Хрема при бебета: какво трябва да правят родителите?
Anonim

Остър ринит, или хрема, е един от симптомите на остра респираторна вирусна инфекция, която е придружена от висока телесна температура, намален апетит и кашлица. Особено силно се толерира при бебета, които са неспокойни, той яде лошо и често се събужда.

Първият признак на ринит е появата на течна и прозрачна субстанция в синусите - серозен, след това лигавичен, и след разпространението на бактериална инфекция - мукопурулентен. Хрема в бебетата е по-трудна, защото носните проходи са малки и са по-бързо запушени, отколкото при възрастните. Трудно е за детето да смуче гърдата със задушен нос, а понякога е почти невъзможно. В допълнение, бебето не може да си издуха носа, а защото родителите трябва да му помогнат да се справи с болестта.

Така, хрема в бебетата. Какво да правим

1. Почистване на носните проходи с памучни тампони с ограничители (те са специално произведени за деца). Внимателно събирайте слуз и сухи кори. Не увреждайте деликатната кожа, помолете другия да държи детето - той може да разклати глава и да се обърне.

2. Овлажняване на носната лигавица. Това може да стане чрез капене на обикновена минерална вода или специални продукти на базата на морска вода („Салин”, „Аква Марис”). Те са удобни за употреба и безопасни за бебета. След овлажняване коричките се отстраняват по-лесно.

3. Използване на назални аспиратори. Най-лесният е гумен крушка или туба с върха за носа. Ако ринит при кърмачета, изберете мека дюза. Кликнете върху балона или крушата, като освободите целия въздух, задръжте накрайника до ноздрата и закрепете другия. Ако крушата или бутилката се освободят бавно, слузта ще се засмуче. Аспираторни ЛОР лекари препоръчват използването само със силна назална конгестия, когато гореописаните средства не помагат. При твърде честа и неоправдана употреба на това устройство съществува риск от инфекция и възпаление на средното ухо. Електрическият аспиратор е по-безопасен, но доста скъп.

4. Капките във вазоконстриктора на носа могат да се използват само по препоръка на лекар! Те съдържат алфа-адреномиметици (лекарства "Називин", "Отривин") или симпатикомиметици (означава "Назол бебе"). Под действието на тези вещества, съдовете се свиват, по-малко кръв се втурва към носната лигавица, подуването спада и дишането се улеснява значително.

Средства "Називин", според инструкциите, деца от един месец до един се предписва 1-2 капки във всяка ноздра 2-3 пъти на ден, новородени - 1 капка. Не използвайте вазоконстрикторни лекарства за повече от 5 дни, при продължителна употреба може да се увеличи хрема. Спазвайте дозировката и използвайте специални детски капки (където концентрацията на активното вещество в разтвора по-долу), тъй като във високи концентрации те могат да причинят смущения в сърцето. Не забравяйте признаците на вазоконстрикторно отравяне: бърз пулс, летаргия и сънливост.

Понякога зъбите, които ще се появят, изглежда, че причиняват хрема в бебетата. Отличителна черта на този ринит е, че тя продължава не повече от 4-5 дни и освобождаването е водно, прозрачно.

Изборът на лекарства за лечение на настинка при кърмачета днес е огромен. Но когато ги използвате, трябва да бъдете внимателни и внимателни, да действате по препоръка на лекар. Потърсете медицинска помощ навреме. Благослови те!