Дете на 2 години не говори. Кога ще започнат да говорят децата? Кога дете говори първата дума?
Anonim

Ами ако детето на 2 години не говори? Как да отговорим на родителите? Има ли някакви методи за обучение, насочени към развитието на речта? Кога дете говори първата дума? Кои специалисти да се свържат? Прочетете за това в нашата статия.

Кога ще започнат да говорят децата?

Обикновено през годината децата уверено произнасят най-простите думи: „дай“, „майка“, „жена“, „бащата“. Това е времето, когато детето говори първата си дума, дори и несъзнателно. До две и половина години детето трябва не само да попълни своя речник, но и да се научи как да събира прости изречения: „Дай ми мечка!”, „Хайде на разходка!”, „Купете си топка!”, „Дайте ми писалка!” Но какво да правя, ако дете на 2-годишна възраст изобщо не говори или изказва неразбираеми звуци, които само една майка може да разбере? Защо бебето има “каша в устата си”, когато връстниците му вече “писуват”? В този случай, струва ли си да се говори за някаква изостаналост, или такова упорито мълчание е само индивидуална черта? И най-важното - как да научи дете, което е достигнало две или три години, за да говори?

Причини за мълчание

Има много причини, поради които едно дете на 2 години не говори.

 1. Загуба на слуха Когато трохите не са много добри в изслушването, тогава той и другите ще възприемат лошото говорене. При по-тежки случаи (до глухота) бебето може изобщо да не говори или силно да нарушава звуците и думите като цяло.

 2. Наследственост. Ако вие сами, например, кажете първите разбираеми думи късно, тогава няма нищо странно във факта, че дете на 2-годишна възраст не говори. Въпреки че, ако детето не е усвоило прости изречения до тригодишна възраст, си струва да се притесняваш и да преглеждаш детето.

 3. Отслабването на тялото. Преждевременната или сериозна болест, например, могат да причинят забавяне на развитието (развитието) на нервната система и, следователно, на самата реч.

 4. Хипоксия.

 5. Наранявания (включително генерични).

 6. Тежка интоксикация.

 7. Fright.

 8. Прехвърлена операция.

 9. Неправилно възпитание (например прекомерно задържане, когато буквално се предвиждат желанията на детето).

 10. Нарушения на развитието като цяло.

Сред родителите се чуват слухове, че момичетата започват да ходят и говорят по-рано от момчетата. Всъщност тази теория няма валидни доказателства. Случва се, че едно дете не желае да говори две или дори три години, а след това изведнъж “пробива” в едно цяло, правилно съставя изречения. Ако бебето разбира добре какво му казват родителите и хората и в същото време изпълнява някои прости инструкции („излезе“, „вземи“, „остави“, „седни“ и т.н.), тогава най-вероятно ще се тревожи не за нищо.

Активната реч може да се появи внезапно

Ако бебето повтаря думите, които казвате, това не означава, че той наистина ги научава. Не измъчвайте, не го насилвайте да произнася това, което искате да чуете. При някои бебета имитацията може да се забави. Опитайте се да се обадите на детето да говори. Например, често задавайте въпросите на детето си, не бързайте да изпълнявате желанията си (нека да бъдат изразени). Децата имат свои собствени ритми на развитие. Разбира се, съществуват така наречените “норми”, но не трябва да се забравя за индивидуалността. Някой по-късно показва зъби, някой прескача периода на пълзене и веднага започва да тече. Ето защо, ако детето говори малко, не се паникьосвайте. Просто дайте време на трохите. Не бързайте. Не правете за него това, което можеше да направи сам (носете чехли, пийте мляко или яжте). Не работи? Help. Но само за да е ненатрапчиво. Избутайте бебето до независимост.

И много психолози ви съветват да включите телевизора по-рядко, тъй като речта ви практически се слива със звуците от телевизора, съответно, детето ви възприема гласа ви като общ шум. Ето защо в повечето случаи зависи от родителите кога ще започнат да говорят децата.

Какви експерти биха могли да помогнат?

Ако детето не говори на две години, разберете причината за мълчанието. Какви специалисти ще трябва да преминат? На първо място - педиатър. Той не само ще проведе общ преглед, но и ще даде указания на тесни педиатрични специалисти: Лора, логопед, невролог, психиатър.

Логопед, след тестване, ще определи нивата на съответствие на речта и умственото развитие. За да потвърди или отрече, той може да изпрати бебето на посещение при невропсихиатър.

Задачата на Лора е да провери дали има връзка между закъснението на речта и проблемите с артюраторния апарат (например скъсена хиоидна юзда) и слуха. Лекарят ще прегледа устната кухина, ще направи аудиограма.

Колкото по-скоро проблемът се изясни, толкова по-лесно е да се справим с него. Но какво, ако бебето е здраво и интелектуално развито? Някои експерти твърдят, че родителите трябва да изчакат до три години, тъй като това е възрастта, в която има рязък скок във всяко развитие, а едно дете след дълго мълчание може да говори не само с отделни фрази, но и с цели изречения. Между другото, такива деца не само изостават от връстниците си в обучението си, но понякога дори ги надминават. Разбира се, ако дете на 2-годишна възраст не говори, просто е невъзможно да се чака този прекрасен скок. Трябва да му помогнем да се развие чрез прости и доста очарователни методи.

Кога трябва да започнеш да учиш бебето си да говори?

Определено не отговарям на този въпрос. Всъщност учебният процес всъщност започва в утробата. Доказано е, че детето възприема звуци и реагира на тях, докато е още в корема на майка ми. Той успокоява, “слуша”, когато една жена пее песен или, напротив, “се бие”, когато проклина. Психологията е фина наука и това, което е поставено преди раждането, със сигурност ще се прояви след това. Активните дейности с бебето трябва да започнат, когато бебето:

 • се опитва да обясни със звуци (или жестове);

 • не само чува всичко, но разбира и реч;

 • сам говори глупости със себе си, но съвсем ясно артикулира почти всички звуци.

Връзката между развитието на речта и фините моторни умения

До шест месеца детето ентусиазирано повтаря мимиката на майката, която му говори. Но от седем месеца тази имитация отслабва. Детето активно проучва такъв богат външен свят, а вниманието му към родителите му вече не е толкова остро.

Забелязва се, че развитието на речта протича паралелно с развитието на подвижността. От особено значение е противопоставянето на палеца на всички останали. Нека въртим топката към трохите, да ги обучим да работят с пластилин, да му купят цветни дървени мъниста (по-големи). До навършването на една година и половина, започнете да овладявате и без това по-сложните манипулации:

 • закрепване на брави и бутони;

 • обвързващи възли;

 • шнур (ние не говорим за способността да връзваме обувките на обувките, да учим детето си да поставя връзките си в малки дупки) и т.н.

Движенията на лявата ръка са отговорни за развитието на дясното полукълбо и обратно. Много полезни са тези съвместни игри, които съдържат елементи на огъване на пръстите.

Критични периоди в развитието на речевата функция

Лекарите разграничават няколко периода:

 1. Между първата и втората година в развитието на речта могат да бъдат проследени ясни предпоставки за говор. Това е времето на "блъскащи" думи: "ла-ла", "ня-ния", "ла-ла", "ба-ба" и т.н. Вече по това време трябва да помислите как да научите детето си да говори правилно. Често молим бебето да покаже птица, кон, крава, куче, котка и т.н. Насърчавайте го да произнася (звучи) действия. Идеалният модел за подражание е ваш. Научи бебето на нови движения: „Седни”, „Откажи”, „лягай”, „вземи”. Използвайте игри, в които се изпълняват действия на командването на възрастни: "Ладушки", "Четиридесет врана", "Топ-топ" и др.

 2. Между 1, 5 и 2, 2 години децата се опитват да свържат две или дори три думи. Какво обикновено казва бебето на тази възраст? Например, такива фрази като: “De baba?”, “Give pi” и т.н. До тази възраст детето е научило общи понятия. Думата "не", например, се използва във всякакви ситуации. Започнете да увеличавате броя и стеснявате смисъла на думите, разбрани от детето: посочете детайлите на дрехите (шапка, чорап, блуза, чорапогащници и др.), Мебели, играчки. Важно е също така да коментирате прилаганите действия: „вземете играчка”, „облечете риза”, „затегнете бутон” и т.н. Препоръчително е да придружите всяко действие на детето с лечението.

 3. С 2, 6 години речникът на трохите започва да расте бързо. Самият той пита, сочейки с пръст към непознат обект: „Какво е това?“ Трудно е да се каже колко време започват да говорят децата. Ако имате предвид вече преднамерена реч (не период на имитация), тогава може би точно на тази възраст. Детето не произнася думите достатъчно ясно, често ги изкривява. И възрастните, които се опитват да „слязат на нивото” на детето, също започват да нарушават разговора си, забавяйки формирането на речта на бебето. Всъщност, защо едно дете трябва да се научи да произнася думи ясно и правилно, ако разбират по този начин? Запомнете: бебето трябва да чуе всички думи в правилната храна! Тогава, на възраст от три или три и половина, той сам ще говори доста добре. Към тази възраст думите ще се променят в случаите и числата, а изреченията ще станат по-сложни. Въпреки това е невъзможно да надценявате исканията, в противен случай детето просто ще се затвори. Между другото, това е една от причините, поради която едно дете не говори.

 4. Три години е времето, когато едно дете преминава към контекстуална реч. Тук вече се изисква съгласуваност на вниманието, паметта, анализа, говорещия апарат. Несъответствието на централната нервна система може да предизвика упоритост и негативизъм от страна на бебето. Тази система е все още доста уязвима, така че на фона на стреса (дори и малък) са възможни така наречените мутизъм и заекване. Между другото, разбивки са възможни в 6-7 години, когато дойде време да започнем развитието на писането. По това време централната нервна система е подложена на силен стрес и е на ръба на стреса.

Ако забавянето в развитието на речта не е свързано със заболявания на централната нервна система ...

Ако дете на 2-годишна възраст не говори, ако откаже да повтори думите след вас, ако не иска помощ и решава проблемите на децата си самостоятелно, помощ в развитието на речта определено е необходима. Някои родители обвиняват това поведение в упорство или ранна независимост и не чуват “първите камбани”. Игнорирането води до забавяне в развитието на речта. Това, от своя страна, е изпълнено с влошаване на упоритостта и самодоволството. Може да се усилят истеричните реакции. Ако едно дете на 2, 5 години не говори, а възрастните безкрайно се придържат към искането „повторете“, „кажете“, можете да изчакате засилването на негативността. В резултат на това вашето дете не само няма да иска да дублира думи, но и ще затвори напълно. Забравете за такива искания. Поне за известно време.

Какво да правим

Първо, създайте условия, в които детето ще бъде принудено да общува. Чудесен вариант - детски площадки, перфектни - детска градина. Децата там се развиват по-бързо, защото не само са принудени да следват примера на своите връстници, които вече общуват с мощ и главен, но и някак си да изразяват желания и нужди. Много деца, които мълчаха в продължение на три години, изведнъж започват да "раздават" такива трудни думи като "бронетранспортьор", "синхрофазотрон" и т.н. Между другото, те често започват да говорят сами със себе си, напълно отказващи да общуват с възрастни.

Опитайте се да разнообразите впечатленията на детето. Той трябва да получава ежедневно нови емоции и знания. Нека да бъдат пътувания до цирка, до парка, до природата. Преживяваш буря от емоции, когато детето говори първата дума? Представете си - вашето бебе също има океан от чувства и иска да ги сподели с вас.

И не забравяйте да направите това. Развитието на речта е труден процес, който изисква постоянство, режим и търпение. Пригответе се за факта, че няма да се ограничавате с класове с логопед.

Родителски отговорности

Участвайте с бебето. Но уроците се превръщат в игра. Кажете имената на тези елементи, които виждате заедно. Ако бебето не ги повтаря - не настоявайте, нека обучението е невидимо, ненатрапчиво. Искрено се радвайте, ако детето ви произнесе нова дума. Хвалете го. Не предупреждавайте всички желания на трохите, поставяйте водещите въпроси: "Какъв цвят?", "Искате ли да ядете?", "Какво прави кравата?" И постепенно увеличавайте сложността на отговорите, започвайки с едно просто. Прочетете на детските стихчета, приказките, пейте песни. И не забравяйте да възпроизведете звуци (мяукинг, бръмчене), окуражаващи опити да повторите това, което току-що казахте. Не изпитвайте - думите трябва да се произнасят правилно, ясно. Коментар на действията (и неговите, и неговите). Научете маймуната на бебето си (разтегнете устните, издърпайте ги в тръба, щракнете езика), това е отлично устройство за зареждане на артикулационен апарат. Ако детето изрази желание с някакви жестове, коригирайте го, като изразявате желанията си в питателна форма: „Искате ли да пиете?“, „Играчката е паднала?“ И др. Вземете дневник, в който ще направите всички промени: думи, имитация. Така ще бъде по-лесно да се проследи развитието на развитието на речта.

Говорещи игри за деца

Това е друга тежка монета в банката. Този вид дейност ще допадне на децата, които обичат да гледат телевизия. Ако дете на 2 години не говори, вземете му дискове с такива игри. Ученето ще се превърне в истинско забавление!

Игрите са проектирани, като се отчитат характерните възрастови характеристики на децата. Тук и развитието на речта, и разширяването на хоризонтите като цяло. За всяка възраст - своя собствена програма, която също се разделя по теми: звуково произношение („Shake”, „Tik-tak” и др.), Развитие на хоризонти („Домашни любимци”, „Диви животни”, „Кой тук каза„ мю “). и т.н.), развитие на вниманието, паметта, слуха (“Мистерии на звуци”, “Посещение на бъгове”, “Магьосник”, “Фея” и др.), развитие на дишането (главно игри с микрофон: “Хеликоптер”, “Пчела”). ", " Торта и свещи "), говорещата азбука за деца и дори съвместна работа (можете да измислите големи и малки истории, сравнете, име, повторете). Децата възприемат подобни дейности много по-добре, защото те наистина се провеждат по игрив начин. От една страна, възрастните не се трошат, а от друга страна, детето получава независимост (разбира се, под ваше наблюдение, но той не знае за това). Има и артикулационна гимнастика, която до известна степен може да замени логопед. Цялата тази колекция е озаглавена „Научете се да говорите” за деца от 2 до 7 години.