Червеноопашати сом: характеристики на съдържанието
Anonim

Червеноопашатият сом, или fractocephalus, е много ярка, красива екзотична риба. Те обикновено растат достатъчно големи. И расте много бързо. Следователно само малки индивиди са подходящи за малки аквариуми. Тези риби не обичат да се движат много и като всички соми предпочитат да почиват на дъното на аквариума или да се крият в приюта.

Червеноопашати сом: Родина

Fraktotsefalus живее във водите на Амазонка на Южноамериканския континент. У дома тази риба е много популярна сред местните рибари. Месото на fractocephalus е тъмно в цвят и богат на полезни микроелементи. В допълнение, според онези, които са го опитали, е много вкусно.

Аквариум с червеноопашат сом: външен вид

Това е доста привлекателна риба. Тялото на фракталния цефал е продълговата по форма, главата е голяма, очите са големи, изпъкнали. В близост до устието на рибата има три цели двойки дълги бели антени. Червеният сом е получил името си поради червената опашка и перките от един и същи цвят. И самото тяло на рибата обикновено е черно или сиво. Трябва да се има предвид, че с възрастта светлият цвят на опашката постепенно започва да избледнява.

Както бе споменато по-рано, fractocephalus е доста голям. В речната среда може да се намери риба с дължина до 120 см. \ T И дори има случай, който е достигнал почти 1, 5 метра! В аквариумни условия, тяхната дължина не е повече от 60 cm.

Сом от червеи: съдържание

Сомики обичат да водят нощния начин на живот. Следователно през деня те най-често спят или се крият в приюти. Повечето от времето им предпочитат да харчат на дъното. Те са много спокойни. Все пак е по-добре да ги държите сами или с една и съща голяма риба. Иначе малките риби ще се чувстват неудобно с такъв огромен съсед.

В допълнение, fractocephalus е много ненаситен. Затова малките риби, които ще плуват до него, са в опасност да бъдат изядени.

За фрактоцефалия се изисква голям капацитет. Резервоарът трябва да е поне 300 литра. Тази риба не обича ярка и директна светлина, предпочита се разпръснати. Почвата за аквариума е чакъл и нищо излишно: няма кряги, могили или предмети, наподобяващи камъни. Fractocephalus е много силен и внезапно движение може случайно да пробие стъклото на аквариума с тежък предмет, който ще се обърне под опашката.

Благоприятната температура за поддържане на червения сом е от 22 ° C до 28 ° C. Освен това той е много придирчив към чистотата на водата. Ето защо е необходимо да се сменя веднъж седмично, поне 1/5 част. Също така трябва да следите твърдостта на водата. Тя не трябва да бъде по-малка от 4 ° и не повече от 12 °.

Яде червеноопашат сом почти всичко. Той е абсолютно придирчив. Той обича суха храна в пелети и жива, и говеждо месо, и червеи, и замразена риба. Ако е правилно и добро да го нахраниш, тогава той ще расте много бързо.

Червеноопашати сом: разплод

Фрактоцефалите започват да се размножават не по-рано от навършването на 1, 5 години. Но в условията на аквариума този вид риба изобщо не се възпроизвежда. Така че всички червеноопашати соми, които живеят с нас, са чужденци и се внасят от азиатски страни.