Сценарий Масленица в предучилищна възраст на улицата и на закрито
Anonim

Спазването на традициите прави живота по-измерен и стабилен. Простите неща дават усещане за връзка с предците си. Самото чувство, че има нещо непоколебимо и вечно в безкрайната ежедневна суматоха, че нишката минава от миналото към бъдещето, е приятно. Вероятно най-забавният и дългоочакван празник е сбогуването на зимата. Студена, но затоплена от ярко слънце, тя дава надежда за бързи промени, за нов кръг не само в природата, но и в живота на всеки човек.

Затова Масленица винаги е била празнувана в Русия с удоволствие и с голям мащаб. Днес се оживяват малко забравени традиции и отново в училищата и детските градини започват да възпитават у децата любов към прости, но весели народни празници. Днес заедно с вас ще изградим ярък сценарий на Масленицата в DOW.

Ваканционна история

Би било хубаво да запознаем децата с вековните руски традиции, да им кажем откъде е дошла традицията в навечерието на пролетта да организира шумна почивка. Сценарият на Масленица в предучилищна възраст задължително трябва да включва малка образователна работа. Този празник не е свързан с християнството, но идва от езически ритуали. Въпреки това, хората са толкова любители на фолклорни празници с палачинки, че не искат да ги изоставят. Седмицата на петрола беше посветена на пропускането на зимата и срещата с пролетта.

Самата идея обаче не се появи от нулата. Отдавна се вярва, че земята трябва да бъде добре затоплена с танци и танци, а след това пролетта със сигурност ще дойде. В края на празника се запалва огън, върху който се изгаря фигура от слама. Според някои данни, това беше пълното зимно животно, с което се сбогуваха. Според друга версия, тя е символ на самата Масленница, за да прекара забавна, празнична седмица.

Основно лечение

Сценарият на Масленица в предучилищна възраст не е без традиционна руска маса пълна с палачинки. Това е основното удоволствие на фестивала. В същото време на децата се казва, че всяка палачинка е символ на златното слънце, както и традиционно ястие от славянската кухня. Те бяха поднесени с различни пълнежи, както и просто със заквасена сметана и разтопено масло. На палачинки отиват при роднини, пекат по улиците, лекуват деца. Празникът продължи цяла седмица в Русия. По това време те се плъзгаха от пързалките, ходиха при приятели на събрание и се забавляваха. И последният ден от седмицата се считаше за прошка в неделя.

С настъпването на Православието тези традиции не бяха премахнати. Сега светлият празник се празнува в последната седмица преди началото на Великия пост. Много хора, забравяйки за неговите корени, вярват, че този празник е създаден специално, за да се хранят добре преди дълго въздържание.

Интересен сценарий

Организирането на почивка в детската градина включва много фактори. Тази украса на залата, подборът на празнични герои и костюми, дефиницията за водещи и планиране на събития. Сценарият на Масленица в ДОУ предполага задължителна декорация на актовата зала с цветни предмети от националния живот. Това са керамични и бродирани килими, кокошници, рисувани гнездящи кукли. Освен това е силно препоръчително да се създадат национални костюми за деца. И това не изисква големи материални разходи. Момчетата ще подхождат на бродирани ризи, момичета за момичета. Традиционните перли от гевреци ще бъдат най-добрата украса.

Няма да е излишно да се подготвят заедно с децата някои съществени аксесоари, които са надарени със символично значение. Тази слама препарирани животни, масленица кукли, слънцето и палачинки на въжетата. Тъй като децата все още са твърде малки, основната работа трябва да бъде извършена от лицата, полагащи грижи. Всички сериозни и основни сценични роли ще трябва да бъдат поети от възпитатели и родители. Най-интересните герои са Масленица, зима, патица, лисица и други подобни. Децата наистина харесват забавни герои, особено ако измислят интересни състезания и дават сладки награди.

Започнете да празнувате в градината

Сценарият на Масленица в предучилищна възраст е най-подходящ за всички групи да се изградят на базата на една добра, приказка. Така че за децата беше много по-лесно да разберат на кого и на какво е посветен празникът. Особено когато става дума за по-млади групи. Тук трябва да прекарвате по-малко време в историята на празника и повече да се фокусирате върху игрите. Текстът на жиците на зимата може да бъде всичко. Освен това можете да импровизирате дори по пътя на самото действие.

Магията на прага

Сценарият на Масленицата в предучилищна възраст започва с запознаване с героите. Децата имат две сестри - Зима и Маслена. И тогава пред тях изигра малко приказка. В този случай, лидерът бавно й казва, а всички останали изпълняват подходящата роля.

Същността е приблизително следната. Две сестри живеели в гората Терем. Зимата е студена и много красива, а Масленица е приветлива и добродушна. Тя помага на хората всяка година да се подготвят за пристигането на пролетта. Въпреки това, зимата реши да не даде царуването си на пролетта. Тя заповяда на слугата - Blizzard, да отвлече Масленицата, така че топлината никога да не дойде на хората.

Така постепенно празникът набира скорост - Масленица в предучилищна възраст. Сценарият включва и децата в интересни дейности, тъй като именно те ще трябва да освободят бедното момиче. Сега птиците ще трябва да летят до хората и да разкажат за нещастието. И умните домакини ще започнат да пекат горещи палачинки и да ги разпръснат по снежните преспи. За да направите това, децата могат да разпространяват цветни пръстени и да практикуват точността си, като ги хвърлят върху спортна пръчка в центъра на залата. Можете да вземете пластмасови чинии, хвърляйки ги в кутии или чанти.

Игрите продължават

Снегът се топи и нашето момиче е в тъмница. Очевидно, така че не спечели зимата. Въпреки това, силен смях ще помогне. Той излиза на бяло в светъл костюм. Сега, с неговите шеги, той трябва да накара децата да се смеят толкова силно, че Зима ще се ядоса и ще си тръгне. Танци, горещи танци, забавни състезания - тук всичко върви добре. Кой е най-бързият да мине през въжето (няма значение, че той лежи на пода) и кой, държейки лъжица в устата си, ще може да прехвърли яйцето от една кутия на друга? Fun стартира е чудесен начин да се затопли и да се забавляват.

Груповите събирания на Herbarium са много забавни. За да направите това, имате нужда от два отбора, кръгове от телени мрежи и изкуствени цветя. Един по един участниците ще трябва да изберат едно цвете от общия букет и да ги вплетат в кръга на своя отбор. Когато музиката приключи, ще трябва да прецените кой е по-красив от хербариума.

Ние излизаме

Забавлението е в разгара си, но момичето все още е в затвора. За да й помогнете, трябва спешно да излезете. Сценарият на Масленицата в Доу на улицата също може да бъде много необичаен и интересен. Зима ужасно не обича шумни и забавни игри, така че за да се отървете от него, трябва да се забавлявате от сърцето. Нищо не можеше да бъде по-просто, дори и една-единствена зимна такса не излизаше без кънки. Това ще изисква лодки, кашони и други аксесоари за езда. Нека хладната сестра да види как весело преминава Масленицата. Сценарият за почивка с игри в предучилищна възраст изобщо не е труден за писане, децата напълно отговарят на всяко предложение за игра.

А сега нека да стреляме по злата сестра на кулата. За да направите това, ще трябва предварително да построите две барикади от снежни топки или листа от картон, подсилени в снега. Два екипа ще трябва да извайват снежни топки и да се опитат да унищожат укрепленията.

Изгарящо Масленица

Нищо не излиза и прислужницата все още е в затвора. Сега Масленицата, чрез верните си птици, предлага да се изгори в средата на улицата, за да разчупи леда и да освободи извора. Тук искате да направите малка резервация, не трябва да планирате прекалено много дейности на улицата, когато съставяте скрипт за Масленицата в Dow. По-старата група може да остане на чист въздух до 30 минути, а бебетата ще са по-добре да започнат още по-рано, за да не се разболеят.

Тук ще ви е необходим асистент, който ще каже на децата, че не трябва да изгаряте много красивата девойка, можете да си направите малка пълнена слама. Момчетата помагат да се облече плашило в рокля и да го завърже с пръчка. Обикновено изгарянето в детска градина е символично за безопасността и след кръгли танци групата се връща в градината. Можете да разнообразите сценария на празника Масленица в УПИ на улицата. За да направите това, подгответе цветни знамена и прекарайте забавленията си на чист въздух.

Връщаме се в групата

След като всички играеха, беше време да рецитират стихове. Сега момчетата вече са посрещнати от Пролет, и тя е готова да чуе произведения за вкусни палачинки, преминаващата зима и приближаващата топлина. Момчетата, които са се справили добре със задачата, чакат подаръци - картонени цветя, символи на пролетта. И тогава от тях ще бъде възможно да се съберат един голям плакат, истинска поляна с кокичета

Skomorokh може да излезе с тематични загадки, които децата ще угаждат с голямо удоволствие и ще получат допълнителни награди за него. Ако делите деца на два отбора, тогава за един от тях ще се появи по-красив плакат, чиито участници са решили най-много пъзели.

Вкусен чай

Всички са доста уморени и гладни. Сега е време за чай. За това момчетата седят на масата, където ги очакват румени палачинки, понички и сладки сухари, плоски торти и пайове. Според руската традиция, децата се учат да прехвърлят помежду си лакомства. Това е урок за щедрост и сърдечност, който ще бъде много полезен в бъдеще. Ако Масленица се празнува преди обяд, сега е време да си легнем. Ако педагозите решат да отложат празника до края на чаеното време, тогава до края на празненствата родителите обикновено започват да вземат децата у дома.

Вместо заключение

Всъщност, дадохме само един пример, на базата на който могат да бъдат построени вашите сценарии за развлечение. Масленица в предучилищна възраст е най-дългоочакваната и ярка почивка, така желана в навечерието на пролетта. В зависимост от възрастта на учениците е възможно да направите празника по-дълъг или по-кратък, повече или по-малко наситен. Обикновено за по-млади групи той е около 30 минути, а за по-старите - до 1.5 - 2 часа, включително и разходка навън. Не си струва да се забавя по-дълго, претоварването изобщо не допринася за доброто впечатление за празника. За децата могат да се приготвят вкусни палачинки и пайове от родителите им или по повод да се пекат в трапезарията на детската градина.