.
Към тази дата, бебето трябва да е в матката с главата надолу, така че по-късно раждането може да мине без инциденти и операции. Ако детето се върти неправилно, гинекологът препоръчва на майката да изпълнява специални упражнения ежедневно. Това ще помогне на бебето да получи главоболие, ако средното тегло на плода се наблюдава на 32-та седмица. Нормата в тази ситуация е до 1, 8 кг. Ако теглото на плода на 32 седмици е 1600 грама и по-малко, тогава няма нужда от специални упражнения, тъй като детето е малко и ще може да се преобърне повече от веднъж преди раждането.

Ситуацията е много по-лоша, ако детето вече е събрало твърде много в тази маса. Ако теглото на плода на 32 седмици повече от 2 кг, а детето е с главата надолу, тогава трябва да се прибегне до използването на специални лекарства, които са предписани само от лекуващия лекар. В противен случай жената по време на раждането ще се нуждае от такава процедура като цезарово сечение. За да се направят окончателни заключения за ултразвук в този момент не си струва, защото все още има цели 2 месеца напред.

Седмица 32: ранна доставка

По това време на бременността способността за оцеляване на детето е изключително висока. Затова не бива да се страхувате, ако битките внезапно започнат на 32-та седмица. Както показва практиката, бебето получава по-голямата част от нараняванията в ранните стадии, поради преглед на лекарите, затова е много важно да се намерят добри акушери.
Ако теглото на плода на 32 седмица достигне нормата, тогава не трябва да се притеснявате за последствията. На тази възраст детето е в състояние да оцелее с тегло 1, 5 кг. Ако теглото на плода на 32 седмици е значително по-високо от нормата, тогава трябва да се подготвите за трудни раждания, което може да доведе до операция. Във всеки случай всичко зависи от квалификацията на медицинския персонал.

Какво да се страхуваме

Основното, за което бъдещите майки трябва да се тревожат, е да не се разболее. По това време дори незначителна инфекция или вирус може да доведе до спонтанен аборт. За щастие, всички органи на бебето вече са формирани, така че заболяването практически няма ефект върху тяхното развитие.

Най-опасните заболявания, които могат да доведат до нежелани резултати, са плацентарна недостатъчност, късна токсикоза и липса на вода.

Полезни препоръки

1. На 32-та седмица от бременността не може да прекарва дълго време лежи на гърба или едната страна.
2. Не се препоръчва да се ядат пикантни и пържени храни.
3. В случай на заболяване, трябва да преминат курс на билкови лекарства.
4. През нощта бебето в стомаха може да бъде погалено и да пее приспивни песни, за да се приготви за леглото и да започне да свиква с правилния режим.