Как да си направим рафт под телевизора със собствените си ръце
Anonim

Наскоро придобита ултрамодерна плазма, но сега не знаете къде да я поставите? Или просто решихте да направите свой собствен телевизионен рафт? Чертежите от нашата статия ще ви помогнат да реализирате плановете си. Също така тук ще намерите много съвети за това как да направите дизайн за инсталиране на модерен телевизор. Такава информация ще бъде полезна в по-голямата си част на начинаещите изобретатели, но професионалистите също могат да намерят тук нещо полезно за себе си.

В коя стая е подходящо да се изгради рафт?

Човек, който е решил да направи рафт под телевизора на стената със собствените си ръце, трябва да знаете, че този дизайн няма да изглежда еднакво подходящ във всяка стая. Например, тя не трябва да се намира в коридора, банята и тоалетната. Но дневната, спалнята и кухнята са идеалните стаи за гледане на любимите ви телевизионни предавания от удобен ъгъл. В спалнята можете да направите дизайнерски рафтове, които ще служат не само като надежден дизайн за любимото ви устройство, но и за реална интериорна декорация. Въпреки това, в този случай, се препоръчва да се вземе предвид цялостната ситуация, така че да се хармонизира със стила, в който дизайнът на спалнята.

Също така, някои рафтове могат да бъдат изпълнявани не под телевизора, а около него. Такива устройства се окачват на стената с помощта на специални скоби, а електронното устройство започва да изглежда като в ниша, заобиколена от всички страни с голямо разнообразие от неща, разположени по рафтовете. Такъв дизайн би бил подходящ за повечето съвременни интериори, но все пак си струва да се мисли два пъти, преди да направи такъв дизайн със собствените си ръце.

Място на рафтовете у дома

Не може да реши как да постави рафтовете под телевизора на стената? Подобен въпрос е зададен от много нови изобретатели. Това не е изненадващо. Стенният рафт трябва не само да изглежда хармонично на фона на други интериорни предмети, но и да има практическа цел. Ако поставите телевизора твърде високо, картината ще бъде твърде тъмна, така че не забравяйте да разгледате не само характеристиките на продукта, но и физиологичните характеристики на човека.

Както знаете, препоръчителното разстояние за гледане на телевизия е 3-4 диагонала на екрана. Това означава, че ако сте закупили плазма с диагонал от 100 сантиметра в спалнята, трябва да направите рафтовете за устройството на разстояние най-малко 3 метра от леглото. В противен случай вие постоянно ще усещате дискомфорт в очите си и зрението ви ще отслабне с течение на времето. Също така не се препоръчва да гледате телевизия под ъгъл, по-голям от 30 градуса.

Видове модерни телевизионни рафтове

В зависимост от функционалното натоварване на стаята, в която планирате да гледате телевизия, рафтът за телевизора може да има различно местоположение. Това означава, че не трябва да се поставят твърде обемисти структури на места, където вече има много мебели. В допълнение към вече споменатите стенни рафтове, можете да направите и следните опции:

  • Подово разположение;
  • спряно;
  • ъгъл.

Вие също трябва да вземете под внимание наличието или отсъствието на задните и страничните стени, които имат по-декоративна цел от практическата. В допълнение, много рафтове имат няколко нива, които ви позволяват да поставите високоговорители, DVD плейъри, игрови конзоли, музикални компактдискове или прости декоративни елементи като фигурки или изкуствени цветя под телевизора.

Какви материали мога да използвам?

Мислех за това, което да направите рафт под телевизора със собствените си ръце? Има огромен брой различни материали, които ви позволяват да реализирате най-смелите идеи и идеи. Разбира се, необходимо е да се вземат предвид характеристиките на даден материал. Например, не си струва да се рискува с производството на стъклен рафт под единицата, който тежи няколко десетки килограма, тъй като едно погрешно движение по време на работа може да доведе до счупване не само на рафтовете, но и на телевизора. Най-популярните материали за такива структури днес са:

  • органично стъкло и пластмаса;
  • трайно закалено стъкло;
  • дърво, MDF, ПДЧ;
  • гипсокартон.

Можете също така да направите продукт от мрамор, бохемски кристал, махагон и други скъпи материали, ако имате достатъчно пари, за да ги закупите. Въпреки че за човек, който никога преди не е правил нищо със собствените си ръце, трябва да изберете по-проста версия.

Списък на необходимите инструменти

За да направите домашен рафт за телевизия, първо трябва да получите всички необходими инструменти, списъкът на които зависи от материалите, които планирате да използвате, за да направите дизайна. Например електрически или ръчен мозайката е идеална за работа с шперплатни листа и дърво, а българската и заваръчната машина ще станат незаменими, ако планирате да използвате метални части за строителството.

Ако не разполагате с някой от инструментите, тогава силно не се препоръчва да използвате различни "алтернативи" (вместо отвертка с самонарязващи винтове - чук и пирони), тъй като това може значително да повлияе на качеството на бъдещия продукт. Най-добре е да поискате необходимите инструменти от приятел или приятел, или като крайна мярка, да ги закупите в сграда (цените са много по-ниски отколкото в магазините за хардуер).

Създаване на чертежи

Преди да започнете процеса на изработване на рафтове под телевизора със собствените си ръце, трябва да създадете компетентни чертежи, които ще работят. Размерът на бъдещия продукт трябва да произлиза от мащаба на плазмата, която се планира да бъде поставена на рафта, както и от индивидуалните предпочитания на капитана. Струва си да дойдем на този етап с голяма отговорност, тъй като дори и най-малката грешка в изчисленията може да доведе до факта, че детайлите просто не се вписват заедно, което води до необходимостта да се преработи проектът отново.

По-горе можете да намерите чертеж на най-простия рафт под телевизора, който всеки може да направи. Както можете да видите, той е предназначен за поставяне на пода, но значително предимство на този дизайн е високата надеждност. Рафта може да издържи до 100 килограма тегло, дори ако производството ще използва обичайния лист от шперплат. Освен това има няколко удобни рафтове, на които можете да поставите компактдискове с филми, книги или различни декоративни елементи.

Тайната на висококачественото рязане

След като чертежите се създадат, можете да продължите с производствения процес. Ако решите да направите рафт под телевизора със собствените си ръце, като използвате лист шперплат или дърво, най-добре е да изрежете всички необходими части с помощта на циркуляр или електрически прободен трион. Въпреки това, не забравяйте да се третират всички места на нарязани с шкурка, така че да не се режат в процеса, а след това ги лак или ги покриват със специална лента мебели.

Що се отнася до тайната на рязане материал, това е съвсем проста - трябва толкова здраво, колкото е възможно да се определи лист от шперплат от всички страни, а не просто да го постави на пода. Ако имате помощници в къщата, а след това се считат за късмет. В противен случай ще трябва да използвате импровизирани клипове, които няма да позволят на материала да се движи по време на процеса на рязане.

Закрепване на рафта към стената

Тази тема повдига най-много въпроси за начинаещи изобретатели, така че не можахме да я докоснем в статията си. Ако сте успели да направите стенен рафт, тогава трябва да се погрижите за висококачественото закрепване, защото то е също толкова важно, колкото и качеството на самия дизайн. Най-добре е да се използват специални желязо ъгли за тази цел - те са монтирани бързо, са евтини, и най-важното - те дават на капитана увереност, че неговият продукт няма да се счупи под тежестта на прикачения файл. Можете също така да закупите няколко скоби за монтаж, като ги монтирате в стената с бормашина и дюбели.

Видео и заключение

Надяваме се статията ни да ви помогне да разберете как да правите и как да поставите рафтовете на стената под телевизора. Ако все още имате въпроси, препоръчваме ви да прегледате кратък видеоклип, в който има много полезна информация за това. Ако никога не сте правили рафт за плазма, тогава не забравяйте да го погледнете - няма да съжалявате. Също така, не забравяйте да се вземат предвид по време на производството на анатомични характеристики на човешкото око, така че полкът не просто се вписват във вашия интериор, но също така ви позволява да гледате телевизия от удобен ъгъл.