Забавено развитие на речта при деца: причини и диагноза
Anonim

Началото на речта се формира в първите месеци от живота. В годината, в която детето обикновено казва прости едносрични думи, в една и половина той прави прости изречения. Обаче се случва, че с това възникват проблеми, а след това се прави диагноза „забавено развитие на речта при деца”. Не се страхувайте от тази фраза родители. Това преди всичко означава, че детето се нуждае от помощ. И колкото по-скоро започнете да приемате оздравителни класове и лечение, толкова по-бързо ще получите резултат.

Забавеното развитие на речта при деца може да се дължи на няколко причини. Една от най-често срещаните е липсата на желаната езикова среда. Това означава, че речта на бебето не се стимулира, предполагайки всичките му желания за най-малък знак. В този случай вината за изоставането в развитието на детето се крие главно в родителите.

В допълнение, забавеното развитие на речта при деца може да възникне поради влиянието на вредните фактори върху детето в пренаталния или перинаталния период. Раждащи наранявания, асфиксия, генетични или инфекциозни заболявания - всичко това може да повлияе на факта, че детето ще произнесе първите думи по-късно.

Ако след 2-3 години речта на бебето е неясна или практически липсва, трябва да се свържете със специалистите (логопед, невролог, психолог). Те ще предложат по-нататъшни действия, защото е напълно възможно медицинското лечение да е необходимо. Някои родители изчакват 4-5 години и едва след това започват да издават тревога. Тази позиция е фундаментално погрешна, тъй като времето може да бъде загубено и много други умствени процеси зависят от това колко добре се развива вербалната комуникация.

Лечението на забавено развитие на речта зависи от причините, които причиняват това забавяне. В някои случаи е напълно възможно да се ограничите до коригиращи занятия с логопед или психолог или да стимулирате задачи от страна на родителите. В други ситуации е невъзможно без специално лечение (ноотропни лекарства), особено ако това забавяне е вторично и е придружено от друго, по-сериозно психично заболяване.

Забавеното развитие на речта при дете, ако има такова, трябва да се диагностицира възможно най-рано. Родителите не трябва да се страхуват от „ужасната“ диагноза. В края на краищата, ако започнете часове навреме, тогава посетете специализирана предучилищна институция, след което най-вероятно до 7-годишна възраст детето ще бъде на същото ниво като техните връстници. В противен случай е напълно възможно детето да има трудности да се научи да пише, чете и изостава във формирането на други психични процеси.

Ако забавеното развитие на речта при деца е вторичен дефект, причинен от по-сериозно заболяване, ситуацията ще бъде много по-сложна. И да се ангажират с бебето трябва да започне възможно най-скоро.

Ако детето на практика не говори на 2-3 години, наблюдавайте го. Има прости задачи, които ще помогнат да се определи нивото на неговото умствено развитие. И ако тази цифра е нормална, затова си струва да се премахне причината, поради която речта се развива слабо.