Когато се празнува деня на шофьора
Anonim

Днес водачът е отговорна и необходима професия. Има и ден на шофьора, който според дългогодишната традиция се празнува в последната неделя на октомври. Нека да разберем повече за този празник.

История на външния вид

През 80-те години автомобилната индустрия започна да празнува професионалния си ден. Той се установява с подходящ указ. След разпадането на СССР в някои страни (Украйна, Беларус), денят на водача остана, а в други - беше отложен за друга дата или напълно забравен.

В Русия, до 2000 г., тържествената дата беше съчетана с Деня на работниците в пътния сектор. В XXI век, денят на водача се превърна в отделен празник. Тя не я направи по-малко популярна.

Както бе отбелязано

В различните страни, градове, региони, датата се отбелязва по различен начин. Организират се колоритни паради, състезания по професионални умения, тържества, маневрени състезания, автомобилни изложби.

Някои предприятия от автомобилната индустрия в Деня на шофьора измислят първоначалното си забавление. Например, повдигане на кофа с вода с кофа за багери и завъртане около оста на машината, затваряне на кибритена кутия с кофа. Често в градовете има паради на официални превозни средства. Те включват полицейски и линейки, спешни бригади и министерства, автобуси и таксита.

Много шофьори са поканени на високоскоростно маневриране, където могат напълно да покажат таланта си на шофиране. Има много упражнения, но основните са змия, завой, общ коридор, вход за бокс. В състезанията на Деня на водача участват не само автомобили, но и камиони, автобуси и дори колесни трактори.

С нестандартни митници може да се отдаде картинг център под наем, където всеки може да се почувства като член на "Формула 1". Пиенето на алкохол на такива събития е забранено. Сред наградите най-забележителните позиции са автомобилните предмети: прелести, химикалки, тетрадки, календари с тематични символи.

Необичайната традиция на празника, която се появи на Деня на водача през 2013 г. (27 октомври), е рисуването на гуаш на автомобили от млади художници. Машините не се влошават, но удоволствието се получава и от децата, които рисуват, и от възрастните, които наблюдават процеса.

Какво да дадем

Можете да направите почивка незабравима по няколко начина:

  • да представят сертификат за екстремен урок по шофиране;
  • овладеят необичайни видове оборудване: квадроциклет, segway, балон, бъги, резервоар, спортен самолет, бронирано пехотно превозно средство;
  • да предложи пътуване през тежък терен на АТВ с опитен инструктор;
  • дарявате радио, прахосмукачка за автомобили, комплект инструменти, GPS-навигатор, отопляема мантия и други необходими неща;
  • измийте и полирайте колата, правете салон за химическо чистене.

Денят на водача е огромен празник. Смята се, че това е неговата и пътна полиция, както и водачите на товарен и пътнически транспорт, както и специалисти по пътни услуги, и само автолюбители. Ако не знаете коя дата е денят на шофьора, не забравяйте, че тържествената дата се пада на последната неделя от октомври. Не забравяйте да поздравите любимите си хора в този ден.