Риба кардинали в дома аквариум
Anonim

Кардиналът е името на рибата, популярна сред акваристите. Принадлежи към семейството на шарани, рода Танова. Живее в южната част на Китай в множество реки и планински потоци с бързи течения. Тези аквариумни риби имат много красив, ярък цвят (снимка). И те получиха имената си поради наличието на червен цвят.

Тялото на тези риби е тясно, издължено, плоско от двете страни, около 3-4 см. Цветът на перките е лимоненожълт, отчасти с червен оттенък, гръдните перки с черен кант. Коремът е сребрист, върхът е кафяво-жълт, а в средата по цялата дължина има ивица със златисто-червен цвят. Както повечето риби, мъжките са малко по-ярки, по-малки и по-тънки от женските. При женските, по-заоблени корем и по-малки перки.

Съдържание в аквариум

Кардиналите живеят в малки училища в стада, така че в аквариума е най-добре да се пазят повече от 5 индивида. Пубертетът в тях се появява след достигане на 4 месеца, може да се определи от изчезването на надлъжната трептяща ивица по тялото.

Кардиналът е риба (в статията има снимка), грижата за която не отнема много неприятности за собствениците. За 5 индивида има достатъчно правоъгълен аквариум с обем от около 15 литра. За почвата е най-добре да се избере речен пясък или камъчета. До дъното на аквариума е добре осветена, не трябва да засаждате твърде гъсти водорасли, по-добре е да оставите плаващи растения на повърхността. Като подводна флора се побира папрат, людвигия, елодия.

Мирната природа и малките размери позволяват на кардиналите спокойно да съжителстват в един и същи аквариум с други риби. Те се разбират много добре с неона и данио. Но ангелите, лиалиите и гурутата заради спокойната природа обикновено не могат да съществуват с високоскоростни кардинали.

Аквариумът, който съдържа кардиналите, трябва да бъде поставен в близост до източници на естествена светлина, но рибата трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина. През зимата обръщайте повече внимание на изкуственото осветление. Организирайте добри системи за филтрация и аерация и не забравяйте да сменяте една трета от водата веднъж седмично.

Както показва практиката, най-добрата храна за закупуване на живо, тогава оцветяването на рибата ще бъде много по-светло. Добре подхождат на pipemaker, coret, daphnia и bloodworm.

Развъждане на кардинали

Кардиналите живеят около 2 години, можете да ги развъждате у дома. Размножителният период продължава от март до октомври. Има два начина на отглеждане: хвърляне на хайвер или общ аквариум.

Развъждането в общия аквариум е възможно, ако имате специфичен аквариум. Броят на малките ще бъде много по-малък, но това е достатъчно, за да се поддържа общият брой риби. Процесът на развъждане не изисква вашата намеса и продължава около месец.

За хвърляне на хайвер ще трябва добре осветена аквариум с капацитет от 10 литра, на дъното на който е необходимо да се излее грубият тъмен пясък. Оптималните параметри на водата: температура 21-24 ° C, pH 7, dH 4-15 °.

Производителите се хранят обилно за две седмици. След това две закръглени женски и един мъжки се поставят в хвърлящ хайвер резервоар. Ако всичко е правилно организирано, женската ще постави между 30 и 40 яйца всеки ден, а в една хайвера им броят им може да достигне 400 броя.

Яйцата узряват за около два дни. Когато младите риби кардинали плуват, те трябва да се хранят "жив прах" и infusoria. Ратификаторите, науплиите на Артемия и Циклопи ще ускорят развитието и растежа на СРЮ.