Тибетски мастиф: характер, образование, обучение и особености на съдържанието
Anonim

Не много хора знаят за такава порода кучета като тибетския мастиф. В крайна сметка днес е доста рядко. Тази порода принадлежи към групата на швейцарските планински и говежди кучета, молосите, пинчерите и шнауцерите. Първоначално за какво се отглежда тибетският мастиф? Тази порода е най-древната работа. Кучетата, принадлежащи на нея, са използвани в тибетските манастири като кучета, а номадите, чието местообитание е Хималаите, ги оценяват като свои верни помощници.

История на произхода

Разберете откъде идва тибетският мастиф от името му. Известно е, че природните условия на планините са доста сурови. В това отношение тибетските мастифи трябваше да станат силни и устойчиви, за да могат да се адаптират успешно към околната среда. В планините те не са повлияни от външния свят, благодарение на който породата запазва чистотата и силните си качества.

Първото споменаване на тибетските мастифи датира от древни времена. Аристотел имал възможност да се срещне с тези кучета, когато пътувал из Азия. Отбелязани бяха мастифи и Марко Поло. Тези изследователи описват породата в своите писания, хвалейки силата на духа на животните и тяхната издръжливост. Те се възхищавали на тибетските мастифи и други пътници. Има предположение, че именно от тази порода се формира впоследствие групата на молосите.

Въпреки древния си произход, в Европа мастифът се появява едва през 19 век. Кучето беше представено като подарък на кралицата на Англия. Малко по-късно, от пътуване до Азия, Едуард VII донесе още две такива кучета. През 1898 г., за първи път в Европа, една тибетска мастифска порода се появява в берлинския зоопарк.

Интересни факти

Тибетският мастиф, без съмнение, е включен в списъка на най-големите кучета. Въпреки това, има доказателства, че в миналото размерът на някои индивиди от тази порода е бил сравним с параметрите на магарето.

Тези кучета се считат за най-скъпите на нашата планета. Така че през 2009 г. цената за кученце от тибетски мастиф бе определена на 600 хиляди долара (малко повече от 40, 6 милиона рубли), а наскоро китайски милиардер даде 10 милиона юана за младо куче от тази порода. Тази сума е 1, 5 милиона долара, или 101 милиона 536 хиляди рубли.

Има легенда, че собственикът на такова куче е бил самият Буда.

Тибетският мастиф е толкова силен, че има случаи, когато печели битки между вълци и снежни леопарди.

Като дълго и пухкаво палто, кучето спи спокойно в снега. Тя може да прекарва дълго време в лошо време или на лед.

Мастифът се смята за голям пазач. В старите времена тези кучета бяха връзвани през деня, а през нощта бяха освободени, за да защитят територията от врагове и хищници. Този начин на живот не е непознат за тибетците в съвременността. Те не са загубили навика на дрямка през деня и са активни през нощта.

Стандарт за порода

Тибетското мастифно покритие е плътно и равномерно. Ето защо животните могат лесно да се държат на улицата през цялата година.

Един възрастен тибетски мастиф достига тегло 60-80 кг. Височината при холката на кучето е 60-77 см. Горните граници на тези показатели остават отворени за тибетския мастиф. Основна за породата - запазване на необходимите пропорции.

глава

Какво прави тибетският мастиф? Силна, обемна и тежка глава. Възрастен тибетски мастиф може да има гънки между ъглите на устата и очите.

Масивният череп на индивидите от тази порода е закръглен отгоре и квадрат на дъното. Тези кучета се виждат ясно на гърба на главата, както и преходи от муцуната към челото. Какви хора трябва да имат пропорции? Спазването на стандарта за порода е разстоянието от тила до прехода на муцуната към челото, наречено стоп. Тя трябва да бъде равна на разстоянието от същото стъпало до лоб на носа. В някои случаи се разрешава муцуната да бъде малко по-малка.

Що се отнася до челюстите, в идеалния случай те имат права или ножична захапка. Зъбите на родословното куче винаги са пълни и плътно прибрани. Долната челюст е затворена с изразени устни.

Очите на тибетския мастиф са широко раздалечени. Според стандарта на породата, те трябва да имат среден размер, овална форма и лек наклон. Тибетските очи имат гордост и грандиозно изражение. Клепачите покриват очите доста плътно.

Кучето има висящи триъгълни уши. Те се намират на нивото между черепа и очите. Ушите са покрити с меки къси косъмчета и са със средни размери, те са леко наклонени напред и малко повдигнати, ако кучето е в възбудено състояние.

Вратът на тибетския мастиф е доста мощен, с добре развити мускули. Той е под формата на дъга с малка суспензия (кожни гънки).

жилище

Тибетският мастиф се отличава с мускулен гръб и права линия на гръбначния стълб. Тялото на кучето от тази порода има доста обемна крупа с плоска форма. Гръдният кош достига до лакътните стави, среден обем. Ребрата в завоя приличат на формата на сърцето. Стандартът за порода съдържа пропорции на съотношението на дължината на тялото на индивида към неговата височина. Първият параметър трябва да бъде малко по-голям от втория.

Опашката на индивидите на тибетския дог има висока кацане и средна дължина. Намира се на нивото на гръбначния стълб. Ако кучето е нащрек или развълнуван, той вдига опашката си и лесно го хвърля по гръб.

край

Локтевите стави на тибетския мастиф не се обръщат настрани. Това означава, че артикулацията на крайниците има идеален ъгъл. Лактите на тези кучета са плоски. Но пастата, характеризираща се с достатъчна мощност, има малък наклон.

Задните крайници на тази порода кучета имат добре развити мускули, ниски скакателни стави и колене с правилния завой. Бедрата са добре развити и имат умерена дължина. Пръстите имат характерна дъгообразна форма.

на движение

Тибетският мастиф се движи свободно и лесно, но изтласкванията от стъпките му са устойчиви и силни. Когато бягате, задните крака се отблъскват отпред и веднага се връщат на място.

вълна

Показателят за качеството на покритието на тибетския мастиф е много по-важен от неговото количество. Освен това кучките на космите обикновено са по-малки, а при мъжете - повече. Покритието на чистокръвен тибетски мастиф не трябва да има вълни и извивки, както и да е меко и копринено на допир.

Отличителна черта на породата е великолепна грива. Тя прилича на лъв и покрива раменете и шията на кучето. В горната част на задните крака покритието изглежда като особени панталони.

цвят

Тибетските мастифи могат да бъдат:

 • черно;
 • черен и тен;
 • синьо;
 • син и тен;
 • златист с бледожълт до тъмночервен;
 • самур.

В този случай мършата може да бъде с различни нюанси - от червено до тъмно кафяво. В зависимост от козината очите на кучето са кафяви. Стандартът казва, че най-тъмният цвят на очите е най-предпочитан. Устните и носа на мастифите също трябва да са черни.

Характеристики на породата

Поради факта, че тибетските мастифи в продължение на много векове са били само в една затворена зона, породата е силна и здрава. Възрастните практически не се разболяват.

Оптимални условия за съдържанието на тибетския мастиф - улицата. Кучетата се чувстват по-добре на парцела. Разбира се, собствениците на апартаменти могат да направят такава порода, но това ще бъде много по-трудно. Мастифът ще изисква дълги разходки, за да отговори на техните нужди за движение, както и по-внимателно образование.

Освен това, в условията на града, кучето ще трябва да се приспособи към различни миризми и звуци, към шума на улиците, към хората, които минават с деца, към силните групи от тийнейджъри и други животни. В допълнение, вълната на човек, живеещ в апартамент, няма да бъде толкова луксозен и дебел, колкото този на мастифите, които са постоянно на открито.

Едно от забележителните предимства на породата е липсата на миризма, характерна за кучетата. Дори хора, които страдат от алергии към вълна, могат да получат такива животни. Животното няма да предизвика безпокойство за тези, които не могат да го понасят, когато в къщата мирише на „куче“.

Основната украса на породата е нейната вълна. Как да се грижим за тибетския мастиф, за да запази покритието здраво и дебело? Заслужава да се отбележи, че въобще не е трудно. Ще е необходимо само да се извършват стандартни хигиенни процедури, които не отнемат много време от собствениците. Тези кучета се свиват само веднъж годишно.

Тибетският мастиф е идеален за нашия суров северен климат. И това се дължи на доброто му здраве, отличен имунитет и дебела козина. Куче, което живее в градината, не трябва да бъде допускано в къщата, дори и да е с 30 градуса под нулата.

Мастифните кученца са много трогателни и сладки. Те приличат на плюшени мечета. Както всички деца, те са палави, неспокойни и активни. Въпреки това, едно по-старо куче става балансирано и спокойно.

Процесът на възпитание на тибетския мастиф трябва да започне възможно най-рано. Така че кученцата бързо се адаптират към хората и към външния свят. Въпреки това, не е необходимо да претоварвате децата. До 1-1.5 години те не трябва да получават твърде сериозни товари. Отглеждане на кучета са крехки кости, и поради факта, че те растат бързо и тежат доста, те трябва да бъдат защитени от всички видове наранявания.

Тибетският мастиф (смятаме, че се грижим за него в статията) е териториално животно. Кучето перфектно охранява и собствениците си, и предоставените му квадратни метри, а именно градината, парцела или дори част от улицата. Разположени на нейната територия, мастифите избират най-високата точка на нея, от която наблюдават какво се случва и извършват своята охрана.

Кучешки характер

Това не са лесни животни. Техният характер има свои характеристики. Съдейки по прегледите, по-добре е да се започне тибетски мастиф за хора, които вече имат опит в отглеждането и отглеждането на тези кучета. В края на краищата, собственикът ще се нуждае от много усилия, за да му домашен любимец стана послушен. От най-ранна възраст, тибетският мастиф трябва да внуши любов към хората. И докато тя трябва да бъде упорито обучена, покорството на животното е съвършено.

Съдейки по прегледите, тибетският мастиф запазва агресията си под контрол. Но докато кучето е по-различно. Ако отгледате кученце правилно, тогава възрастен ще стане добър приятел и прекрасна бавачка за деца.

До човек, тибетският мастиф е много добър. В края на краищата, кучето е много социално. Тя се привързва към своя господар и след това иска да бъде с него навсякъде и винаги, радостно да отговаря на предложението да играе.

По своя характер и характер, тибетският мастиф е мил и спокоен. Това са запазени животни, които показват приятелство към други кучета. Въпреки това, ако забележат дори и най-малката проява на агресия, те са напълно готови да дадат адекватен отговор във всеки един момент.

Във връзка с охраната си Тибет е малко резервиран и подозрителен към непознати.

Що се отнася до тяхната проницателност, мастифите приличат на немски кучета. Те са много умни, но обичат да бъдат упорити.

Характерът на тибетския мастиф е доста изразен и ярък, приятелски настроен и необичайно хармоничен. Това куче никога не е било обвинявано в "празнодушие". Експертите сравняват гласа на това животно с бас и глух удар, който публикува меден Гонг. В Китай, например, особено ценно е кадифеният тембър на кори, публикуван от Тибет. И заради това, на кучетата се дава специално затоплено мляко. Но гласът на мастифа дава доста рядко. Той няма да бъде изпълнен с безсмислен лай, за да изплаши един минувач, който не го харесва. Дори и без това кучето ще може да се застъпи за своите близки и за себе си.

Поради своята природа, тибетският мастиф може да взема самостоятелни решения в определени ситуации. Така че, когато гостът дойде на домакина, кучето разбира, че няма опасност и тя спокойно ще се оттегли. Въпреки това, в тези случаи, когато един недоброжелател идва в къщата, Тибет ще дръзко ще се втурне към защитата на домакина. Това се дължи на извънредно развитите интелект и животински инстинкти. Тези качества бяха потвърдени дори от тибетските мъдреци. Казаха, че това куче никога не спи. И наистина, животното така чувствително охранява собственика си, че ако възникне само опасност, той веднага ще се събуди и незабавно ще пристъпи към активни действия.

Природата на тибетския мастиф не му позволява да притеснява човек с натрапчивост. Кучето ще тича около мястото, лениво ще се охлади в сянка или ще се валя на слънце, без да дойде до собственика. Но си струва да покаже обич, тъй като Тибет ще реагира на него и ще го направи с голямо удоволствие. Добрите думи, удари и докосвания успокояват кучето. В същото време, комуникацията със собственика и с всички членове на домакинството придава на мастифа голяма радост.

Поради своята природа, тибетският мастиф безусловно се подчинява на лицето, което е главният човек в къщата. Останалите членове на семейството получават от домашните любимци лоялност, уважение и обич. Голям космат домашен любимец има смело и отдадено сърце. Достатъчно за всички хора, които обича. И колко е щастлив, когато собствениците се върнат от работа или от пътуване! Тази характерна черта трябва да бъде взета предвид от този, който сънува, че когато се прибере у дома, той е посрещнат от любящ и отдаден домашен любимец.

И как се отнася тибетският мастиф към децата? Ако има дете в къщата, кучето е наясно с факта, че пред нея има малко глупав мъж. Никакви детски шеги, побой и тормоз не могат да предизвикат агресия в Тибет. Експертите са съгласни, че в този случай ще трябва да помислите за останалата част от кучето, а не за безопасността на вашето дете. Детето може да победи Тибет, да се изкачи до животното с ласки, да тича след него, да седне на него. Мастифът, от друга страна, само ще страда философски. Малките гости, които дойдоха при детето и сформираха шумна компания, ще трябва да обяснят, че кучето може да поеме игриво заради битката, което ще й даде право да се намеси, за да възстанови реда.

Друга забележителна характеристика на тибетския мастиф е чувството за достойнство, изразено в величествения баланс на животното. Но в същото време кучето би било неправилно наречено флегматично. В крайна сметка, този домашен любимец се отличава с мобилността и любопитството си, игривостта и оживения ум и в допълнение към всичко това има чувство за хумор. Всички горепосочени характерни черти показва животните според ситуацията. Така че, когато семейството е насаме с кучето, тя, въпреки огромния си размер, се държи като игриво и нежно коте. В присъствието на непознати гости Тибет е внимателен наблюдател. Той не попада под краката, но в същото време постоянно контролира ситуацията. Ако възникне опасност, мастифът става ненадминат пазач. Но основната черта на героя на това животно е лоялността и лоялността, която буквално излъчва с външния си вид, движения и всяка клетка на тялото.

Съдържанието

Правилната грижа за тибетския мастиф ви позволява да поддържате психическото и физическото здраве на животното. За да постигнете желания резултат, трябва да спазвате редица правила, които включват:

 • балансирано хранене;
 • оптимално количество физическа активност;
 • ежедневно оформяне;
 • компетентно обучение;
 • постоянна комуникация.

Хигиена и грижи

По-голямото внимание ще изисква дебела козина. В крайна сметка, покритието му е гордостта на породата. В допълнение, Тибет ще трябва да гарантира хигиената на ноктите, зъбите, ушите и очите. Какво трябва да се грижи за кучето?

 • По време на проливането косата на кучето трябва да се разчеса три пъти на ден, като се използват специални четки.
 • Достатъчно е да се къпе домашен любимец два пъти годишно.
 • В случай на заплетени кълба от вълна или вълни, те се почистват внимателно.
 • Два пъти седмично се препоръчва да се мият зъбите на кучето с превантивна цел, а когато се променят, непрекъснато да се следи състоянието на венците и образуването на ухапване.
 • Животинските нокти се подрязват със специални устройства два пъти месечно.
 • След като се върнете от разходка, трябва да огледате лапите на Тибет, да ги изплакнете с чиста вода и да ги избършете с мека кърпа.
 • Отстранете прах или натрупване на сяра от ушите, като ги избършете с влажни кърпички.
 • Очите на мастифа трябва периодично да се мият с инфузия на аптечна лайка.

диета

В менюто за домашни любимци трябва да присъстват само натурални продукти или напълно приготвена мокра и суха храна. Освен това, за да се даде такава храна е необходимо само поотделно. Смесването е строго забранено.

Как да нахраните кученце от тибетски мастиф? Малък домашен любимец трябва да организира шесткратно хранене, равномерно разпределяне на необходимия дневен обем храна. Списъкът на продуктите, които трябва да бъдат включени в диетата на Тибет, включва:

 • постно месо;
 • термично обработени карантии;
 • ферментирали млечни продукти;
 • зърнени храни (елда или ориз);
 • варени яйца;
 • Растителни масла;
 • варени зеленчуци;
 • сушени плодове, стафиди и сирене, като насърчение за обучението;
 • всякакви зелени.

Витамин и минерални добавки също трябва да присъстват в храната на домашния любимец. Те се предписват от ветеринарен лекар въз основа на здравето и възрастта на кучето. От два месеца и до една година кученцата се прехвърлят на пет пъти. През този период в тяхната диета е включена допълнително сварена морска риба без камъни.

Обучение и образование

Както бе споменато по-горе, тибетският мастиф изисква ранна социализация. И за това трябва правилно да повдигнете домашния си любимец и да започнете да го правите възможно най-скоро.

Как да тренираме тибетския мастиф? Стандартните компоненти на този процес са:

 • социализация;
 • отпечатване;
 • преминаване на общ курс.

Импринтингът е сложно приложение на специални техники. Благодаря им щенок привыкает к хозяину, перестает его бояться и начинает полностью ему доверять. Проводятся такие занятия на самом первом этапе воспитания. При этом собака обретает навыки адекватного отношения к окружению и к обществу.

После импринтинга приступают к социализации собаки. При этом ее приучают спокойно реагировать на окружающий мир и на общество. Только полностью социализированное животное способно начать освоение курса дрессировки и выполнять основные команды.

Приобретение тибетского мастифа

Покупать породистую собаку лучше в питомнике или по рекомендации клуба. Опытные заводчики дадут необходимые указания, касающиеся режима питания животного и его содержания.

Какова цена тибетского мастифа? Назначенная за породистого щенка сумма будет зависеть от многих факторов. Сред тях са:

 • параметры родословной;
 • возможность участия в выставках;
 • происхождение родителей;
 • природный тип.

В питомниках Москвы, например, мальчик-мастиф самого высокого класса может продаваться от 100-120 тыс. рублей. Взрослые особи, относящиеся к категории "пет-питомцы", стоят в России 40-50 тыс. руб.