Нетрадиционни методи за рисуване: петна, пръсти и длани. Класове по рисуване за деца
Anonim

Всеки знае, че рисуването е една от най-обичаните детски дейности. Децата в детската градина рисуват с моливи, четки или дори пръсти. В училище те се опитват да подобрят уменията си, като продължат да създават по-сложни картини.

Има и нетрадиционни методи за рисуване, които са много ценни за децата и техните родители. Много възрастни са скептични по отношение на всичко, което не е включено в общоприетата рамка. Така че, често детето се кара, защото хвърли четка и започна да рисува с ръцете си, мръсни дрехи и ръце. Понякога има ситуации, в които децата, които искат да надхвърлят общоприетите стандарти, рисуват, например, върху тапети, за които по-късно те се наказват.

Тези ситуации не са необичайни, но децата не могат да бъдат упреквани за това. Детето иска да покаже отношението си към света чрез рисуване, да опита нещо ново, да покаже своята индивидуалност. Това е един вид опит за изследване на нови действия, научаване на нещо. Така че децата не развалят тапета или не се замърсяват, но не се ограничават до рамки, опитайте се да овладеете методите на нетрадиционното рисуване с тях.

Когато се прилага нестандартна живопис

За щастие, днес психолозите вече са установили, че нетрадиционното рисуване е от голяма полза за децата. Тя помага да се развива в комплекс, да гледа на света от различни страни. Неконвенционалното рисуване в предучилищна възраст вече е задължително, за такива уроци вече са разработени специални програми.

В училище тази техника се използва много по-рядко. Но ако детето преди това е разкрило творчески способности, то тогава не спира до постигнатото и навлиза в художествена институция.

Нетрадиционната техника на рисуване в средната група на предучилищните институции е различна. Има много методи за такова творчество, всеки от тях носи радост и удоволствие на децата, и най-важното - полза.

Ако се интересувате от нетрадиционна живопис и искате да включите в него дете, тогава не е необходимо да го записвате в определена институция. Можете да провеждате класове с него у дома. Научете какви са нетрадиционните методи на рисуване, изберете този, който ще се хареса на вас и детето, и след това продължете да го овладеете.

Рисуване на петна

Това е един от най-популярните начини за развитие на творческото въображение у децата. Той също така допринася за активирането на мисловните процеси, включването на способността да се мисли логично. Оцветяването с рисуване е начин на творческо изразяване. За да го овладеете, научете детето си да прави цветни петна на хартия. След това, заедно с него, разгледайте произтичащото от това изкуство. Научете детето си да забележи различни изображения в петна. Задайте му някои водещи въпроси. Например, попитайте детето какъв е моделът за него, какво вижда в него.

Магическото петно ​​може да се превърне в пълноправен чертеж. Когато едно дете може лесно да говори с това, с което се свързва неговия образ на хартия, той може да овладее по-сложна версия на тази техника. За да направите това, кръгнете петна с детето или изчертайте някои детайли. Ако сериозно се подходите към този процес, можете да получите цял парцел.

Избор на голямо платно

Много е полезно да промените формата на хартията. Изберете лист, който ще има продълговата форма. Това ще ви помогне да рисувате заедно с детето, без да се намесвате помежду си. На първите етапи създавайте отделни, несвързани изображения. Когато свикнете с тази техника, разпределете задълженията помежду си, кои детайли от картината ще създаде детето и кои части са ви възложени. Резултатът трябва да бъде цялостна картина.

Работата с родителите вдъхновява дете. Той се чувства подкрепа, значението му в творческия процес. Това е важен компонент на хармоничното развитие на детето като личност и част от обществото.

Точки за рисуване

Тъй като децата обичат всичко необичайно и нетрадиционно, рисуването на точки ще бъде удоволствие за всяко дете. Такава техника може да се осъществи с помощта на моливи и писалки, поставени перпендикулярно на празен лист.

Въпреки това, точкова рисунка е най-добре да се използва с боя. За да направите това, вземете мач, почистете го от сяра, увийте върха на памука. Този дизайн ще ви служи с четка. Потопете памука в боята, сложете точките върху хартията, докато получите резултат.

Обикновено съвместната работа на детето и родителите води до създаването на ярка и цветна картина, която не само радва всички участници в процеса, но и напомня за единството на семейството.

Dot рисунката развива способността да се забелязват дребни неща, малки детайли, които са много важни. В допълнение, детето в процеса на творчеството става търпеливо и усърдно.

Метод за пенообразуване и щамповане

Повечето хора смятат, че е необходимо да има четки и моливи за рисуване. Далеч от това. Порест каучук е инструмент, който ще ви помогне да държите клас за рисуване с дете, което ще запомните за дълго време.

Така че децата не се отегчават и реализират творческите си способности, трябва да направите специална четка. Направете различни геометрични фигури от гумена пяна, след това ги прикрепете към химикалки или моливи. След това натопете самозалепващите се четки за боя в боята и създайте картина, като използвате метода на печата.

Когато сте усвоили първоначалното ниво на тази техника, позволете на детето самостоятелно да прецени кои фигури иска да използва в процеса на рисуване.

Не забравяйте, че детето ви просто се учи как да създава шедьоври. Ето защо, не критикувайте детското рисуване. Посочете достойнствата й, така че бебето да има желание да работи по-нататък.

Чертеж на тебешир

Обикновените моливи, които могат да бъдат закупени във всеки магазин за канцеларски материали, предлагат много възможности на детето за творческо творчество. Особеността на този чертеж е, че този метод може да се приложи на улицата.

Творчеството с помощта на пастели би било подходящо да се погледне на асфалт, плочки и дори порцелан. Ако на улицата няма дъжд, можете да добавяте нови детайли към композицията всеки ден, да измисляте и развивате сюжета, да съставяте цели истории, базирани на него.

Нетрадиционното рисуване с деца с моливи значително влияе върху развитието на децата. Те се учат да работят в неограничено пространство, да развиват въображението си, да се опитват да мислят логично, да разкриват творческите си способности.

Тази техника ще донесе най-много резултати, ако участват група възрастни и деца. В този случай рисуването също ще научи детето да работи в екип, без да се опитва да насочи цялото внимание към себе си.

Магически очи на дете

Всички деца вярват в магията. Не бива да разсейвате тази илюзия, по-добре е да създадете истинска приказка за детето.

Детската рисунка ще изглежда по-красива, ако се създаде бързо, за секунди. За да постигнете този резултат, прилагайте техниката на рисуване, която се нарича магия.

Вземете парче от восъчни свещи, сапун за пране или пакет лепило за канцеларски материали и боядисайте върху хартия с тяхна помощ. Не се притеснявайте, ако свещта или лепилото ще се разпадне, следващия път изберете по-качествени инструменти.

След това вземете четка и по-добре използвайте порест каучук или памук, натопете инструмента в боя и го нанесете върху цялото изображение с непрекъснат слой. Поради факта, че текстурата на картината е мазна, детската боя ще падне върху нея не като на хартия. Така ще постигнете, че картината ще се прояви само за няколко секунди пред очите ви.

Децата обичат този вид творчество, защото стават истински магьосници. Много често, такава техника привлича детето толкова много, че той не спира на обикновените детски рисунки, развивайки уменията си, прехвърляйки го в зряла възраст.

Създаване на обемни изображения

Урокът за рисуване най-често се провежда чрез предлагане на децата да създават изображения на самолет. Въпреки това, процесът на творчеството е много по-интересен, ако резултатът е обемни цифри.

Морските камъчета са идеален инструмент за рисуване. Те са толкова гладки, че всяка боя попада върху тях равномерно. Образът, който детето ще създаде, зависи от неговата фантазия и формата на камъчето.

Най-често с помощта на такава техника усвояват нетрадиционното рисуване на зеленчуци, плодове, насекоми, гъби или дори животни. В бъдеще камъчетата могат да бъдат лакирани, така че паметта за свършената работа да остане завинаги. Най-вероятно получените играчки ще бъдат полезни за детето повече от веднъж, тъй като те могат да участват в много детски дейности.

Рисуване на пръсти и длани

Много родители имат негативно отношение към желанието на детето да създава с помощта на пръстите и дланите. Този метод обаче е наистина добър, защото дава на детето пълна свобода на действие.

Но пръстите слушат децата много по-добре от четките и моливите, така че резултатът от това творчество е много по-ефектен. Много по-добре, ако научиш детето да се справя не само с показалеца, но и с всички останали и дори с дланите. Това ще помогне на детето да отвори нови граници на творчеството, да развие въображението си и да се научи да създава нови образи.

Не пренебрегвайте възможността да работите с деца. Колективното творчество ще позволи на детето да се почувства част от екип, да види важността и значението му, да се присъедини към екипа и да осъзнае любовта ви. Не се притеснявайте за замърсени ръце или дрехи, защото това не е най-важното, основната ви задача е да осигурите хармонично развитие на вашето бебе.

Монотопията като оригинален метод

Монотопията е начин за извънредно рисуване, което днес рядко се използва. Обикновено родителите просто не искат да създават допълнителни трудности за себе си, като усвояват нова техника. Междувременно, децата са лудо влюбени в начина на монотопия.

Същността на метода се състои в това, че поставяте изображението с дебел слой върху целофана, след това го преобръщате с образец надолу и се притиска към хартията. Резултатът е две изображения. Понякога картината се отпечатва само на хартия, а понякога остава на целофан.

Това е интригата на бъдещия резултат, която привлича децата към тази техника. Никога няма да разберете каква картина получавате. Процесът на съвместно творчество не само ще развие въображението на децата, но и ще ви даде много удоволствие.

Влажна хартия за размазани изображения

Често децата в желанието си да създават са много по-добри от възрастните. Ако детето иска да се научи как да създава, например, мъгла, дъжд, залез, вода и подобни изображения, тогава е по-добре да го научиш да рисува върху мокра хартия.

Не го правете прекалено мокра, защото картината може да не работи. Достатъчно е да вземете парче памук, да го намокрете с вода и да направите хартията леко влажна. Това платно е подходящо за създаване на неясни изображения. Ако детето ви иска да усъвършенства тази техника, то в бъдеще има шанс да стане истински художник.

Рисуване върху плат

Рисуването върху тъканта е популярна техника на творчество. Освен това е възможно да се създават образи от нулата, т.е. на парче от един нюанс, и да се модифицират вече готовите снимки, като се добавят свои собствени мисли към готовите елементи. В последния случай, трябва да се запасите на многоцветна тъкан.

Тази техника не е много сложна, но децата наистина харесват нещо оригинално и необичайно. Чертежите върху тъканта са много ярки, с ясно очертани граници. Затова научете детето си за тази техника, за да подобри уменията си.

Рисуване върху смачкана хартия

Тази техника е лесна за овладяване. Рисуването на смачкана хартия е начин да се създаде мозаечен ефект. За да го използвате, трябва да смачкате листа преди началото на творчеството, след което го изгладете. На места, където хартията е сгъната, боята ще падне върху по-тъмен слой.

Резултатът от това рисуване се оказва оригинален и интересен. Ако едно дете се опита да създаде образ върху смачкана хартия, то в бъдеще той ще използва тази техника повече от веднъж, за да разгледа крайния резултат.

Този метод на рисуване е добър, защото включва детето в работата в името на крайната цел, т.е. развива неговата усърдие и търпение.

Полезни свойства за рисуване, за които не сте знаели

Почти всеки знае, че рисуването развива детското въображение, логика, постоянство и търпение. Колективната креативност учи екипната работа и разкрива лидерските качества на детето. Въпреки това, нетрадиционното привличане се облагодетелства дори при напълно неочаквани аспекти. Тази техника:

  • Помага да се развият фини двигателни умения на ръцете, което е важно за пълната активност на детето. Това е много важно в предучилищното образование, тъй като учените са доказали, че фините двигателни умения са пряко свързани със способността на човека да усвоява информация, като си спомня дори незначителни подробности;
  • Предизвиква различни емоции. В предучилищна възраст е много важно да изпитате целия спектър от възможни чувства и усещания. Рисуването помага да усетите вкуса на победата и постигнатата цел;
  • Помага на детето да покаже своята индивидуалност. Всеки човек е уникален, много е важно да го осъзнаеш възможно най-рано, за да слушаш собствените си мисли в бъдеще и да не се опитваш да живееш различен живот;
  • Тя помага на родителите да разберат на кой етап на развитие е детето и дали всичко е наред с неговата психика.

В последния случай трябва да знаете, че в определена възраст бебето трябва да може да създава различни изображения. Детето се развива хармонично, ако:

  • До 2 години той поставя на платно различни удари, безсмислени фигури по хаотичен начин;
  • От 2 до 3 години, детето все още не знае как да създаде пълноценни изображения, но вече търси смисъл в работата си, опитвайки се да създаде нещо определено, стремящо се към цел;
  • От 3 до 8 години, детето вече знае как да създаде пълноценни изображения, но не мисли за това, че изглеждат хармонично в комплекса. Това означава, че на един лист хартия той може да нарисува слънцето, къщата, колата, животните, без изобщо да мисли за сюжетната линия на чертежа.

В по-значима възраст децата вече могат да създават картини на измислен сюжет. За да дойде този период възможно най-скоро, е необходимо да се обучават способностите на детето. Нетрадиционните методи на рисуване ще помогнат на детето ви да се развива хармонично. Възможно е той да бъде толкова запален по един от начините, че ще стане негово хоби в бъдеще, а може би и работа за цял живот.