Гигантски шнауцер: описание на породата. Гигантски шнауцер: ревюта и снимки
Anonim

Огромното куче-шнауцер е прекрасно със своята мощ и уют. Невъзмутима в покой и свирепа в атаката, тя може да бъде студено-внимателна или безразсъдна и весела.

От историята на породата

Породата на кучетата гигантски шнауцер има дълга история. Корените му са в далечното минало. Но трябва да се признае, че днес тя не е напълно разбрана. Известно е само със сигурност, че предците на съвременните гигантски шнауцери са отглеждани в южните райони на Германия, в някои райони на Австрия и Швейцария. Разнообразно куче, което живееше в провинцията, помагаше на пастирите, охраняваше къщи и каруци - такъв беше гигантски шнауцер в далечното минало. Описанието на породата за първи път се споменава в бележки на известния германски треньор по кучета Райхенбах. По-късно много експерти наблюдаваха тези животни.

До края на XIX век, когато породата на гигантския шнауцер започна да се развива активно, кучетата вече имаха външния вид, присъщ на съвременните шнауцери. Има версия, че германските овчарски кучета са участвали във формирането на вида, а по-късно и на големите датчани. За първи път на изложението през 1902 г. бяха представени гигантски шнауцери, но те не направиха особено впечатление на обществеността. Официално те бяха признати много по-късно (1909 г.).

На кучетата в Мюнхен бяха представени 29 кучета. Всички те предизвикаха голям интерес от специалисти. 28 от представените животни са отгледани в Мюнхен, така че през 1910 г. породата става известна като мюнхенски шнауцер. Това име е останало до 1923 година. Именно тогава се появява първият стандарт на породата, в който кучето се нарича „гигантски шнауцер”. Между другото, приети преди почти сто години, стандартът без големи промени съществува и днес.

През 1925 г. породата куче гигантски шнауцер е призната за служебно куче.

Появата на гигантския шнауцер в СССР

Историята на развитието на тази порода у нас има няколко десетилетия. Първите индивиди се появяват в Съветския съюз още през далечните 30-те години, но това са само изолирани екземпляри, с които не се извършва никаква развъдна дейност. През 70-те години за първи път от Германия са донесени пет гигантски шнауцери, които основават сегашния добитък в нашата страна.

Домашното производство на Dog Giant Schnauzer беше представено на изложба в Москва през 1974 година.

За съжаление, напоследък, по улиците на нашите градове, става все по-рядко да се виждат тези черни като петнисти красавици. По неизвестни причини интересът към породата избледнява и съвсем несправедливо. Това е невероятно куче - гигантски шнауцер! Цената за тях също е намаляла, макар че вероятно не е съвсем правилно да се говори за пари, когато става дума за верен и верен приятел. Днес ще ви разкажем за тези животни. Може би това е точно кучето, за което си мечтал.

Гигантски шнауцер: описание на породата

В семейството на шнауцерите това е най-голямото куче. Понякога е напълно оправдано да се нарича гигантски шнауцер. Освен това има сортове като шнауцер (среден) и миниатюрен шнауцер (миниатюрен шнауцер).

Смели и силни, недоверие и еластични, много умни и поразително благосклонни - всички тези думи са адресирани към куче гигантски шнауцер. Описанието на породата, което се дава от собствениците на тези невероятни животни, подсказва, че с появата на това чудо в къщата ще получите истински приятел и надежден защитник.

Ritzchnauzer - мощен куче, високо, много силно. Растежът в холката достига 70 cm, теглото напълно съответства на размера - 35-50 kg.

Животното има масивен и силен череп, удължена клиновидна муцуна, преходът е различен от челото до носа. Тези красиви челюсти са добре развити и в отворено състояние изглеждат дори малко смущаващи. Очите близо до носа са овални. Носът е черен като въглища. Триъгълни уши. Вратът е дълъг и мощен. Плавният преход от врата към гърба придава на кучето благородна поза.

Гърбът е къс, но с добре развита мускулатура. Коремът е опънат, а гърдите са леко изпъкнали. Задните крака са малко по-къси от предната част и имат лек наклон. Опашката е изрязана до два прешлена.

Кожата приляга плътно към силното тяло на кучето. Палто със средна дължина, много дебело, богато черно.

Дълги бради и вежди, висящи над очите, правят гигантския шнауцер изненадващо очарователен и сладък.

Поддръжка и грижи

Това куче е различно от много други, тъй като няма неприятна миризма. Гигантският шнауцер, чиято снимка можете да видите в тази статия, не се нуждае от сложни грижи. Трябва обаче да се спазват определени правила.

Собствениците трябва да са наясно, че за да се запази отличният вид и благополучие на домашния любимец, е необходимо да се грижи за неговото палто. Giant Giant Schnauzer подстригване се извършва най-малко веднъж на всеки два месеца.

Освен това ще трябва ежедневно да почиствате вълната си със специална четка. Тази процедура ще помогне да се предотврати появата на рогозки и мъртви косми. След разресването козината се обновява и става здрава и лъскава.

Грижата за гигантски шнауцер включва лечение на очите, ушите, носа и ноктите на животно.

храна

Изчислете балансирана диета за шнауцер е много важно. На това зависи неговото здраве и настроение. Някои собственици погрешно смятат, че е достатъчно да хранят кучето "от масата". Това е много сериозно заблуда и непростима грешка! "Човешката храна" няма да даде на кучето необходимото за пълното развитие на витамините и микроелементите.

Менюто на гигантския шнауцер трябва да включва ежедневно:

  • 1 килограм прясно месо;
  • 300 грама суха храна за големи кучета;
  • 300 грама пресни или варени зеленчуци.

Независимо, без помощта на ветеринарен лекар, никой собственик не може да балансира диетата на кучето. В допълнение, необходимото добавяне на суха храна, в която са налице всички необходими вещества.

Количеството храна се изчислява въз основа на възрастта, активността и теглото на животното. Определянето дали вашият домашен любимец получава достатъчно храна е лесно. Нейните ребра не трябва да се виждат, но трябва да се усещат, когато се гали по тялото на животно с длан. Наднорменото тегло е вредно за гигантски шнауцер: при хранене ще получите пасивно и мудно животно.

характер

Гигантски шнауцер - въплъщение на общителност. Но трябва да знаете, че той може напълно да се отвори само за своя приятел, господар, спътник. Ако говорим за непознати, тогава гигантският шнауцер е много внимателен и изключително предпазлив. Отзивите на собствениците показват, че той отлично си спомня всички роднини, приятели и просто приятели на собственика. Всички останали хора са чужди за него.

Risen е много издръжлив и търпелив. Тези качества се проявяват главно в отношението му към други домашни любимци, с които той трябва да живее под същия покрив. Това мощно куче никога няма да нарани дете. По-скоро той ще стане негов верен приятел и покровител.

Експлозивният темперамент, но в същото време силна нервна система и незабавна реакция ви позволяват да използвате това куче за работа в полицията. Бъдещите собственици трябва да знаят, че контролирането на агресията на възрастно куче е доста трудно. Ако се почувства непосредствена опасност за собственика или семейството му, той ще се втурне незабавно към атаката. Спирането му в такъв момент ще бъде много трудно. Ето защо, от първите месеци на живота трябва да се спре избухване немотивиран гняв, малко разклащане на домашни любимци от яката.

Способност за учене

Има легенди за това как гигантският шнауцер има интелигентност. Оценките на собствениците със сигурност изиграха значителна роля тук. Собствениците на такива домашни любимци вярват, че това е най-умното куче, което буквално грабва всичко "в движение".

Колкото и да е странно, това е истинската истина. Способността да се учим от животните, които разглеждаме, е изключително висока. Въпреки своята дейност и мобилност, това куче (ако се изисква от собственика) е способно да бъде усърдно и послушно. Екипите се учат от първия път. Въпреки това, трябва да се помни, че пред вас не е верижно куче, а истински интелектуалец, на когото комуникацията е много важна. И това не са само думи. Неговият интелект и ум ще блестят само ако неговото любопитство и нужда от комуникация са напълно удовлетворени.

Избор на кученце

Ако решите да купите куче от тази порода, по-добре е да вземете кученце на възраст от два месеца. Това е времето, когато бебетата имат резци, образува се ухапване. През този период, в допълнение към кърмата, те вече са свикнали с "храна за възрастни". В допълнение, 2-месечните кученца Riesenschnauzer са готови да се срещнат с новия собственик.

Преди да купите бебе, разговаряйте с селекционера, инспектирайте стаята, която съдържа кучета. Тя трябва да бъде суха и топла, без силна миризма. По-добре е да изберете животно в разсадник или развъдник. Само в този случай, гарантирано ще получите кученце, отличаващо се с отлични работни качества.

Необходимо е да се изучи родословието, ако е възможно да се общува с родителите на детето Айзен, да се разбере какъв е техният характер и да се оцени нивото на интелигентност.

Какво да търсите

Малък гигантски шнауцер трябва да бъде привлекателен и подреден. Трябва да има черна и дебела вълна. Изберете най-оживеното и активно дете, чиито очи са нетърпеливи да познаят този непознат за него свят.

Възпитание и обучение

Порода шнауцер принадлежи към групата на лесно обучените кучета. Те са умни по природа, но не може да им се позволи да развият своето развитие. Тези кучета са толкова любопитни и активни, че трябва да се занимават с някакъв бизнес. Без правилното възпитание и обучение, за да отглеждате послушен домашен любимец, няма да успеете.

Гигантски шнауцер, описание на породата, която се съдържа във всички кучешки справочници, според експерти, трябва да бъде обучено от ранна възраст. В противен случай вашият домашен любимец ще поеме ролята на собственика. Дори малките кученца се отличават с желанието да се вози, имат огромно упоритост.

От първите дни на появата на бебето в къщата, той трябва да обясни много внимателно, но твърдо, че има определено място и време за храна, игра и сън. Не забравяйте да обърнете внимание на начина, по който вашият домашен любимец се държи с непознати, не го оставяйте да се доверява на непознати твърде много, но и да спре прекомерната агресивност.

Кинолозите с опит са сигурни, че кучето от тази порода е най-подходящият метод за обучение под формата на игра. Силата и още по-жестокостта и наказанието са строго забранени! Не можеш да крещиш на домашния си любимец. Такова поведение на гостоприемника може да съсипе индивидуалността на животното. Трябва да се стремите да станете за него лидер. Гигантският шнауцер, чиято снимка може да се намери във всяко кучешко издание, е много разбирана и хитра. Ако забележите, че вашият домашен любимец започва да мами, играйте заедно с него и мамете също. Това ще помогне да се развие остротата на ума на животното.

Не се отдайте на капризите на кученце, не пренебрегвайте командите, които той не е следвал. Преди тренировка с куче е по-добре да се ходи. Тя трябва да е леко гладна. За всеки успех, хвалете своя "ученик". Той трябва да чувства вашата любов.

Гигантски шнауцер: Цена

Както вече споменахме, интересът към породата, която обмисляме, избледня малко, така че това куче не е най-скъпото днес. Giant schnauzer кученца струва от 20 до 40 хиляди рубли, в зависимост от родословието, заглавията на родителите. Освен това, цената зависи от нивото на детската градина, където се планира закупуването на животно.

Отзиви на собственици на гигантски шнауцери

Днес тези кучета съдържат само истински експерти и почитатели на тази порода. Според тях просто е невъзможно да се намери по-добър и по-отдаден приятел и спътник. Освен това много хора забелязват изключителната си интелигентност, способността им да разбират това, което е казано веднага, а понякога (собствениците казват) достатъчно, за да видят, че домашният любимец е направил нещо нередно. Кучетата от тази порода са много привързани към собственика си, а на децата му са най-нежни чувства. Собствениците и животновъдите отбелязват, че гледането на гигантски шнауцер с деца е голямо удоволствие.

Някои собственици на представители на тази порода са щастливи да говорят за разнообразните изражения на лицето на своя домашен любимец. С негова помощ той изразява бурната радост, решителност, недоверие и любопитство. Но особено той успява да изобрази в лицето си дълбоко чувство на вина и разкаяние за не много красивите действия, които е извършил.

Гигантският шнауцер е ярка личност, енергично развяваща се ключ, чувство за хумор, присъщо само на него.