Малък плод - патология или особеност на конституцията? Седмично тегло на плода
Anonim

Всички хора са различни: цвят на кожата, дължина на косата, височина, строеж. И това е добре. Нещата обаче са различни с децата. Още преди раждането на дете има определени норми за развитие, а отклонението от тях е сигнал, че нещо не е наред с бебето. Решаващият показател е теглото на детето, защото плодът с ниско тегло е проблем, който понякога може да засегне живота.

Ниско тегло

Вече знаем, че ниското тегло на детето е проблем, но това, което е, не е напълно ясно. От самото име е ясно, че основният проблем тук е липсата на тегло на детето. Когато раждането започва в определено време, а теглото на детето не е повече от 2500 грама - теглото на плода. Хипотрофията не е непременно придружена от едновременно намаляване на размера на бебето. Често - недостатъчно тегло - сигнал за отклонение на плода в утробата.

18 акушерска седмица на бременността

Едно дете в утробата до този момент вече е с 12-14 сантиметра, а теглото му е около 150 грама. Тялото става по-пропорционално, фалангите по ръцете и краката вече са се образували, скелетът на бебето продължава да се осенява.

През този период в тялото на детето вече се произвеждат имуноглобулин и интерферон. От което следва, че след 18-та акушерска седмица на бременността, самото бебе може да се защитава срещу инфекции и болести. Това намалява риска от спонтанен аборт. Както и липсващия аборт.

Зародишът вече прави разлика между звуци и гласове, сърдечният мускул е почти завършил, а лекарят, водещ бременността, може да използва ултразвуково изследване, за да провери сърцето за липса на болести. Силата и мускулният тонус се увеличават, което позволява на бебето да се отдели по-силно от стените. Това е времето, когато майката преживява първите движения на детето.

Организационни въпроси

Често "в интересна позиция" възниква въпросът: "На какъв период от бременността са регистрирани?" Експертите казват: колкото по-скоро, толкова по-добре. Има три причини, които подкрепят това убеждение:

  1. Основните системи и органи започват да се формират в първите 14 дни след оплождането. Майката е строго забранено да пие алкохол, пуши и пие лекарства. Необходимостта от вземане на витамини се увеличава, така че веднага след положителен резултат на теста, е необходимо да се посети гинеколог възможно най-скоро, така че той може да назначи курс на витамини.
  2. Имунитетът по време на бременност е значително отслабен, така че рискът от обостряне на хроничните заболявания се увеличава. През този период неразположението е опасно за развиващото се бебе.
  3. Когато се регистрирате в гинекологията преди дванадесетата седмица, жена на официална работа ще получи еднократна надбавка от 1/2 заплати.

Ако бъдещата мама се чувства чудесно и няма оплаквания, тогава може да се регистрирате от седмата или десетата седмица. При най-малък дискомфорт и още повече болки в долната част на корема, спешно посетете акушер-гинеколог. Въпреки това, регистрацията трябва да бъде не по-късно от 12 седмици, тъй като от този ден започват сериозните и необходими изследвания. Няма максимален старт на наблюдението, но ако докторът дойде преди самото раждане, той има право да откаже наблюдение. В допълнение, тя е много безотговорна, както по отношение на себе си, така и на бебето.

Отклонение или характеристика на тялото

В медицината има термин "конституционален плод с ниско тегло". В отделни семейства, за цялото поколение се появяват бебета с телесна маса под нормата, но въпреки това няма значителни отклонения в по-нататъшното развитие. Малките деца често се появяват при жени с малък ръст (до 160 сантиметра). В подобна ситуация, в ранните етапи на бременността, момичето е диагностицирано с възможна загуба на тегло. За щастие, бебе, родено с поднормено тегло, което не е достатъчно за нормално тяло, в повечето случаи е напълно здраво, не изпитва никакви затруднения по пътя на отглеждане поради ниско тегло при раждане.

Въпреки това, понякога диагнозата на малкия плод показва силно отклонение на плода по време на бременност - плацентарна недостатъчност. Тази патология е следствие от забавянето на правилното развитие и формиране на детето. По друг начин - фетална хипотрофия. Тя трябва да обърне специално внимание. Хипотрофията се разделя на два типа: симетрични и асиметрични. При първата форма на отклонение всички органи са еднакво редуцирани един спрямо друг. Асиметричната хипотрофия предполага растеж на всички органи, с изключение на мозъка и скелета, които съответстват на този термин. Тази патология може да бъде предотвратена, ако не пиете алкохол, употребявате наркотици, не пушите и не се грижите за здравето си, за да не улови вирусни инфекции.

Причините за появата на леки бебета

Често такава патология като асиметрична хипотрофия се появява в третия триместър, с всякакви затруднения в периода на бременност или с наследствени заболявания при бъдещата майка. Различни заболявания, които засягат промените в кръвообращението, водят до по-бавен растеж на плода и правилно и нормално развитие на плода. Наследствени / хронични заболявания на момичето, по време на които женското тяло страда от интоксикация и липса на кислород, засягат бебето, което увеличава развитието на хипотрофия.

Въпросът за храненето на майката по време на бременността и влиянието му върху развитието в утробата и раждането на дете с ниско тегло е все още отворено. Статистически, момичетата, които постоянно се придържат към нискокалоричното хранене, най-често възпроизвеждат бебета с поднормено тегло. Но не забравяйте данните, които показват, че дори по време на Втората световна война по време на обсадата на Ленинград има деца (доста често) с напълно нормални показатели. Възрастта на бъдещата майка също не е на последно място: момичетата под 18-годишна възраст и след 35-годишна възраст имат много по-голям шанс за недохранване на плода в периода на раждане. За един организъм на доста младо момиче, това е трудно, а по-възрастното тяло на мумия, най-вероятно, вече има хронични заболявания.

диагностициране

При диагностицирането на плода най-добрият вариант е ултразвук. В процеса лекарят разглежда много параметри - състоянието на околоплодната течност, разрушаването на плацентата и по време на допплерометрията, проследява промените в кръвообращението. За да се изясни диагнозата на лек плод, лекарят извършва доплерови изследвания на пъпната връв и кръвоносните съдове на бебето, а също така следи скоростта на кръвния поток.

Лекарят също провежда кардиотокографско изследване, което показва естеството на сърдечните удари у детето, каква е реакцията на собственото му движение или маточните контракции. При получаване на нормални данни в резултат на тези две проучвания (дори при бебе с ниско тегло) детето е здраво.

Болнична помощ

При условие, че по време на бременността на ниско тегло бебе се развива без отклонения, тогава няма нужда да се прибягва до лечение. Въпреки това, с възможен риск, усложнения или всякакви увреждания в развитието, на майката се предписва терапия за заболяванията си, както и възстановяване на плацентарната недостатъчност. На момичето се предписват средства, които разширяват кръвоносните съдове, за да повишат кръвоснабдяването на детето. Освен това се предписват лекарства, които създават малка хипертоничност на матката, така че съдовете да не се прищипват и кръвният поток се подобрява. Домашно тя ще бъде лечение или болница се назначава в зависимост от състоянието на бебето в утробата.

С успешното лечение не бързайте с появата на раждането. Като правило, когато времето е правилно, детето има време да придобие нормална маса. В противен случай (липса на маса на плода), трудът се индуцира изкуствено. Ако бебето е твърде слабо, за да излезе през родовия канал, тогава се извършва цезарово сечение.

Препоръки по време на бременността

Момичето, което носи малко бебе в утробата си, се препоръчва да има гъста и здравословна диета, която е пълна с протеини, обогатени с витамини и сложни въглехидрати. Необходимо е напълно да се премахне психологическият фактор, защото с развитието на плода по време на бременност, момичето чувства различни усещания, включително стрес.

И за да бъдете нервни през този период е строго забранено, момичето и бебето трябва да почувстват спокойствие и комфорт. Ако психологическият фактор не може да бъде елиминиран у дома, лекарите настояват за хоспитализация. Има момичета, които са били в болницата почти през цялата си бременност и се прибират вкъщи само за няколко седмици.

Раждането на

Методът и времето на раждане ще зависят от резултата, който е постигнат по време на лечението. С подобряването и самоакумулирането на теглото на плода в родилния дом, не трябва да бързате, бебето вероятно ще получи желаното тегло за деня на раждането. Но терапията няма да спре до появата му. Ако преди 36 седмици плодът не напълнява, тогава се извършва цезарово сечение. Какъв начин да се роди не е избрана от самата жена, а от наблюдаващия лекар, след като диагностицира състоянието на бебето, теглото тук не оказва голямо влияние: ако детето е слабо, то е цезарово сечение, а ако е мобилно и вероятно здраво - естественото раждане.

Във втория вариант момичето получава спинална анестезия. Новороденото се поставя в люлка с нагряване, а на майката се разрешава да се прибира с бебето само когато теглото на бебето достигне най-малко 2800 грама. След това ще бъде скоростта на тежестта на плода през седмицата.

данни

Детето винаги е голяма отговорност. За 9 месеца, бъдещата майка се грижи и ражда бебето си, след което се грижи за това и го повдига, но преди това все още е необходимо да се роди. Голямо дете или раждане с ниско тегло е неизбежно и има свои собствени тънкости, които момичето трябва да издържи. Когато бременността е необходимо да се придържат към препоръките на водещия лекар, и в никакъв случай не се самолечение. Важно е да се отбележи, че коремът на 4 месеца от бременността, или по-скоро неговият размер, със сигурност не е показател за изследваната диагноза, само лекарят може да определи това и да предпише допълнителен план за лечение и действие.