Кога се празнува Денят на пчеларя?
Anonim

Всеки знае, че изразът „работи като пчела“. Но не само пчелите работят: тези, които се грижат за тях и събират сладки лакомства, също са трудолюбиви. Не случайно през 1997 г. президентът на Украйна Леонид Кучма одобри Деня на пчеларя. Сега пчеларите празнуват професионалния си ден всяка година на 19 август. За съжаление, в Русия все още няма такъв празник, затова в статията ще опишем традициите на нейното честване по отношение на Украйна.

Както празнуват празника

Работата на пчеларите винаги е била високо ценена и особено в Украйна. Тази страна произвежда 1/7 от световния мед. Фестивали и културни и развлекателни програми се организират в големи градове на почивка. Лвов и Киев са известни със своите мащабни панаири и изложби на пчелни продукти и изпълнения на фолклорни аматьорски групи.

На Деня на пчеларите се помнят първите двама пчелари - Николай Витвицки и Петър Прокопович. В градовете се провеждат конференции, фестивали и шествия на пчеларите, провеждат се срещи на кръгли маси. На фестивалите се представят пчеларски продукти от украински пчелари и фирми, се опитва мед и се представят нови книги за пчеларството.

Денят на пчеларя в Украйна се чества не само от професионалисти в пчелите за разплод, но и от аматьори. Експертите изчисляват, че 5 милиона пчелни семейства работят в пчелини в страната, но никой не знае колко пчелари в страната. Празникът е създаден така, че хората да познават своите производители и да купуват качествени продукти. И пчеларите на този ден не само поздравяват един друг, но и обменят опит.

Ден на пчеларя и Преображение Господне

В Деня на пчеларите православните християни празнуват Преображение Господне, иначе се наричат ​​Ябълкият Спасител. По традиция църквите освещават мед и ябълки. Пчеларите специално освещават кошера преди студа, така че потомството им да има добра зима. В нашата страна Господното преображение се извършва и с освещаването на ябълки и мед. Следователно, можем да кажем, че денят на пчеларя в Русия на 19 август е годишно.
Пчеларство в Русия

Дори нашите предци добиваха восък и мед, търсейки кошера от диви пчели. Пчеларството започна да се разпространява в Хвеке. Нашият мед и восък, заедно с кожи, бяха основният износ. Според изчисленията на пчеларя Vitvitsky, през XVI век, Русия произвежда 10 милиона тона мед. Заради огромните гори, поляните, поляните с преобладаване на мед имаше голяма медна база.

Производството започна да пада с въвеждането на редовната защита на горите от Петър I. След появата на керосина, както и развитието на производството на захар и цвекло, пчеларството се провали. От 40-те милиона пчелни семейства, произвеждащи мед в началото на деветнадесети век, само 18 милиона остават.

В бъдеще се наблюдава увеличаване на пчелните семейства, които зачеркват войната от 1940-1945 година. От 1960 г. пчеларството съществуваше за сметка на държавни и колективни пчелини, които увеличиха обемите на производство. До 1989 г. броят на пчелните семейства достигна 8, 5 милиона.

Денят на пчеларите е много необходим за нашата страна, въпреки че не е официално признат в Русия. Пчеларите се нуждаят от подкрепа и внимание към тяхната упорита работа. Тогава количеството и качеството на медоносните и пчелните продукти ще нарастват многократно.