По време на бременност, слуз в урината: причини, лечение
Anonim

В периода на изчакване на жената да има бебе, тя трябва да се подложи на урина и кръвни тестове по планиран начин. Благодарение на получените данни лекарят може да следи състоянието на бъдещата майка, да наблюдава развитието на плода. Липсата на всякакви отклонения и замърсявания в урината е признак за нормалното функциониране на бъбреците и пикочните органи. Ако, обаче, се появи слуз в урината по време на бременност, тогава жената трябва да разбере, че този знак означава и какви мерки трябва да се предприемат в този случай.

Какво означава, ако в урината на бъдещата майка има слуз?

Целият уринарен тракт е покрит с лигавица, състояща се от епителни клетки. Ако имунитетът на жената функционира нормално и няма инфекция, епителът ще предотврати токсичните ефекти на уреята и няма да даде никаква възможност да се прикрепи към вредни бактерии.

От това можем да заключим, че ако в урината по време на бременността има слуз, следователно, отделителната система работи за отхвърляне на определена част от епитела. Нормално се взема предвид, ако броят на клетките не надвишава допустимата скорост. Такъв индикатор обикновено се оценява от системата на плюсовете. Минималното ниво, което е норма, се счита за плътност на урината 1010-1025, прозрачна, без протеин, светложълт. Скоростта на съдържанието на слуз се посочва с един плюс, а максималното ниво - четири.

Един от важните диагностични методи е изследването на урината. По време на бременността това изследване е необходимо, тъй като секрецията на слуз често се открива в урината при бъдещи майки. Защо се появяват, на какво обръщат внимание и как можем да се справим с него, нека се опитаме да го разберем.

Визуално или с микроскоп?

Счита се за нормално, ако урината съдържа сравнително малко количество слуз. В някои случаи е невъзможно да се намери. Слузта в урината на жените по време на бременност често се появява поради факта, че епителът е отхвърлен от пикочните пътища. Тези клетки допринасят за секрецията на слуз. А именно, той действа като защита на пикочните органи от раздразнения.

Ако човек е здрав, слузта ще бъде освободена, доколкото е необходимо, за да се предотврати излагането на урея. В допълнение, слузта няма да позволи на патогените да се придържат към стените на уретера и пикочния мехур (това беше споменато по-горе).

Ако индикаторът е нормален, тогава визуално слузта не може да се види. Това може да се направи само с помощта на микроскоп. Ако резултатът от анализа покаже, че слузта е по-висока от нормата, това може да означава, че има някакъв вид патологично състояние в тялото на бъдещата майка. В допълнение, в този случай, визуално в урината, можете да видите малки люспи, бяла нишка.

За да се определи дали има слуз в урината по време на бременност и какво е нейното ниво, от жената се изисква да направи общ тест на урината.

Изисквания за съответствие

За да получите най-точните резултати за определяне на нивото на слуз в урината, трябва да следвате прости правила за подготовка за изследването.

Органите на репродуктивната система трябва да бъдат чисти. За да се избегне отделянето в урината, е необходимо да се въведе памучен тампон във влагалището, преди да се събере урина.

Urin според правилата на празен стомах, сутрин.

Първата и последната част от урината се пропускат, а средната се събира.

Необходимо е да се приготви стерилен контейнер за събиране на урина или да се закупи специален контейнер в аптека.

Преди да вземете анализа, няма нужда да правите секс.

Необходимо е да се вземе урина за анализ не по-късно от три часа след като е била събрана.

При тестване на урината (слуз по време на бременност има или не, и ако е така, в какви количества), трябва да знаете, че индикаторът се счита от едно до четири предимства. Ако в резултат на това нивото е по-високо, лекарят ще даде насока за преразглеждане, както и, ако е необходимо, за допълнителни диагностични методи. След като се установи основната причина, ще се даде подходящо лечение.

За причините за

Основните показатели за урина (нивото им трябва да се изследва по време на бременност) са левкоцити и протеини. В допълнение, обърнете внимание на цвета на урината и различни примеси, които могат да се намерят в нея - слуз, кръв и други подобни. Ако в урината има слуз, това се счита за нормално.

Слизестите органи на пикочните пътища се произвеждат постоянно. Когато се взима урина за анализ, лигавиците понякога влизат в нея с вагинално течение, но в малък обем.

Ако се открие слуз в урината по време на бременност, а обемът на съдържанието му надвишава нормалните нива, това означава, че в някои от органите на пикочните пътища се развива възпалителен процес. Такава смес може да бъде намерена в екскретираната течност, ако има продължително застояване на урината в тялото или когато има камъни подобни тумори в бъбреците и пикочния мехур.

Допълнителни източници на поява в лигавицата на урината са липсата на лична хигиена на половите органи и правилното хранене (например, ако бъдещата майка злоупотребява с определени храни). Ако има инфекция в пикочните пътища, то в допълнение към слузта се открива повишено ниво на червените кръвни клетки в урината и в някои случаи може да има стафилококи.

Причини за повишена слуз

Така, слузта се появи в урината по време на бременност. Причините за формирането вече са посочени по-горе. Нека поговорим за факторите с нарастваща стойност.

Ако в урината се открива слуз, това е признак на възпаление на бъбреците или пикочните пътища.

Външният му вид говори за възможни инфекциозно-възпалителни процеси, протичащи в органите: болести, предавани по полов път (техните причинители са гонококи, трихомонади, хламидии). В някои случаи се наблюдава увеличаване на слуз, ако се нарушават правилата за събиране на урина. Той също има ефект, ако уринирането е забавено за дълго време. Обяснението е, както следва: по време на стагнацията на течност започва да се засили работата на епителните клетки, и това води до освобождаване на голямо количество слуз.

Ако бактерии и слуз се открият в урината по време на бременност, това може да е доказателство за някакъв патологичен процес или неправилно събиране на тестове. В този случай лекарят предписва преразглеждане.

При бременните жени, започвайки от четвъртия месец на бременността, поради увеличаване на матката, изтичането на урина се влошава. Това е така, защото уретерите и пикочният мехур са компресирани.

Още няколко фактора

Можете да изберете повече фактори, които влияят върху появата на секрети на лигавицата:

 • нездравословна диета на бъдещата майка;
 • уринарна травма;
 • хормонални промени в тялото на бременната жена;
 • витамин недостатъци;
 • хигиената на половите органи е нарушена;
 • резервоарът за събиране на урина не е достатъчно стерилен;
 • неврогенни разстройства;
 • Тялото има повишен холестерол.

Развитието на слуз може да се влоши от факта, че жената носи или лошо качество или стегнато бельо, а уринирането е доста рядко. В допълнение, лигавичните секрети се появяват в резултат на появата на тумори в органите на урогениталната система.

Има ли опасност за плода?

Така че, в лигавицата на урината по време на бременност. Какви са последствията?

В случаите, когато лигавичният ексудат се появява в урината само по физиологични причини, няма опасност нито за бъдещата майка, нито за бебето. Но ако възникне възпалителен процес на пикочните пътища, усложненията могат да бъдат такива: развитието на прееклампсия, еклампсия или токсикоза, увеличава риска от спонтанен аборт и плацентарна недостатъчност.

Необходимо е да се обърне внимание на факта, че някоя от инфекциите може да бъде предадена на бебето от тялото на майката за кратък период от време, особено в ранния етап на бременността. Ако терапията на основното заболяване не започне навреме, може да се диагностицира дори вътрематочна фетална смърт.

За лечението на днешния ден

В периода на изчакване на бебето, всеки вид лечение трябва да се подхожда много внимателно, защото много лекарства могат да навредят не само на бъдещата майка, но и на трохите. Веднага след като в урината се появи лигавична утайка, е необходимо незабавно да посетите лекар, за да определите коренната причина за това състояние.

Особена опасност може да бъде неконтролираният прием на лекарства през първите три месеца на „интересна позиция“. В края на краищата именно в този период се поставят основите на всички системи и органи на бъдещия човек.

Ако проучването показа, че бъдещата майка има цистит, трябва да се вземат антибактериални средства и уросептици. Жената трябва да пие много течности. Бульони от диуретични и противовъзпалителни билки - шипка, овес и други ще дойдат на помощ.

Ако се открие пиелонефрит, тогава са необходими антибиотици, които само един лекар може да предпише, като оценява вредите и ползите за всяка бременна жена поотделно. Помощ билкови лекарства, nalidixic киселина. В някои случаи терапевтичният режим може да се разреди с препарати от нитрофуран.

За да избегнете камъни и пясък, трябва да следвате специална диета. Болни ще бъде назначена в зависимост от химичния състав на камъните.

Препоръчително е да не се използват инструменти, които разтварят образуванията и разрушават камъните с помощта на литотрипсия на ударни вълни. Всъщност, докато чакат бебето, тези техники могат да предизвикат спонтанен аборт.

Опитваме се да предотвратим

За да се предотврати ситуация, при която слузта се появява в урината по време на бременност, бъдещата майка трябва да следва само няколко препоръки:

 • да не вдигате тежки предмети, да не получавате напрежения и да не бъдете прекалено студени;
 • спазване на предписаната диета;
 • Не пропускайте посочените ултразвукови изследвания и планираното доставяне на урина;
 • се опитват да поддържат активен начин на живот, да се занимават със специална гимнастика;
 • ако изведнъж се появят симптоми на беда, веднага отидете на лекар;
 • ако няма синдром на оток, пийте колкото е възможно повече течност;
 • да се хранят правилно, с изключение на мастни храни, трябва да има значително количество пресни зеленчуци и плодове в менюто;
 • Не понасяйте и изпразвайте пикочния си мехур веднага след като е пълен.

Най-компетентният подход към раждането на здраво бебе е планирането на бременността. Лекарите препоръчват още половин година, или дори по-рано, да преминат през всички изследвания и да преминат препоръчаните тестове. Ако се установи патология, особено в пикочните пътища, са необходими превантивни и терапевтични мерки.