Урал Рекс: описание, характер, грижа. Редки породи котки
Anonim

Когато засаждате домашни любимци, хората избират животно, което е различно от техните колеги (освен ако, разбира се, те нямат финансовите средства за това). Желанието да се открои от наличието на необичаен екземпляр в къщата подкрепя и стимулира селекционната работа, в резултат на която се появяват всички нови редки котки. Въпреки високата им цена, а понякога и от сложността на грижите, мътните любители ги купуват с готовност. Често се налага да се регистрирате в опашка и да чакате пожелания за коте месеци. Сред всички произхождащи породи, Урал Рекс стои отделно. Тя има не само нестандартна визия, но и атрактивни поведенчески характеристики, поради което става много привлекателна за тези, които искат да имат котка у дома.

Редки породи котки

Въпреки че Урал Рекс е официално призната порода, тя все още не е широко разпространена. Може безопасно да бъде добавен към списъка на редките линии, който включва:

 1. Munchkins - котки с къси крака. Характерната характеристика не е умишлено извлечена, а се е превърнала в закостно следствие от мутации. В света, те са известни под заглавието "кенгуру котки" за начина им на сядане - и за дълго време - на задните си крака.
 2. Toygers - нова порода, чийто цвят точно отразява цветовете на тигъра. Стандартът беше одобрен едва през 2003 г.
 3. Елфи - котки, наподобяващи извънземни, почти без козина, с криви, обърнати уши.
 4. Менците, които получиха името от остров Ман, където бяха изведени. Бесните котки от раждането; някои може да имат много кратък процес.
 5. Лапермс - къдрави котки от Орегон. Родоначалник на породата е Курли, котенцето, което е родено през 80-те години на миналия век.

Всяка рядка порода има своя отличителна черта. Това важи и за Урал, което ще обсъдим по-късно.

Произход на породата

Урал Рекс се гордее преди всичко с изключителното формиране на породата. Тя не е била умишлено отгледана в резултат на десетилетия селекция и не е резултат от никаква мутация. Породата принадлежи към т. Нар. Аборигени, т.е. формира се от само себе си, а хората само консолидират любимите си черти. В предвоенните години съществуват доста значителни популации от домашни котки с къдрава коса в Урал. По време на войната те почти изчезват, въпреки че някои хора се появяват и записват през 60-те години. Породата Урал Рекс започва да се съживява през 1988 г., когато се роди котката Василий, носеща рядка къдрава гена. Именно в Зареченск, откъдето идва, започва непосредствено проучване, отглеждане и подобряване на породата. През август 2006 г. е призната от Общото събрание на WCF в Есен, Германия. Приблизително по същото време Урал Рекс като независима порода е признат от други фелинологични системи - МВнР и Фарус.

Характерна уникалност

Отличителна черта на породата е станала необичайна животинска кожа. Котката Урал Рекс има къдрица, която не е маркирана в друга порода, с еластична вълна и малка стъпка между вълните. В допълнение, вълна в "Урал" е hypoallergenic (и това е така, защото на алергии към него, много за съжаление трябва да се откаже от идеята да има мъркане домашен любимец). Друга особеност на Урал Рекс е нестандартна почистване. Котката не губи дълготрайно косата си, принуждавайки собствениците да почистват редовно. Нейните бучки по време на смяната на покритието остават само на постоянно легло или гребен.

Друга приятна характеристика, която прави Урал Рекс сравнително благоприятна с изкуствено отглежданите породи, е изключителното здраве и непретенциозност. Няма нито генетични заболявания, нито характерни за тази линия - животните са възможно най-близки до природата и обикновено не се доставят на домакините с лечение.

Стандарт за порода

Според описанието, представено в фелинологичните системи, Урал Рекс трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. По размер принадлежи към средната категория, торсът трябва да е кръгъл и пропорционален, гръдният кош трябва да бъде кръгъл, добре изразен и развит.
 2. Главата трябва да има очертание на къс закръглен клин, челото леко изгладено; в профила муцуната трябва да има и закръглена форма, със силна, но не изпъкнала брадичка.
 3. Ушите са триъгълни, с еднакви страни, предимно малки, приемливи средни размери. Доставката е висока и права, върхът е закръглен.
 4. Очите са с форма на бадеми, леко наклонени, поставени широко. Цвят - всеки.
 5. Краката са средно дълги, по-скоро тънки, отколкото силни.
 6. Опашката е също средна, не много широка в основата и забележимо изтънява към върха.

Що се отнася до цвета, има няколко ограничения. Отхвърлят се канела, шоколад и всякакви нюанси. Не се разпознават и бум и точки.

Поддръжка и грижи

Урал Рекс е добър, защото на практика не изисква специални грижи. Структурата на неговата вълна е такава, че за да я поддържа в представителен вид, достатъчно е само да се погали котката. По време на периода на линеене се изисква ежедневно миене. Но дори и да прескочите сесиите, те не се оформят (за разлика от например персите).

Неопитен собственик на Урал трябва да помни, че котката трябва да се къпе възможно най-рядко - кожата му е тънка, лесно се изсушава. Честото овлажняване може да започне да губи покритието. Въпреки това, знаейки как котките "обичат" водните процедури, такова ограничение е само радост.

Естеството на "Урал"

В поведенчески термин представителите на породата могат да се считат за ангели. Те са неагресивни, балансирани и привлекателни. Урал няма конфликти с други животни, те са търпеливи с децата, чувствителни към настроенията на членовете на семейството и реагират на тях по необходимия начин, без да остават безразлични. Котките от тази порода са игриви и мобилни, привързани, но без мания. Всеки от собствениците, оценявайки темперамента на своята котка, оставя само положителна обратна връзка. Особено отбелязано от собствениците на Урал Рекс, тяхното мълчание. Те мърморят доброволно, но не организират котешки концерти дори в периода на недоволство. Поради това, животните не се стерилизират, дори и да не се занимават с развъждане.

Къде мога да купя "Урал"

Тъй като породата е нова, тя все още е малка и не е широко разпространена. Най-големият избор предлага Екатеринбург с околностите. В Москва, ако се интересувате от Урал Рекс, котенцата се продават в разсадника на Уралочка, има развъдчици в Санкт Петербург, Севастопол, Волгоград и Перм. В далечната чужбина, котенца с добро качество могат да бъдат закупени в Дрезден, Германия.

Добро котенце с родословие, в зависимост от линията и класа, струва от 300 до 1000 долара. Котките традиционно се оценяват по-евтино от котките. Ако сте доволни от избиването по цвят (добре, няма да се занимавате с развъждане, точно като породата), тогава можете да си купите домашен любимец на хиляди за седем рубли.