Какво за лечение на раната котка у дома: списък на наркотици
Anonim

Домашният любимец постоянно се нуждае от грижата и вниманието на собственика си. Това не е само хранене и редовни промени в таблата. Това включва изследване на домашен любимец и, ако е необходимо, лечение на рани. Това е особено вярно за животни, които живеят в частна къща и се разхождат свободно в околността. Необходимостта от възстановяване на кожата може да възникне и по време на ветеринарни интервенции. Ето защо, всеки собственик трябва да знае как да лекува раната котка.

Причини за рани

Тези същества са не само много любопитни, но и изключително пъргави. Затова те често се връщат у дома с различни кожни лезии. Това е следствие от битки с представители на техните семейства или с кучета. Разбира се, преди да решите как да лекувате раната на котката, трябва да прецените състоянието му. Много може да зависи от произхода на раната.

Вие ще трябва да определите естеството на щетите и техния размер. Изборът на терапевтичния метод зависи от направените изводи. Избирайки какво да лекува раната на котката, трябва да потърсите нещо, което ще улесни максимално облекчаването на състоянието на животното и ускори зарастването на тъканите.

Първична обработка

Ако щетите не представляват опасност за живота и здравето на вашия домашен любимец, можете да отложите посещението на ветеринар. Но лечението трябва да се извърши незабавно, за да се предотврати инфекцията на раната и последващото му нагряване. Първичната рехабилитация може да се извърши с използване на калиев перманганат. Разрежда се във вода, за да се получи розов разтвор, и се промива раната с помощта на памучен тампон.

дезинфекция

Много често ветеринарните лекари се питат: "Може ли котка да лекува раната с водороден прекис?" Да, защитните функции на кожата, както и кръвните клетки, ние и нашите домашни любимци са почти еднакви. Ето защо, пероксид перфектно помага за предотвратяване на инфекция и нагряване. Приблизително същият ефект дава разтвор "хлорхексидин". Също така често се предлага във всеки дом, така че в случай на спешност няма да ви се налага да бягате в аптеката.

Създаваме условия за изцеление

Първичната обработка има доста разбираеми задачи и функции. Необходимо е да се измие замърсяването и изсъхналата кръв. Това ще намали вероятността от инфекция на рани. Но това не е достатъчно. Говорейки за това как да се лекува раната на котката, е необходимо да се мисли за това, с помощта на което ще осигурим възстановяването на кожата.

Първият "спасителен" инструмент, който трябва да бъде във всеки комплект за първа помощ, е Levomekol. Той има бактерицидно действие. Но това не е всичко. Мехлем "Левомекол" е известен и с аналгетичния си ефект. Много е важно преди края на лечението да се почистят ръбовете на раната, за да се премахне цялата вълна в увредената област. Не забравяйте да превържете и превържете раната. Такива мерки избягват усложненията. Раната бързо се излекува и животното се възстановява.

Дълбоко увреждане

Не винаги вашият домашен любимец получава леки драскотини. Ако влезе в квартала и се сблъска с куче, последствията може да са много тежки. Дълбоко отворени рани са причина незабавно да отидете във ветеринарната клиника. Само специалист може да прецени дали консервативните методи на лечение могат да бъдат премахнати или е необходима хирургична интервенция. Често трябва да зашиете скъсана рана, за да ускорите нейното изцеление.

Разбира се, това не елиминира необходимостта от предварителна обработка на наранявания преди посещение в клиниката. Такива действия са важни за предотвратяване на усложненията. Ако е показан шевове на ръбовете на раната, това не отменя по-нататъшното лечение. Лечението ще се прилага индивидуално, в зависимост от тежестта на състоянието на животното. Първо, това е антисептично лечение. Друг ще се нуждае от курс на антибиотици. Не забравяйте, че общият сепсис е следствие от неправилно лечение, а увреждането на кожата може да е малко.

Ако повърхността е фал

Не всички собственици знаят какво се има предвид под това. Обикновено раната не отделя голямо количество ексудат и няма неприятна миризма. Но ако видите, че раната е стегната с жълтеникав цъфтеж, това означава, че тя е засегната от някакъв вид бактерия. Лечението на гнойни лезии при котки е доста сложен и отнемащ време процес. Той преследва няколко цели. Първо, необходимо е да се унищожи фокусът на възпалението. Основното е, че инфекцията не се разпространява в съседните тъкани и не влиза в кръвта.

Освен това е важно да се осигури висококачествена грижа за вашия домашен любимец, добро хранене, което ще възстанови силата и имунитета на вашия домашен любимец. Най-добре е да не вземате наркотици емпирично и да не питате приятелите си, отколкото да третирате гнойна рана от котка. Такива лезии на меките тъкани третират само ветеринарен лекар. Целият процес на лечение на инфектирана рана е по-добре да се възложи на специалист. Той има много повече опит и знания, а също така има и специално оборудване.

Предписване на антибиотици

По правило локалната терапия е незаменима. Обикновено ветеринарните лекари предпочитат инжекционния антибиотик стрептомицин. Тя може да бъде заменена с "Bicillin-5", но решението трябва да бъде взето само от присъстващия ветеринарен лекар. Ако не можете сами да правите инжекциите, тогава можете да донесете животното всеки ден в клиниката. Лекарят също ще ви каже как да лекувате раната на котката. Най-често ветеринарите предписват същия водороден пероксид, "хлорхексидин" или "Левомекол".

Повредените повърхности могат да бъдат изсушени с помощта на натрошени таблетки "стрептомицин". Те имат както противовъзпалителен, така и сушилен ефект. Схемата на лечение е приблизително следната: антибиотичните капки се дават два пъти на ден на пухкав пациент. Освен това, три пъти на ден, повърхността на раната се третира с антисептичен разтвор. Прилага се мехлем, който "дърпа" гной, облекчава възпалението и помага за възстановяване на увредената кожа.

Отворена или затворена рана

Трябва да разберете къде свършва вашата област на отговорност и започва дейността на професионален ветеринарен лекар. Отворените рани трябва да бъдат измити, почистени от мръсотия и третирани с антисептичен разтвор. В никакъв случай не може да се използва йод или брилянтно зелено, защото те причиняват химически изгаряне. Възможно ли е за котки да лекуват рани с водороден пероксид? Да, идеален е за дезинфекция. Това може да се направи у дома. Този прост и евтин инструмент ще ви позволи да избегнете сериозни последствия. Ако вашият домашен любимец има абсцес, тогава няма да можете да се справите сами. Обикновено тя изглежда като бум или печат върху тялото на животно.

В ветеринарния кабинет се открива абсцес под анестезия. Раната се почиства от гной и се пълни с дезинфектанти. След това лекарят ще напише рецепта и ще обясни как да лекува раната на котката у дома. Често това са вече изброени лекарства или техните аналози.

Грижа за котките след кастрация

Това е доста проста операция, която в повечето случаи не включва допълнителни ветеринарни грижи. Често лекарят дори не казва на собствениците как да третират раната след кастрация на котката. Това просто не се изисква. Самото животно ще оближе увреденото място и ще се излекува бързо. Но в горещия сезон, лекарите най-често препоръчват да проявяват повишено внимание към домашния си любимец, тъй като най-вероятно е нагряване. Възможно е раната да се лекува всеки ден с помощта на водороден пероксид, разтвор на фурацилина, сребърна рибка. Допустимо е да се смазват шевовете с брилянтно зелено, но не трябва да падат върху отворени рани. Йодният разтвор може само да смазва зоната около мястото на операцията.

Ако котка счупи шевове

Когато един домашен любимец показва повишена тревожност и постоянно облизва шев, той ще има неприятни последствия. В слюнката на животно има много микроорганизми, които могат да доведат до заразяване и инфекция на раната. Трябва да наблюдавате вашия домашен любимец всеки ден и да инспектирате мястото на операцията. Ако шевовете са разделени, ще се забележи жълтеникава некротична тъкан. Появата на жълт или кафяв секрет, болка и неприятна миризма от раната - това са признаци, че трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар.

В този случай на котката се поставя специална яка, за да не може да ближе раните си. След това, засегнатата област се третира с антисептик, кори и гной се отстраняват. Можете да използвате лекарства като разтвор "Furacilin", "Chlorhexidine", "Dioxidin", "Miramistin". Процедурата се извършва до 5 пъти на ден. След това се прилагат специални мехлеми: "Левомекол", "Тетрациклин", "Стрептоцид". Обикновено резултатът е забележим след няколко дни лечение.