Хронична кашлица: признаци при деца
Anonim

Причината за продължителна пароксизмална кашлица с трудно отстраняваща се вискозна храчка може да бъде коклюш. Симптомите при деца са същите като при нормална вирусна инфекция. Магарешка кашлица е инфекциозно заболяване, причинител на което е коклюшна пръчка Борде-Джан или бактерия от рода Bardetella. Инфекцията се предава от въздушни капчици. Новородените и бебетата до една година са особено чувствителни към коклюшна инфекция.

Коклюш: признаци при деца

Продължителността на първоначалните прояви на заболяването е около две седмици: детето има повишаване на телесната температура до 38 градуса, пресипналост, кашлица и хрема. Общото състояние, като правило, не се влошава значително. След две седмици кашлицата става пароксизмална: бебето кашля, като всеки път прави все повече и повече усилия, за да изкашля храчка. Лицето на детето е силно обтегнато и зачервено. Дишането е трудно, вдишването става чрез затворена глотис и е придружено от силен свистящ звук. Атаката завършва с отделяне на малко количество храчки, може би повръщане. След 3-4 седмици спазматичната кашлица постепенно изчезва, но обичайната кашлица може да продължи дълго време. Признаци на коклюш при деца могат да се появят едва на 14-ия ден след заразяването, това е периодът на така наречения инкубационен период. Това трябва да се помни от родителите, чиито деца са били в контакт с болни деца.

Как да се определи коклюш при дете?

Трудността при диагностицирането е изтритата форма на заболяването, когато на преден план излиза дълга суха кашлица. Въпреки това, в повечето случаи това не причинява никакви трудности за диагностициране на коклюш. Симптомите при деца се потвърждават или отхвърлят след провеждане на серия от лабораторни тестове, като култура на храчки за откриване на хранителни вещества. Броят на изолираните бактерии всеки ден намалява, така че резултатите могат да бъдат различни. Отрицателният резултат от засяването не показва липсата на коклюш. Следователно, може да бъде предписано изследване на серума на пациента за присъствието и количеството на антитела към протеините на коклюшния стик. Съвременните диагностични методи включват молекулярно-биологични изследователски методи, които могат да бъдат използвани за откриване на ДНК на причинителя в храчките и кръвта.

Лечение на коклюш

Децата, претърпели тежка или умерена форма на магарешка кашлица, подлежат на задължително хоспитализиране в отделението по инфекциозни заболявания. Те лекуват болестта с антибиотици, както и с лекарства, които разреждат храчки и намаляват подуването на стените на бронхите. Болничното лечение позволява редовно провеждане на общи клинични проучвания (анализ на урината и кръвни изследвания), рентгенография на гърдите и др. В тежки случаи, дете с пристъп на магарешка кашлица изисква вдишване на кислородна смес. Такава процедура може да се организира в болница.

Продължителна кашлица, затруднено дишане и, като резултат, недостиг на кислород и дори дихателна недостатъчност - това е най-често срещаният начин, по който бебетата имат коклюш. Симптомите при деца на възраст под една година са причина за незабавна хоспитализация. Животът на детето може да зависи от него.