Детето често се прозява: причините, дали да се притеснявате
Anonim

Замисляли ли сте се колко пъти на ден прозявате? Прозяването е много интересен процес, но не е напълно изяснен. Ние се прозяваме, когато сме отегчени, когато сме уморени или когато някой друг го прави. Всеки е свикнал с това явление, не предизвиква въпроси. Струва си да се обърне специално внимание на честата поява на прозяване. Това може да е сигнал за сериозно заболяване.

Как да се справим с децата, които толкова трогателно отварят устата си и бръчките си? При децата прозяването е пряко свързано със състоянието на тялото. Ако едно дете често се прозява, тогава това означава, че не всичко е наред с него. В тази статия ще научите кога си струва да се паникьосвате и в какви случаи - да предприемете превантивни мерки.

Защо се прозяваме

Нека видим какво е прозявка. Това е многофункционален процес, заложен в нас на генетично ниво. Зяването не се преподава. Всъщност това е действието на белите ни дробове, започвайки с дълъг пълен дъх, завършвайки с бързо издишване. В същото време, лицевите мускули често оказват натиск върху слъзните торбички, след което „плачем”, а устата ни се отваря толкова, колкото ако се опитваме да хванем муха или малка птица. Има дори случаи на хора, които се обръщат към център за травма с изкълчена челюст в процеса на прозяване.

Защо се прозяваме? Това е почти невъзможно да се контролира този процес, тъй като той е неволен. Тялото се справя с определени трудности. Зеенето допринася за "презареждането" на нашия пренапрегнат мозък, охлаждайки го. Ние обогатяваме тялото с кислород. Има психологически причини, които ще бъдат разгледани по-долу.

Защо се прозяваме след другите

Всеки е запознат със ситуацията: в компанията някой е започнал да се прозява, след което след него всичко се зарази. Каква е причината? Отговорът на този въпрос ни води в дълбока древност. Някога, когато имаше водачи и пакети, прозявката служи като сигнал за сън или сигнал за опасност. Лидерът се прозя, а след това се спусна по веригата. Освен това той е символ на единството на всички хора в групата. Минаха хиляди години и рефлексът остана.

Хората, които незабавно реагират с прозявка на прозявка, са добри емпати, т.е. те не само разбират чувствата на другите, но и ги усещат. Можете да изпробвате себе си и приятелите си за съпричастност. Също така, незабавното взаимно прозяване на вашата приятелка (приятелка) или втората половина означава тяхната силна привързаност към вас. Внимателно наблюдавайте себе си и средата си.

Има хора, които не се прозяват в отговор. Те включват хора с аутизъм и други заболявания, които засягат способността им да съпричастни, хора, които могат да се контролират добре, както и деца под пет години.

Ползите от прозяването

Като начало, прозяването подобрява работата на нашите слъзните жлези, възстановява кръвното налягане, “охлажда” мозъка, добавя енергия и допринася за повишаване на настроението. Прозяване също разтяга мускулите на лицето ни. Често, след прозявка, вие се притискате, огъвате мускулите на тялото и подобрявате кръвообращението.

Сред полезните свойства на този процес е активирането на организма към „битката”. Разбира се, човек няма да се бие с никого. Факт е, че подобно прозяване се случва преди важно събитие (изпит, скачане с парашут, състезание).

В един самолет, прозяване ни спасява от заложените уши, изравняване на налягането в тях.

Защо възрастните се нуждаят от прозявка

При възрастен и дете, прозяването изпълнява различни функции. За възрастни, тя се събужда и активира (това се случва поради наситеността на цялото тяло с кислород). Често, ако имаме добра прозявка, откриваме нови решения и гледаме проблемите с нов поглед.

Ролята на прозяване при дете

Това може да изглежда невероятно, но за първи път бебето се прозява в корема на майката. Тя е свързана с развитието на мозъка. Зяването подобрява този процес. Ако детето често се прозява в утробата, то сигнализира за проблеми.

Ефектът на прозяване върху бебетата е различен от ефекта върху възрастните. Децата, които отварят устата си широко, също "охлаждат" мозъците си, но вместо да са готови за действие, те усещат желанието да заспите. Поради прозяване нервната система на детето „се рестартира“, почивайки от прекомерна стимулация и стрес.

Причини за често прозяване на дете

Защо дете често се прозява? Не се притеснявайте, ако това се случи с вашето бебе в тези моменти, когато той е уморен и иска да спи. Широкото отваряне на устата в тази ситуация е напълно природно явление. Необходимо е незабавно да се обърне внимание на факта, че детето често се прозява. Причините могат да бъдат следните:

 1. Стрес, тревожност, превъзбуда. Децата могат да се страхуват и да се разстроят. Не трябва да забравяме за това.
 2. Постоянно изтощение. Детето често се прозява поради проблеми с централната нервна система.
 3. Липса на кислород
 4. Неудобен режим на заспиване.
 5. Епилепсия.

Децата, страдащи от епилепсия, се прозяват много по-често от други. Този факт се потвърждава от дългосрочните наблюдения на педиатрите.

Детето често се прозява и въздиша

Понякога прозяването е придружено от подобие на няколко въздишки. Често възрастните са изправени пред факта, че дете на 5 години често се прозява и въздиша, а здравето му е в перфектен ред. Често въздишки, може би, са истинският вокален нервен тик. Обикновено се проявява в тази възраст.

Нервното кърлеж е едносрично повтарящо се движение, което се случва бързо. В някои случаи тикът влияе на гласните струни.

Звучи като свирене, шампанско, удари, определени думи, тропот, кашлица и т.н., принадлежащи към вокалния нервен тик. Като правило, това е придружено от "резки" на други мускули на лицето. Консултирайте се с вашия невролог, за да научите точната диагноза.

Когато си струва да си уговорите среща с педиатър

Вече сте научили за безвредните и сериозни причини за прозяване на децата и сте сигурни, че детето ви често се прозява една година не поради умора и липса на кислород. В този случай трябва да се консултирате със специалист:

 1. Детето много често се прозява, бавно, твърде сънливо. Това може да означава мигрена, хронична умора или емоционално прегаряне.
 2. Припадък.
 3. Когато говорите с невролог, по-добре е да споменем честите пристъпи на прозяване.
 4. Детето се прозява със скорост няколко пъти в минута.
 5. Наблюдават се първите "звънци" на епилепсия. Ако в същото време бебето все още се прозява, незабавно се консултирайте с лекар.

Честото прозяване може да сигнализира за такива заболявания или патологии:

 1. Високо вътречерепно налягане.
 2. Хидроцефалия.
 3. VSD (вегетативно-съдова дистония).
 4. Множествена склероза (това заболяване се случва при деца).

Как да помогнете на бебето у дома

Ако детето ви често се прозява, опитайте се да извършите всички манипулации, изброени по-долу, и се свържете с вашия невролог.

Да започнем с това, преумората, превъзбуждането и липсата на кислород могат да бъдат причините за безвредното често прозяване.

причинаКак да решим проблемаНяма да е излишноЗабранено е
преумора
 • Дайте на детето плодове, в които има витамин С. Това ще му помогне да придобие сила и енергия.
 • Опитайте се да избягвате кавги с всички членове на семейството. Децата чувстват емоционален стрес в къщата.
 • Покажете на детето си, че го обичате.
 • Играйте с него често, но в тихи игри. Сложете пъзели заедно, играйте домино за деца, рисувайте, изваяйте, изграждайте пясъчни замъци.
 • Консултирайте се с педиатър какви витамини е най-добре да пиете на бебето, за да възстановите тонуса.
 • Масаж за почивка, вана.
 • Отидете на комплекса от водни процедури.
 • Погрижете се за бебето. Не прехранвайте детето с шоколад и други вредни храни. Пригответе ниско сол и мазнини. Яжте правилно.
 • Писък на детето.
 • Покажете раздразненото си състояние.
превъзбуда
 • Направете разходки по-малко активни. Елиминирайте за времето всички видове активни игри.
 • Тихите игри тук не пречат. Те ще помогнат на бебето да развие постоянство.
 • Слушайте класическа музика. Насладете се на отпускащи вечери, слушайки страхотни класики.
 • Прочетете книгите на детето си. Съсредоточете се върху работата на въображението, а не върху цялото тяло.
 • Не показвайте на детето си повече от една серия карикатура на ден.
 • Променете режима на деня.
 • Дихателна гимнастика.
 • Релаксиращи упражнения.
 • Дайте на детето си таблети, телефони и други притурки.
 • Даване на голямо количество сладкиши.
Липса на кислород
 • Формирайте правилния режим на деня. Ходете от десет до дванадесет сутринта и от четири до шест вечерта.
 • Въздухът на детската стая.
 • Следете температурата в къщата. Необходимо е тя да се държи на ниво от двадесет и две градуса.
 • Влажността не трябва да надвишава шестдесет процента.
 • Водайте бебето си с чиста, негазирана вода, къпете се всеки ден. Липсата на течност (особено през лятото) провокира атаки на отклонение. Вземете бутилка вода за разходки.
 • Отидете в специален медицински санаториум, където можете да ходите с бебето си на процедури всеки ден. Подходящо е и третиране в солни пещери.
 • Цялото семейство ще отиде в морето, в гората, в планината.
 • Прекъсване на съня.
 • Хранете нездравословна храна.
 • Пушенето в присъствието на дете или в същата стая с него.

Сега вече сте разбрали в кои случаи трябва да се консултирате с лекар, и в кои случаи трябва да вземете превантивни мерки. Прозяването е много интересен процес, който помага на тялото и изпраща сигнали в случай на проблем. Нашите домашни любимци също се прозяват с умора и преди лягане. Ето още един интересен факт: кучетата и котките се прозяват към хората в отговор на знак на обич и любов към собствениците си.