Какво представляват интерактивните игри?
Anonim

За деца на възраст от 3 до 7 години интерактивна игра е изключително ефективен и ефективен метод на обучение. Тя ви позволява леко да разкажете на децата за света около тях, да представите героите на приказките и в същото време да ги учи да си взаимодействат помежду си за постигане на крайната цел. Можете да прочетете за видовете интерактивни игри за деца в предучилищна възраст и как да ги провеждате в тази статия.

Какво е това?

Съвременното общество се основава на комуникация. От междуличностните отношения зависи кариера, свободно време, семейство - всички най-важни области на човека. "Не разполагайте със 100 рубли и 100 приятели" - тази поговорка само засилва необходимостта от интерактивни игри. И така, какво е това? Игри в интерактивен формат - това е дейността на предучилищните деца, която се провежда под ръководството на преподавател и е насочена към познаването на света и решаването на задачите с помощта на колективната работа.

Такъв формат на играта ви позволява да научите децата да имат безконфликтна и продуктивна комуникация с връстниците си, да станат доброжелателни и толерантни. Основната тема в интерактивната игра са децата. Най-добре е да им се осигури удобна позиция и пълна липса на разсейване. След като обяснят правилата на играта, децата трябва да си взаимодействат, задачата на педагога е да насочва внимателно процеса в правилната посока.

Не бъркайте интерактивна игра с ролева игра или бизнес. В първия вариант определени роли и ситуации се възлагат на всички, а вторите са насочени към развиване на бизнес умения и умения за водене на преговори. Интерактивните игри от своя страна обучават напълно различна - конструктивна комуникация с другите.

Видове игри

Сред разнообразието от игри за деца в предучилищна възраст с интерактивен елемент са следните видове:

 • Игрите, базирани на приказки, са популярни в предучилищните институции. Такива изпълнения са разбираеми за децата, защото те притежават известни от детството им герои. Само в случай, че преди да проведете подобна игра, трябва да имате подготвителен урок, който да напомня на децата за героите от историята. Водещите въпроси от учителя ще помогнат на децата да си спомнят сюжета и значението на приказката.
 • Игри, които представят децата пред външния свят. За деца в предучилищна възраст темите са по-прости: „Домашни любимци“, „Твърди меки“, „Кой живее в гората“ и т.н. излезе на върха. С помощта на поетична форма (най-добре се възприема от ухото), възпитателят поздравява децата и обяснява какви ще бъдат правилата.
 • Игрите с помощта на презентации или интерактивни бели дъски успешно допълват урока и го правят по-забавен и интуитивен. За учениците в презентацията могат да се включат колективни и аритметични задачи, както и за по-малките деца, животински образи и различни викторини. Въпреки това, като се използва компютър, не забравяйте за основната цел на една интерактивна игра - да се установи комуникация между децата.

Цел и полза

Интерактивните игри за деца имат ясни цели:

 • Подобряване на комуникативните умения на детето.
 • Оставяйки го да знае по-добре себе си и децата около него.
 • Научете да изпълнявате задачи с помощта на колективни дейности.
 • Да овладее основните жизнени правила на обществото.
 • Научете по-добри учебни материали.

Но основната цел на интерактивната игра на децата е развитието на уменията за успешна и продуктивна комуникация с връстниците. В края на краищата, общувайки, детето не само учи заедно, за да постигне поставената задача, но и получава обратна връзка, която формира неговия образ на себе си. Трудно е да се надценява стойността на този вид дейност, а в много детски градини и други образователни институции този начин на комуникация е задължителна част от програмата.

Интерактивни игри за деца в предучилищна възраст

Най-лесната версия на играта е вариация на темата за приказката за ряпа. Децата се учат да общуват помежду си, използвайки изражения на лицето и жестове. След малък подготвителен урок, по време на който учениците припомнят героите и сюжета на приказка, започва основната част. В хода на децата й е дадена задачата: да изгради карти с герои в същия ред, в който те се появяват в приказката. Затрудняващ елемент е забраната за използване на думи: децата трябва да използват само жестове и изражения на лицето.

Друга възможност за интерактивна игра е урокът „Домашни любимци“. С помощта на анимационни филми, стихотворения или приказки, децата в подготвителния урок се запознават с избраното животно. След това започва следващият етап: децата при пълното им разположение са снабдени с маса с хартия, лепило и бои. Децата са разделени на екипи от по 2-3 души. Заедно те трябва да направят образ на животно или птица. Учителят в този случай не бива да се намесва по никакъв начин в играта, той е определен като наблюдател. След играта се провежда дискусия за резултатите, учениците обменят впечатления помежду си и обсъждат грешките и действията на другите.

За деца в начална училищна възраст

Играта с интерактивни елементи ще бъде напълно различна за децата в началното училище. На тази възраст момчетата вече знаят много и знаят как, и следователно задачите за тях ще бъдат по-трудни. Ето пример за няколко интерактивни игри за училището:

 • Тема: "Какво може да бъде опасно в света наоколо." Учениците трябва да се разделят на групи: „ястия“, „домакински уреди“, „дрехи“ и „мебели“. Всяка група от деца трябва, с помощта на учител, да посочи опасните предмети в ежедневието, които могат да бъдат вредни, ако бъдат третирани погрешно. След това децата разглеждат презентацията по тази тема, като консолидират своите знания.
 • Интерактивните игри, свързани с карикатурите, са много подходящи за ученици. Използвайки героите от анимационния филм "Маша и мечката", можете да привлечете вниманието на децата от по-ниските класове и да ги направите по-активно включени в играта. След малък подготвителен урок, който обхваща темата на интерактивната игра „Къде работи въздуха“, децата се разделят на групи и заедно с Маша и мечката пътуват по чудесно пътешествие по света. Всяка група трябва да посочи изобретенията на човек, който работи с помощта на въздуха. Съпътстващият процес е интерактивна презентация.

Настолни игри

Интерактивните настолни игри станаха много популярни, в които всеки играе с удоволствие - от млад до стар. Тя изисква определена постоянство и концентрация, така че минималната възраст на децата за такива класове е 4-5 години. Съвременният свят на настолните игри предлага широк спектър от дейности, които не само ще забавляват компанията, но и ще ви помогнат да научите нови неща или да укрепите материала. Думата "интерактивна" в заглавието показва обратна връзка или всяко взаимодействие. Често тези настолни игри реагират на действията на децата и ги насърчават да развиват гъвкавост, фини двигателни умения и координация. Ето един пример за такива ползи:

 • Добре познатата игра "Операция", в която детето трябва внимателно да премахне болестта, без да докосва здрави органи. Това забавление не само развива координацията, но и помага да се научат имената на човешките вътрешни органи.
 • "Лов на акули" - игра на дъска, която се състои от игрално поле, чипове, четири риби и гладна акула. Играчите се редуват, хвърляйки чипове. Падналите оцветени страни на кубките показват риба от същия цвят. Те трябва да имат време да се движат, преди да бъдат изядени от гладна акула. Играта не носи специален преподавателски товар, но е много популярен сред децата.
 • Crocodile Dentist е забавна игра, в която болен крокодил трябва да бъде натиснат на свой ред върху всичките си зъби, избягвайки болните, ако е възможно. Ако се качите на него, крокодилът незабавно ще затвори устата, което ще означава загуба. Играта тренира сръчност и координация.

Игри, допълнени от презентация

Съвременните съоръжения, които са оборудвани с училища и детски градини, значително увеличават ефективността на интерактивните игри. Поради спецификата на вниманието, компютърните презентации трябва да се използват вече в класната стая с по-малките ученици. Те могат да повишат степента на учене и ефективност на целия урок. Презентацията може да се използва като допълнение към интерактивната игра и като самостоятелна част с задачи, въпроси и викторини. В момента има много примери за интерактивни презентации по всяка тема в мрежата.

Дидактически игри

Не бъркайте интерактивните игри за класове с дидактични игри. На първо място така или иначе има комуникация, взаимодействие. Във втория, основният елемент е активното познание, последвано от оценка. Примери за дидактична интерактивна игра могат да бъдат разглеждани:

 • Игри с елементи. Децата трябва да вземат предмети със същата форма, размер и т.н.
 • Вербалните дидактически игри обикновено са насочени към подобряване на произношението, разширяване на речника на децата.
 • Играта с печатни платки се извършва с помощта на визуални помощни средства. Най-често това са двойките карти и Мемори, които обучават паметта и наблюдението на детето.

Алгоритъм за създаване на игри

Всички интерактивни игри съдържат специфичен алгоритъм, който трябва да се спазва при създаването на скрипт. По време на играта децата трябва да следват следните точки:

 • Получаване на знания - преди урока е необходимо да се обяснят основите на конструктивната комуникация, начините и начините за постигане на желания резултат.
 • Анализът на поведението на другите деца в хода на играта помага на детето да осъзнае намеренията на другите и да развие съпричастност и отношение към другите.
 • Тогава детето трябва да изгради стратегия за постигане на желания резултат и да се придържа към нея по време на интерактивна игра.
 • И накрая, когато с помощта на колективните усилия и насоки на настойника целта ще бъде постигната, играта се счита за завършена.

Използвайки този метод, можете да излезете с интерактивна игра за всяка тема. Малко въображение и творчество - и вие ще имате уникален метод за отглеждане на дете.

Препоръки на преподавателите

Учените отдавна установиха, че човек абсорбира 80% от информацията с помощта на очите, а само 15% с помощта на слуха. Затова в препоръките се препоръчва учителите да използват визуални печатни материали или презентации. Те повишават мотивацията на децата и им помагат по-добре да овладеят изкуството на междуличностната комуникация.

Също така не трябва да забравяме, че децата трябва да постигнат поставената задача чрез колективна работа, а намесата на възрастен в този процес трябва да бъде минимална. Задачата на учителя е да подготви децата за урока, да си постави цел и само малко, ако е необходимо, да ги насочи по време на играта. Ако тези условия са изпълнени, ползите и последиците от една интерактивна игра няма да са дълги.

резултати

Всеки педагог и възпитател биха искали учениците им да бъдат успешни и подготвени за сериозни изпитания извън училището. За ефективно решаване на проблеми в зряла възраст, често е необходимо само едно - комуникация. Интерактивните игри за началното училище спомагат за развитието на тези качества в предучилищна възраст и по този начин залагат основите на тяхното успешно бъдеще.