Антибиотици за кучета: какво може?
Anonim

Набор от фармацевтични лекарства не е просто формалност. В къщата, където живеят четириногите домашни любимци, трябва да има специализирани лекарства за кучета. В същото време не само за лечение на различни заболявания, но и за превантивни цели. Всеки собственик трябва да знае какви антибиотици съществуват за кучета, какъв трябва да бъде съставът на ветеринарния комплект за първа помощ за домашния любимец.

Първа помощ

Може да изглежда, че списъкът на необходимите лекарства за ветеринарен комплект за първа помощ е твърде обширен. Но, въпреки това, компетентният селекционер на кучета трябва бързо и умело да предостави на животното първа помощ, ако е необходимо, и затова доставката на лекарства е важна.

Уменията за оказване на първа помощ не се считат за трудни. Например, в случай на нараняване е важно да се спре кръвта, да се третира среза с водороден пероксид, както и брилянтно зелено. Ако кървенето е пулсиращо в природата, си струва мястото над раната да затегне гумената лента. Ако в страничната област се открие рана, собственикът трябва да направи плътна стерилна превръзка и да отведе животното в клиниката.

Също така във ветеринарния комплект трябва да се включат следните лекарства:

 • Мехлем "Спасител", когато корозира лапите през зимата.
 • Калиев перманганат в случай на отравяне.
 • Електронен термометър за измерване на температурата.
 • Комплект спринцовки за еднократна употреба.
 • Устройства за промиване.
 • Ножици.
 • Пинцети за нокти.
 • Превързочни материали от различен спектър: мазилки, превръзки, салфетки.
 • Вата.

Кога са необходими антибиотици за кучета?

Може ли кучетата да получат антибиотици или не? Отговорът е положителен, но е необходимо само да се инжектират такива тежки лекарства след посещение на специалист и провеждане на широкомащабно диагностично изследване.

Нелекуваната медицинска помощ и неправилната диагноза могат да доведат до рязко влошаване на здравето на кучето.

Медицинският процес ще бъде установен от ветеринарния лекар, въз основа на критичността на състоянието на животното. Какви антибиотици могат да бъдат достъпни за кучета може да бъде предизвикано от антибиограма, която ви позволява да изберете необходимите лекарства за всеки отделен случай на инфекция.

Какви са опасностите от антибиотиците?

Процесът на лечение, включително антибиотици за кучета, не трябва да трае повече от 10 дни. Това се дължи на факта, че по-дълъг период на терапия може да повлияе неблагоприятно на тялото на животното.

Употребата на сериозни лекарства трябва да се извършва при стриктно спазване на инструкциите и правилното изчисляване на дозата.

Даването на лекарства за кучета, предписани от лекар за човек, е строго забранено, тъй като лекарствата за животни имат специални съставки, а таблетките на собственика могат да бъдат отровни за домашен любимец.

Последици от злоупотреба и лекарства

Антибиотици за кучета, взети без ясна основа, могат да доведат до развитие на бактериална стабилност, всъщност липсата на терапевтичен отговор, разрушаването на чревната микрофлора, появата на токсини в жизнено важни органи: черен дроб, бъбреци и др.

За да се елиминират трудностите с чревната микрофлора, задължително е да се проведе курс на лечение с пробиотици. Те съдържат полезни бактерии, които могат да възстановят баланса на чревната флора.

Фармацевтичният пазар може да предложи разнообразни форми на лекарства за животни.

Не винаги кучето, след като антибиотиците могат веднага да стигнат до обичайната си форма, така че ако има шанс да не прибягват до тяхното използване, трябва да го използвате. Препоръчително е да посетите ветеринарния лекар и да получите съвет относно употребата на естествени лекарства, които могат да укрепят имунната система и активно да се борят с нарастващата инфекция.

Заболявания, изискващи антибиотична интервенция

Какво антибиотици да даде на кучето в дадена ситуация, лекарят решава. Те ще намерят своята употреба в следните ситуации:

 • При инфекциозни заболявания, например, с лептоспироза. Няма алтернатива на лечението, само антибиотиците могат да убиват бактериите лептоспира.
 • С усложнения от болести с различен спектър. В този случай, лекарствата могат да се прилагат с други лекарства в борбата срещу първоначалната болест.
 • С онкологични заболявания, тъй като повредената тъкан създава благоприятни условия за съществуването на микроби и бактерии.
 • По време на операцията, при получаване на наранявания и различни увреждания на кожата на кожата.

Видове антибиотици

Има мнение, че антибиотиците могат да се разделят на слаби и силни. Това не е точното положение. Разделянето на широкоспектърни или тесни лекарства ще бъде вярно. Този факт е свързан с факта, че видовете бактерии, към които се ориентира ефектът на лекарството, се различават. Лекарствата с широк спектър могат да се борят с много видове микроорганизми. Ефектът на лекарствата в тесен спектър, съответно, е насочен към бактерии от същия вид.

Основната цел на бактериите, като всяко друго живо същество, е оцеляването и размножаването, така че развитието на резистентност към всякакви лекарства ще бъде естествен процес.

При избора на антибиотик за домашни любимци, ветеринарният лекар трябва да се ръководи от няколко правила и нюанси:

 • Способността да проникне в желаната тъкан и клетки.
 • Излагане на бактерии.
 • Възникването на възможни странични ефекти.

Лекарят може да реши да назначи няколко вида антибиотици за случаите, когато заболяването се причинява от повече от един вид микроби. Развъдчикът не трябва да променя предписанията на лекаря, за да не нарани кучето.

препарати

Производителите на антибиотици произвеждат в различни форми - под формата на таблетки, капки или разтвори за инжектиране. Инжекциите могат да бъдат подкожни или интрамускулни. По време на консултацията ветеринарният лекар трябва да съобщи на развъдчика за кучета къде трябва да се инжектира лекарството.

Ако собственикът на домашни любимци не е получил помощ по този въпрос от специалист, тогава си струва внимателно да се проучат приложените инструкции, за да се намери необходимата информация за метода и метода на администриране на лекарството.

Антибиотиците, използвани за кучета, са гентамицин, амоксицилин, цефалексин, триметоприм, клиндамицин. Използват се за лечение на широк спектър от инфекции: дихателна, кожа, стомашно-чревна, пикочна. За четириногите домашни любимци можете да приложите "Фурадонин", "Левомицетин", "Доксициклин", "Пеницилин".