Видове котки: какво трябва да знаете за домашните любимци
Anonim

Котките са сладки, общителни и непретенциозни домашни любимци. С правилния подход към тяхното съдържание, тези животни могат да бъдат отлични приятели.

Поддържането на котки е важен въпрос за всеки, който ще закупи това животно. Бъдещият собственик трябва да е готов да се грижи за котката, да плаща поне половин час на ден за домашния си любимец. Преди да въведете котенце с новия си дом, трябва да обмислите много подробности.

Решете къде ще бъде домашният кът. Това не трябва да бъде коридор: коридорът едва ли е подходящ за такива цели. Къщата на котето трябва да се постави там, където има малко шум, няма силни миризми и без течение. Идеалното място - хол или спалня. В помещението, където ще живее котенцето, не трябва да е тъмно, а поне понякога да се излъчва.

Подготовка на жилища

Първите дни в новата къща - стрес за котето. Той трябва да бъде внимателен и внимателен към него. Вземете предвид характеристиките на домашния любимец, който принадлежи на определен вид котки. Не прекалявайте с прегръдки и игри - нека животното свикне с вас, с миризмата ви. За това ви трябва поне няколко дни. Домашният любимец ще бъде усвоен, ще научи неща у дома. Най-доброто от всички, ако до този момент апартаментът ще бъде подготвен.

Подготовката е да се премахнат всички опасни предмети: жици, остри неща, пукнатини, където можете да се изкачите. Колкото по-малко остават такива места, толкова по-безопасно е вашето коте. Под влиянието на стреса котките често се крият. Опитайте се да намалите броя на местата, където не можете да се изкачите, за да получите домашен любимец. Можете да оставите килера отворен, поставяйки много неща на дъното. Котки като вълнени пуловери и пуловери или просто "пухкави" тъкани. Заобиколен от такива неща, животното бързо ще обича вашата миризма и ще се чувства комфортно. Много добре, ако меки дрехи ще бъдат под ръка, когато котето е самотно или тъжно. Котките й смачкват лапите, мъркат и се успокояват по този начин. Тези неща им напомнят за домакин, който е мил и нежен с тях.

Здраве на домашни любимци

Здравето е специална тема. Необходимо е непрекъснато да се следи благополучието на домашния любимец: как яде, отива до тоалетната, ако прекалено много вълна падне. Препоръчва се веднъж годишно да посетите ветеринарна клиника и да се инокулирате. Това е скъпо, но много по-добре от това да оставите котката да се разболее.

Стерилизацията е етап от живота на всяка домашна котка. Когато котенцата растат, те започват период на сексуално развитие. Домашен любимец се чувства зле, особено ако няма други котки, с които да може да общува и да прави потомство. Ако в плановете ви няма кръстове, уверете се, че котката е стерилизирана или кастрирана (ако е котка).

Не се притеснявайте за социалната адаптация на животното след операцията. Че котките, които ходят на улицата и общуват с други домашни любимци, не боли.

Породи и техните характеристики

Различните породи котки имат своя собствена история. Естеството на домашния любимец може да зависи не само от собственика, но и от породата. Така че, има сортове котки за тези, които обичат да пътуват. Тези котки нормално понасят самотата и винаги намират нещо, което може да направи без домакин.

Мейкунците и абисинските котки понасят добре самотата, тези породи са много интелигентни и способни да решават различни ежедневни задачи.

Има сортове котки за хора, които водят заседнал начин на живот, постоянно са у дома. Такъв домашен любимец просто няма да ви позволи да се отегчите: редовни игри, разговори с животни и много други - това е само малка част от това, което собственикът очаква. От тези породи - сиамски, египетски мао.

Мей-кунс и екзотични породи

Тази порода е най-голямата по размер. В тегло, тези котки могат да достигнат до 18-20 кг. Мей-кунс лесно се справя с отварянето на врати, чекмеджета и т.н. Оставяйки тази котка сама у дома, собственикът може и да не се страхува, дори и да забрави да му даде храна.

Има и такива, които смятат, че редки котки са подходящи за комфорт и уют. Става дума за много скъпи породи, които се отглеждат чрез пресичане на диви котки. Такива домашни любимци обикновено изглеждат като малки бели леопарди или пуми. Въпреки родословието си, тези котки могат да бъдат много арогантни в природата и да не се разбираме с вас. Затова трябва да внимавате за реакцията на коте, когато го изберете.

Екзотичната и бенгалската котка принадлежат към редки породи. Цената на такива котенца е много висока (от 5000 до 50 000 рубли) и не винаги се оправдава.

Домашни котки

Бездомните животни, които често се качват и отвеждат в домовете си, често се оказват по-добри и нежни от родословните. Такава котка си спомня какъв живот е имал преди, така че тя оценява собственика, неговата грижа.

Често има бездомни котки, които имат родословни екземпляри в рода, така че те могат да изглеждат много красиви.

Комуникация с домашни любимци

Много хора казват, че котките лекуват. Но в действителност - това е най-често въпрос на самохипноза. Тъпването на любимото животно може да се успокои, можете да го слушате безкрайно. Като цяло, тътенът на котката означава много неща едновременно: животните го правят, когато се чувстват добре, неспокойни или боли. За тях този процес е защитна реакция към дразнител, който им помага да се възстановят по-бързо. Затова бъдете внимателни към поведението на вашия домашен любимец и не третирайте неговата реакция еднакво.

При котките, както и при хората, мъдростта идва с възрастта. Тя не зависи от вида на котките. Ако вашият домашен любимец е смутен от отношението на потребителя - бъдете сигурни, с възрастта ще мине. Когато котката стане по-мъдра, тя ще започне да ви оценява повече.

Ако решите да имате котенце, бъдете готови да срещнете редица трудности. Грижа, лечение, почистване на животни, игри с него отнемат много време, така че собственикът трябва да е готов да го похарчи. Когато избирате животно, обърнете внимание на поведението му, как изглежда. Бездомни котки или родословие - няма значение дали търсите приятел и спътник във вашия домашен любимец.